13 моряци от плаващия под малтийски флаг български кораб Царевна

...
13 моряци от плаващия под малтийски флаг български кораб Царевна
Коментари Харесай

13 моряци от кораба Царевна са заразени с коронавирус

13 моряци от плаващия под малтийски байрак български транспортен съд " Царевна " са инфектирани с ковид. Починал е готвачът. Останалите се усещат добре и са карантинирани.

Плавателният съд е дошъл във Варненския залив нощес за доставяне с хранителни запаси и промяна на член от екипажа.

Корабът " Царевна " идва от украинското пристанище Мариупол. На борда му има 17 българи и един украинец. При влизане в наши териториални води капитанът не е съобщил, че на плавателния съд има заболели моряци. Не е известно дали умрелият готвач е бил с коронавирус, само че е ясно, че е имал хронични болести. Тялото му е открито нощес в кухнята на кораба.

" На кораба се е качил следовател. Извършва се оглед, правят се разпити. Целта на досъдебното произвеждане е да откри аргументите за гибелта на лицето. Информацията, която са подали от кораба е, че евентуално се касае за ковид ", заяви Станислава Бакалова, представител на Районна прокуратура-Варна.

Направени са бързи антигенни проби на целия екипаж. С позитивни резултати са 13 от моряците. От всички са взети и PCR проби. Резултатите се чакат на следващия ден сутринта.

" Всички български моряци към този момент са по домовете си и са карантинирани. Агентът на кораба е обезпечил и място, където украинският моряк да бъде изолиран в идващите дни ", добави Светлана Ганчева.

Корабът " Царевна " ще бъде главно дезинфекциран.

" Мерките са общоприети по отношение на всички позитивни лица. Всички ще бъдат карантинирани на адреса, който са показали, и доколкото разбрах, съвсем всички са показали домашни адреси. Няма нищо обезпокоително към здравословното им положение, даже не са съобщили да имат недоволства ", изясни доктор Дочка Михайлова, шеф на РЗИ- Варна.

За случая са известени следствените органи, здравната ревизия във Варна и Националният ръб за следствие на катастрофи в превоза. Засега корабът остава на рейд във Варненския залив.

Репортер Светлана Ганчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР