13-годишно момиче от турския окръг Кония беше сгодено насила за

...
13-годишно момиче от турския окръг Кония беше сгодено насила за
Коментари Харесай

Насилствен годеж на 13-годишна възмути Турция

13-годишно момиче от турския окръг Кония беше сгодено принудително за 15 години по-възрастен мъж. Годежът на ученичката в осми клас бил изработен в къщата на фамилията на девойката от ходжата на селото и в наличието на родственици.

Гостите направили снимки от събитието и ги популяризирали в обществените медии. Те съобщили детайлности за възрастта на момичето и на годеника. Според местните бащата, който се познавал от дълго време с годеника, евентуално е взел крупна сума пари за щерка си.

Екипи на регионалната дирекция за фамилията и обществените услуги взаимно с жандармерията и полицията почнали следствие на случая. Момичето и родителите му били привикани за разпит в полицията.

Заведено е дело по обвиняване за принуждение против малолетна за брак.

Това не е единствен случай на сходно действие. Сгодяването принудително на девойки още в ученическа възраст с възрастни мъже е много публикувана процедура, изключително в селата. По този метод девойките са принуждавани да изоставен учебно заведение.

Действащите закони в Турция не разрешават цивилен бракове с девойки под 18-годишна възраст.

За да избегнат закона, се вършат религиозни бракове, нормално от ходжата на селото, сред мъже и малолетни девойки. Подобна процедура е много публикувана, изключително измежду консервативните ислямистки общности.

Според статистиките една на три от дамите в Турция, станали фамилни още като малолетни, стават и майки преди да навършат пълноправие, а половината са били подлагани на принуждение.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР