13 дни преди изборите излъчването в реално време на видеонаблюдението

...
13 дни преди изборите излъчването в реално време на видеонаблюдението
Коментари Харесай

Хиляди секции остават без видеонаблюдение на живо

13 дни преди изборите излъчването в действително време на видеонаблюдението в част от секциите у нас остава под въпрос. Причината – изчезнало или едва интернет покритие. Това разгласи шефът на „ Информационно обслужване " Ивайло Филипов на брифинг, на който сподели устройствата и уеб страницата, в който ще можем да гледаме броенето на бюлетините.

Към този миг трите мобилни оператора не могат да дадат точна численост на секциите, в които излъчването на видеоналюдението ще бъде невероятно. Предварителните изследвания демонстрират, че в най-хубавия случай те ще бъдат сред 1000 и 2000. Много евентуално е да се окажат и повече.

Там, където няма да има лъчение в действително време, броенето ще се записва като видео в телефон. След това ще се смъква дружно с данните от гласуването. Целта е най-вече ден или два след края на изборния ден всички видеозаписи да бъдат оповестени в портала, който към този момент е разполагаем на този интернет уебсайт.

Около 2000 секции ще останат без лъчение онлайн при броенето на бюлетините. Това обаче не значи, че няма да има записи.

„ Едновременно app-ът, след стартирането му и след разчитане на QR кода, стриймва в интернет платформата и по едно и също време с това прави записи ”, изясни Ивайло Филипов.

Тези записи ще бъдат качени на уеб страницата по-късно. Водят се договаряния с мобилните оператори казусът с интернета да бъде решен до изборите. А секциите без мрежа - да са по-малко.

Според изборни специалисти снимането ще затрудни и забави секционните комисии. Особено тези, в които има доста гласоподаватели.

„ Обикновено гласоподават по последни изборни интензивности сред 250 и 300 гласоподаватели в секция. Вие сами можете да сметнете какъв брой време ще отнеме проявлението на бюлетината, колкото и секунди да отнеме, човешкият фактор е водещ ”, сподели Полина Витанова, избирателен специалист.

За да не блокира уеб сайтът и да издържи на огромния интерес, виновна за платформата ще бъде една от най-големите компании за облачни услуги.

„ Заради това сме го извели отвън България. На един от трите колоса в света. Надяваме се да отговорим уместно, когато има офанзива ”, съобщи Ивайло Георгиев.

Мисли се и за проект " Б ", в случай че някоя офанзива реализира триумф и затрудни достъпа до уеб страницата, да бъде спряна на време. Ден преди изборите ще бъде изработен тест, с цел да се ревизира в кои секции има проблем с телефоните и може ли да бъде решен.

„ Ние сме планували във всички районни клонове на електронно ръководство да бъдат доставени и аварийни бройки ”, съобщи Георги Тодоров, министър на електронното ръководство.

В уеб страницата би трябвало всеки да може да влезе и да потърси номера на секцията, в която желае да следи онлайн броенето. Предстои членовете на секционните комисии да бъдат подготвени по какъв начин да употребяват телефоните.
ТЕМА преди 2 часа 832 преди 2 часа 1007 преди 2 часа 1487
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР