123 Визитата започва днес и ще продължи три дни. 123

...
123 Визитата започва днес и ще продължи три дни. 123
Коментари Харесай

Ердоган се отправя към Германия с надежди за "нова страница" в двустранните отношения

123
Визитата стартира през днешния ден и ще продължи три дни.

123
В столицата могат да бъдат забелязани десетки плакати против визитата на Ердоган.

123
Протестиращи към този момент се събират пред Бранденбургската врата в столицата.

Още по тематиката
Съединени американски щати заплашват Турция с още наказания, в случай че не освободи свещеник Андрю Брънсън

Вашингтон към този момент взе ограничения против администрацията на турския президент поради отхвърли на Анкара да пусне арестувания под домакински арест проповедника
19 авг 2018
Финансовата стихия на Турция

Турция е пред финансов колапс. Сривът на лирата до рекордно дъно разсъни страхове, че това може да е предвестител на нова рецесия на разрастващите се пазари
17 авг 2018
Грешният залог на Ердоган

Не за пръв път сред Анкара и Вашингтон прехвърчат искри, само че чувството е, че този път турският президент не реши добре до каква степен може да стигне
16 авг 2018 " С оглед на трагичните събития в международен мащаб напоследък Германия и Турция наложително би трябвало да извърнат нова страница в двустранните си връзки, с цел да оставят настрани разликите си и да се концентрират върху общите си ползи ". С тези думи на страниците на днешния брой на немския ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung турският президент Реджеп Тайип Ердоган зададе тона на тридневното си посещаване в Германия.

Визитата е част от опита на Турция да възвърне връзките с други европейски страни на фона на открития спор със Съединени американски щати. Външната политика на Анкара пострада и поради референдума за президентска република предходната година, както и изборите през юни, които донесоха на Ердоган изпълнителни пълномощия. Отношенията с Германия пък бяха в допълнение обтегнати поради задържането на турско-германски публицист и възбраната на различен немски жител да напусне страната.

Още предходната седмица турският държавен глава пожела двете страни да оставят настрани " последните няколко години " от връзките си, само че от обявата излиза наяве, че Турция не е подготвена на прекомерно огромни отстъпки.

Искания към Германия...

Така, с цел да обърне " нова страница " в двустранните връзки, Германия ще би трябвало да признае, че членове на придвижването на духовника Фетхуллах Гюлен са зад опита за държавен прелом през 2016 година, както и да признае придвижването като терористична организация.

" Основното ни очакване е Германия да признае, че придвижването е отговорно за опита за прелом ", написа в текста. Движението също по този начин е наречено " непрозрачна терористична организация ".

" Това, че политиката на Германия и мнението на нейното общество към Турция се дефинират от терористични организации като придвижването на Гюлен, PKK или други групи, нанася непоправими вреди на връзките ни ", написа още Ердоган.

В коментара е отредено място и на политиката към турската диаспора в Германия, които по последни данни са близо близо 3 млн души. " Искам да загатна, че нашата транспарантна и открита политика към диаспората не съставлява опасност за Германия по никакъв метод. " По време на акцията преди референдума от 2017 година гостуващи представители на Анкара станаха причина за митинги в няколко европейски града.

... и Европа

Очаквано, от страниците на FAZ Ердоган подлага на критика остро европейската мигрантска политика. " В момента Турция е подслонила 3.9 млн. души, които са избягали от разнообразни военни и спешни зони. Докато Германия заслужава самопризнание за това, че одобри над 1.3 млн. души, доста европейски страни отхвърлиха да одобряват няколко хиляди души ".

От обявата излиза наяве, че Ердоган ще сложи на дневен ред тематиката с участието на Турция в Европейския съюз. Според него обаче повишаването на крайнодесния екстремизъм и ислямофобията в Германия и Европа са главната спънка пред влизането на Турция в Европейския съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР