13 са ранените при взрива на пешеходна улица в Лион.

...
13 са ранените при взрива на пешеходна улица в Лион.
Коментари Харесай

Българи били на метри от взрива в Лион

13 са ранените при гърмежа на пешеходна улица в Лион. Властите проверяват терористичен акт. Няколко българи са се оказали на метри от офанзивата, съобщи Нова телевизия.

Полицията в Лион продължава интензивно да търси хипотетичният причинител. Говори се за терористичен акт, макар че до този миг няма член или организация, които са поели отговорността за осъщественото нахлуване. Антитерористичната прокуратура работи по случая, което е явен знак, че може би в действителност става въпрос за терористична офанзива.

Във френския град Лион е една от най-големите български общности във Франция.Българка се оказва директен и несъзнателен очевидец на офанзивата. Зорница Стоянова живее и работи от години в Лион. В момента, когато гърмежът избухва, дамата e в отсрещната постройка. Соделя през сълзи шока от претърпяното.

„ В 17:30 напусках работа. Чаках асансьора, до мен беше една стара жена на 78-години. Не видяхме какво тъкмо се случва. В момента, в който е избухнала бомбата, чухме мощните писъци, крещенето. Хората бяха изплашени. Биеха по вратата на основния вход на постройката, с цел да се скрият, очевидно ги беше боязън, че ще продължи. Ние не знаехме какво тъкмо се случва. След това пристигнаха Бърза помощ и полиция ”, описа Зорница Стоянова.

 

Повече от час след случая Зорница остава блокирана в постройката, където дружно с други очевидци дава показания пред полицейските управляващи. „ Полицията ни държа доста време, повече от час. Разпитваха ни дали сме видели нещо, дали сме чули нещо. Разпитваха безусловно всички. Търсеха и най-малката информация, което е напълно обикновено. Имаше доста лекари и Бърза помощ, които непрекъснато се интересуваха от това по какъв начин сме и по какъв начин се усещаме всички. Беше извънредно. Имаше много  деца и хора, които гледаха отвред ”, сподели още Стоянова.

Междувременно, полицията продължава издирването на главния обвинен за гърмежа. Става дума за мъж, избягал с велосипед. Той е бил сниман от охранителна камера да оставя чанта пред пекарна в Лион малко преди детонацията. „ Мъжът е сниман от камерите, тъй че знаем от кое място е пристигнал и накъде се е отправил ”, съобщи кметът на втори регион в Лион - Дени Броликие. 13 души са потърпевши при гърмежа, множеството са признати в болница с леки пострадвания.

„ Нараняванията са породени от части стъкла от хладилната витрина, която е изпочупена от детонацията. Има повърхностни пострадвания от части метал ”, сподели още Броликие. Разследването на детонацията е поето от експерти по битка с тероризма, оповестиха от прокуратурата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР