13-годишният математик Калоян Гешев стана световен шампион по скоростна калкулация.

...
13-годишният математик Калоян Гешев стана световен шампион по скоростна калкулация.
Коментари Харесай

13-годишният Калоян Гешев стана световен шампион по скоростно смятане за трети път

13-годишният математик Калоян Гешев стана международен първенец по скоростна калкулация. Той реализира най-голям резултат измежду 90 кандидати от целия свят.

С невероятна експедитивност трикратният международен първенец по скоростна калкулация, Калоян Гешев, може да ни каже какъв ден от седмицата ще бъде на 19 ноември 2104 и да пресметна корен квадратен от шестцифрено число.  

„ За първи път тази година нямаше въпрос, на който да имам неверен отговор. На полуфинала станах втори, само че нищо не ми попречи на финала да стана още веднъж международен първенец и още веднъж да ги разбия “, изясни математикът.

Г-жа Мадлен Христова, преподавател по математика на Калоян, разказва самия него като „ дете знамение “.

Снимка: bTV

„ Как го правиш, по какъв начин го смяташ? Калоян простичко дава отговор – аз виждам числата. Не знам по какъв начин става. Много бих се радвала всички ние да ги виждаме, с цел да разберем, че математиката се прави с необятно отворени очи “, изясни госпожа Христова.

Зад триумфите с изключение на гений, стоят и доста труд, решения и неизменност.

Майката на Калоян съобщи, че той отделя по два часа дневно, с цел да се приготвя по разнообразни дисциплини. Освен решаването на задания, той върви и на уроци, на шах.

А Калоян няма да спре да се бори за първото място на всяко съревнование.

„ Първо ще се състезавам за място, за купа, хем за здраве, за спорта, както се споделя “, сподели още трикратният първенец.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР