13 млн. лв ще се дадат за т.нар. щадящи тестове

...
13 млн. лв ще се дадат за т.нар. щадящи тестове
Коментари Харесай

Купуват щадящи COVID тестове за деца

13 млн. лева ще се дадат за така наречен щадящи проби вид близалка за деца. Това съобщи министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров. Той изясни, че този скриниг е оптимално щадящ. Още през днешния ден ще бъде оповестена поръчката за тези проби, сподели още Кацаров.

Първоначалоно най-малко за месец ще се обезпечат нужните проби, сподели още здравният министър. По думите му, в случай че всички дружно успеем да организраме добре безвредната среда на децата, те ще се върнат в клас сполучливо. Той кометнира още, че е рано да се ангажират със период по кое време това може да сте. По думите му има предпочитание това да се случи още в идния понеделник. Ако се даде добър резултат, мярката ще бъде приложена и при горните класове, сподели още здравният министър.

Образователният министър проф. Денков изясни, че се следи прецизно заболеваемостта измежду децата. Той уточни, че доста ясно се вижда, че през последните две седмици тя се повишава. По думите му към 15 септември са се заразявали по 100 деца, с през последната седмица по 500. „ Това значи, е метода ни който беше до момента би трябвало да бъде изменен, сподели Денков. Той уточни, че в този момент има 4 области, в които заболеваемостта е над 1000 болни деца на ден.

Той изясни, че би трябвало да има филтър на влизане в учебно заведение и да има безвредна среда. За да стане това, би трябвало да има поддръжката за тази мярка от страна на родителите. Проф. Денков уточни още, че ще се желае зелен документ за учителите.

По думите му се основава организация с шефовете на учителите, поетапно ще се започва връщането на децата в клас. Първо 1- калс, след това 5-7 клас и по този начин. Здравният министър акцентира, че задачата на мярката е да се върнат децата влас, което е за тяхно положително.

Пламена Николова от Национална мрежа за децата съобщи,че приветстват ограниченията, които подхващат двете ведомства, с цел да има сигурна среда за децата, с цел да няма едно верижно карантиниране на децата, което утежнява всички. Радваме сече това ще бъде избегнато, веселя се, че двете министерства ще са поредни, за нас е значимо децата да останат в клас. Тя изрази вяра тази мярка да работи и вяра скоро да се върнат и останалите възпитаници в клас. Тя акцентира, че е доста значимо децата да са наясно с това, че тестванията са безусловно безвредни за децата и щадящи.

Вчера след среща при президента Румен Радев стана ясно, че може до 10 дни децата от дребните класове да се върнат в класните стаи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР