130 души до момента са спасени изпод развалините на театъра

...
130 души до момента са спасени изпод развалините на театъра
Коментари Харесай

Трагедията в Мариупол: Спасителите са унищожени, няма кой да вади оцелелите под руините на театъра

130 души досега са избавени отдолу под руините на театъра в Мариупол, който се употребява за бомбеубежище, само че беше бормбардиран от съветските сили. Съществуват опасения, че стотици хора към момента се намират в капан под руините. Смята се, че към 1200 души, измежду които и доста деца са се укривали под постройката сега на офанзивата.

Сергей Тарута, украински политик, съобщи, че хората не могат да бъдат евакуирани, защото избавителните служби са били унищожени от съветските войски.

“Никой не схваща. Службите, които би трябвало да оказват помощ, са разрушени, избавителните и комуналните услуги… са физически унищожени. Много лекари са убити. Това значи, че всички оживели от бомбардировките или ще загинат под руините на театъра, или към този момент са починали “, написа той във Facebook.

Дмитро Гурин, украински народен представител от Мариупол, сподели пред Би Би Си, че някои хора са съумели да се изтеглят, само че други са в капан в убежището и дребното спасители се борят да стигнат до тях, до момента в който съветските войски не престават да ги обстрелват.

В ход е избавителна задача, настоя той.

Междувременно оживелите от обсадата, които съумяха да избягат, описаха града като „ пъкъл “, казвайки, че хората са оставени да кървят или да изгарят до гибел по улиците, тъй като лекарите не могат да стигнат до тях и лечебните заведения са разрушени, а телата са покрити с тъничък пласт почва в спонтанни погребения.

Руското министерство на защитата съобщи в петък, че неговите войски към този момент са влезнали в града, а опасенията са, че Мариупол скоро може да попадне в ръцете на Путин, откакто три седмици обстрел отслабиха защитата. Ако градът падне, той ще бъде най-големият град под съветски надзор от началото на войната, въпреки и с цената на съвсем цялостното му заличаване.

Светлана Зленко, която описа, че е напуснала града със сина си във вторник тази седмица, разказа по какъв начин е прекарала дни в заслон в учебна постройка – топяла сняг, с цел да готви паста за ястие, до момента в който живеела в непрекъснат смут от съветските бомби, които летели над главите им „ всеки ден и всяка нощ”.

Тя разказва по какъв начин бомба блъснала учебното заведение предходната седмица, ранила жена в бедрото с парче шрапнел.

“Цяла нощ лежеше на първия етаж в гимназията и се молеше за лекарство, с цел да не изпитва болежка “, сподели Светлана. „ Тя беше взета от Червения кръст на идващия ден, апелирам се на Бог, тя е добре “.

Светлана прибавя: „ Няма храна, няма медикаменти, в случай че няма сняг, хората няма да могат да излязат да си вземат вода, на хората не е останала вода. Аптеки, хранителни магазини – всичко е ограбено или опожарено. Мъртвите не се извеждат. Полицията предлага на околните на починалите от естествена гибел да отворят прозорците и да сложат телата на балкона. Знам, че мислите, че разбирате, само че в никакъв случай няма да разберете, в случай че не сте били там. Моля се това да не се повтори в нито един от градовете на Украйна или по света”.

Въпреки молбите, в петък обстрелите бяха в ход и в други украински градове – като Лвов, в западната част на страната, столицата Киев и Харков, на изток.

Войната, стартирана от съветския президент Владимир Путин, навлезе в своята четвърта седмица, защото войските му не съумяха да завладяват Киев – съществена цел в очакванията им да наложат съглашение или да диктуват бъдещите политически връзки на страната.

Късно в четвъртък украинският президент Владимир Зеленски сподели в нощното си видеообръщение към нацията, че е признателен на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за спомагателна военна помощ, само че няма да каже съответно какво включва новият пакет, тъй като не желае да предизвестява Русия.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР