13 спирки ще има Градската железница на Пловдив около това

...
13 спирки ще има Градската железница на Пловдив около това
Коментари Харесай

Градската железница на Пловдив ще има 13 спирки, ще свързва пет общини и част от индустриалните зони

13 спирки ще има Градската железница на Пловдив към това се сплотиха участниците в първата работна среща, която се провежда от регионалния шеф Ангел Стоев за възстановяване на координацията по плана. Има оферти към някои от тях да бъдат построени буферни паркинги и да се ситуират спирки на автобусния градски превоз.

От страна на НКЖИ в срещата взе участие инж. Иван Бакалски, началник на плана „ Пловдив-Бургас, фаза 2 “. Местната власт беше показана от кмета на Община Пловдив Здравко Димитров, неговия заместител Тодор Чонов и Главния проектант Димитър Ахрянов, Главния проектант на Община „ Родопи “ Атанас Недевски, зам.-кмета на Община „ Марица “ Николай Стаматов, зам.-кмета на Община Асеновград Стоян Димитров. Община Куклен изпрати документално мнение. В работната група се включи изпълнителният шеф на „ Тракия икономическа зона “ Пламен Панчев и изпълнителният шеф на Сдружение с нестопанска цел „ Бизнесът за Пловдив “ Александър Стайков.

„ На предходната ни среща с присъединяване на вицепремиера Христо Алексиев постигнахме договореност, че до началото на март общините би трябвало да дадат своите оферти за спирки, които да удовлетворяват както жителите, по този начин и бизнеса, с цел да може бъдещата железница да бъде комфортна и да се трансформира в желан превоз за напредване и логистика “, разяснява първоначално регионалният шеф. Той напомни, че осъществяването на плана включва два стадия. Първият е създаване на главния кръг на градската железница, а вторият – създаване на отклонения до обособени обитаеми места. Тя ще свързва общините Пловдив, „ Родопи “, „ Марица “, Асеновград и Куклен и има късмет да бъде първата градска железница в страната.

„ Нашето идейно предложение за спомагателните спирки значително съответствува с постъпилите писмени оферти от общините и бизнеса и през днешния ден постигнахме доста добър консенсус, който ще ни даде опция да продължим бързо напред с подготовка на техническата документи “, съобщи след срещата инж. Бакалски.

Според решението на работната група спирките са следните: жп гара Асеновград, Маврудово, Крумово(с връзка към летище Пловдив), Югоизточна индустриална зона(в региона на някогашния цех „ Пишещи машини “), Централна жп гара Пловдив, Пещерско шосе(в региона на магазин Кауфланд), бул. „ Шести септември “(в региона на ст. „ Пловдив “), Окръжна болница, жп гара Филипово, Индустриална зона Войводиново(индустриална зона), Скутаре (индустриална зона), Равадиново, Бенковски.

Областният шеф съобщи, че при започване на април се чака да бъде готово техническото задание и да се изготви визуализация на бъдещите спирки от НКЖИ, с цел да може планът да бъде показан и обществено. През април следва и нова среща на Работната група.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР