13,5 млн. лв. е раздал на ден началникът на Военномедицинска

...
13,5 млн. лв. е раздал на ден началникът на Военномедицинска
Коментари Харесай

Шефът на ВМА раздаде 13 500 000 лв. за ден, Огнян Донев прибира лъвския пай /списък на фирмите/

13,5 млн. лева е раздал дневно началникът на Военномедицинска академия (ВМА) полк. проф. Венцислав Мутафчийски. На 16 ноември той е сключил 16 контракта с фармацевтични компании, които си поделят общо 13 508 914 лева, научи Епицентър. бг. Лъвския къс от многомилионната социална поръчка получава „ Софарма трейдинг “ АД на Огнян Донев. По сметките на компанията на противоречивия предприемач, против който се водят няколко правосъдни каузи, ще постъпят 5 667 472 лева държавни пари.
Обявеният от ВМА търг е за доставка на лекарствени артикули, вещества, ентерални храни и хранителни добавки за потребностите на военната болница и подчинените й структури в цялата страна. Фирмите-победители ще доставят от време на време и по поръчки МБАЛ-София, МБАЛ- Варна, МБАЛ-Пловдив, МБАЛ-Плевен, МБАЛ-Сливен и Военномедицинската база в Ловеч.
От подписаните контракти излиза наяве, че доставчиците на медикаменти напълно не са инцидентни компании. Публичната загадка, че в България лекарственият бизнес е парцелиран и че там „ доста се краде “ се удостоверяват и от дейностите на Венцислав Мутафчийски, който е съумял да зареди с държавни пари представителите на всички лобита на „ фармацевтичната мафия “.
Така да вземем за пример краткотрайният началник на Военна болница е дал 710 468 лв. на компания „ РСР “ ЕООД на доктор Рачо Рибаров. Бизнесменът е и посланик, защото е почетен консул на Литва у нас.
„ Алта Фармасютикълс “ ЕООД на Тодор Дочев получава 835 962 лева Той е основател на дистрибутора "Калиман РТ " и е притежател на веригата аптеки "Субра ". Тодор Дочев е в близки връзки с Огнян Донев, защото преди години работи като търговски шеф на "Софарма ".
Временният началник на Военно болница не е не запомнил да се регистрира и на сегашния зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки. Акционерното сдружение „ Фармнет АД”, на което водачът на „ Воля “ бе притежател единствено допреди година, получава 207 604 лева Тази година варненската компания беше санкционирана от Комисия за защита на конкуренцията с рекордната сума от 500 000 лева за нелоялна конкуренция. По същия проблем с изключение на следствие на антимонополния регулатор, в края на юни тази година стартира и прокурорска инспекция. Държавното обвиняване твърди, че е оказван на напън на конкурентни аптеки в 7 града да правят доставките на медикаментите си от "Фармнет ", с цел да не бъдат отворени наоколо до тях аптеки от веригата "Марешки " или пък други марки на компанията, които да работят с конкурентни цени.
“Медофарма” ЕООД на кипърския грък Ахилеас Цангарис получава 253 458 лева, а „ Б. Браун Медикал” ЕООД на доктор Хорст Щюер – 397 394 лева „ Новимед Фарма” ЕООД на Румен Петков прибира 302 143 лева Бизнесменът е притежател на първокласния медицински център „ Оксилайф “ в полите на Витоша. „ Фьоникс Фарма” ЕООД, която е част от фармацевтичния тръст PHOENIX Group, е зарадвана с 406 004 лева
Крупната сума от 2 121 456 лева получава „ Медекс” ООД на Емил Данев и Велизар Драгоев. Фирмата е постоянен снабдител на медикаменти за лечебни заведения от цялата страна, демонстрира бърза информация в Агенцията на публични поръчки.
Не е забравена и “Про Фармация” ЕООД, която преди години стана известна около зам.-министъра на защитата Георги Пасков в кабинета на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи. Преди да влезе в политиката, Пасков бе началник на „ Търговска лига “. След 2005 година предстоящо царистът се върна към бизнеса с медикаментите, като стана шеф "Про Фармация " ЕООД с едноличен притежател офшорка в Кипър. Сега някогашният народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Пасков получава 118 681 лева от ВМА.
“Маримпекс-7” ЕООД на Стефан Марков пък е утвърдена да получи 1 127 174 лева, а интернационалната „ Ей енд Ди Фарма България” ЕАД – 212 450 лева “Химакс Фарма “ ЕООД на Димитър Сулев ще достави на ВМА медикаменти за 183 321 лева Сулев е някогашен член на Съвета на шефовете на „ Балканфарма-Дупница “. Отпуснатите пари за „ Търговска лига - Национален аптечен център” АД пъкса 593 493 лева
ВМА е отделила 331 628 лева.за „ Антисел България” ООД. Според оповестената информация в Търговския указател сдружението "Антисел България " се занимава с "представителство, импорт и търговия с медицински произведения ". В уеб страницата му пък е посочено, че то е представител за България на немския производител на медицински произведения Fresenius.
Венцислав Мутафчийски е отпуснал и 40 206 лева на „ Екос-Медика ООД. Фирмата е притежател на Елка Василева и на Николай Шейков, който е съучастник в софийския диализен център “Диалмед “.
Проф. Венцислав Мутафчийски ръководи „ краткотрайно “ ВМА от 4 май тази година, когато проф. Николай Петров стана министър на опазването на здравето. След оставката на Петров в края на октомври, принципалът на Военна болница-министърът на защитата Красимир Каракачанов, съобщи, че ще бъде разгласен конкурс за избор на нов шеф на ВМА. Почти месец по-късно подобен към момента не е разгласен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg