130 деца на възраст до 7 години от ромския кв.“Надежда“

...
130 деца на възраст до 7 години от ромския кв.“Надежда“
Коментари Харесай

130 деца от циганския квартал на Сливен вече ходят на забавачница

130 деца на възраст до 7 години от ромския кв.“Надежда“ към този момент вървят на забавачница в квартала. Новата детска градина е първата в гетото и носи неговото име. 85 на 100 от средствата в размер на 2,7 млн.лева, които бяха изразходвани за строителството и оборудването, са обезпечени от швейцарската страна.

Останалите – от българската страна. Кметът Стефан Радев и посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен откриха публично новата облага. „Много съм щастлива да съм в „Надежда“ за такова събитие“, сподели на български език Нейно превъзходителство, след което насочи привет и на ромски към жителите на квартала. „Ние поддържаме българските институции да се обезпечи достъп до обучение за всички български деца“, сподели още тя.

На откриването имаше най-вече посетители, представители на държавни и общински институции, зам.-министри и неколцина родители. „Имам наследник на 4 години, който върви в детската градина. Аз съм приключил гимназията по механотехника, автомонтьор съм. Искам моят наследник учи и да стане служител на реда, доктор или зъболекар“, сподели 24-годишният Асен пред входа на забавачницата, до момента в който чакаше да завърши церемонията. А вътре децата бяха в театрална тресчица: предстоеше им за първи път да изнесат концерт.

Детската градина е част от мултифункционален комплекс, в който ще има здравен център с три лекарски кабинета и културно-образователен център. Проектът е на общината в партньорство с Ромската академия за просвета и изкуство, фондациите „За здравето на ромите“ и „лекари на света“. Комплексът се намира на входа на 25-хилядния квартал, в непосредствена непосредственост до Центъра за административно обслужване.
 dscf4055  4567  2345  1234-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР