123 Обяснението за високия скок на българското дружество е в

...
123 Обяснението за високия скок на българското дружество е в
Коментари Харесай

"Фесто производство": Със сензори за бъдещето

123
Обяснението за високия скок на българското сдружение е в световната наклонност за автоматизация, дигитализиране, електроника и роботика, присъща за целия свят и изключително за Азия, споделя мениджърът на компанията Георги Атанасов

© Велко Ангелов 123
За да отговори на търсенето, през 2017 компанията е минала на трисменен режим на работа от 5 и даже 7 дни в седмицата

© Велко Ангелов 123 © Капитал Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/. Българската компания на немската Festo е измежду най-растящите фабрики през 2017 година със скок на приходите над 40%.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал [© Капитал] Смаляване
През 2020 година ще стартира ново уголемение, отново за удвояване на производството. Още по тематиката
Най-динамичните: Шампиони са горива, метали и произвеждане

Бизнесът на най-бързо растящите 50 компании се форсира приблизително с 47% през 2017 година
4 юли 2018
Най-печелившите: Хазарт, оръжие, медикаменти

За поредна година рентабилността на приходите в топ 50 се покачва: в този момент на всеки лев облагата е приблизително 22 ст.
4 юли 2018
Най-големите компании за машини и съоръжение: Двигателят на стопанската система

Секторът продължава да пораства, усилват се и облагите и чиновниците на заводите в класацията
5 юли 2017
" Фесто " откри нов цех в София за 19 млн. лева

До три години немската компания за автокомпоненти възнамерява да влага още 25 млн. лева и да усили екипа си от 600 на 1000 чиновници
13 сеп 2015
" Фесто " по две. И още по две

Софийският цех на немския тръст удвои мощностите си и възнамерява да го направи отново до 2018 година
17 апр 2015
Удвоено произвеждане за три години, а за четири – два пъти повече заети. Това е едрата визитка на софийската фабрика на немския тръст Festo. По-подробната е 930 заети, среднодневно по 18 000 датчика, 13 600 кабела, 9000 вентилни модула... Зад числата стоят доходи от 135 млн. лева за 2017, което е над 40% повече от миналата година, и облага от 17 млн. лева План за тази година за нарастване на оборота с още 1/4. И за още едно близко удвояване на производството през нов цех.

Щастието на това дружество е, че е в бранш електроника. А роботизиращият се свят търси от ден на ден продуктите на софийското сдружение.

В света на цифровия взрив

Управителят на компанията инж. Георги Атанасов изяснява, че " Фесто произвеждане " продава само на компанията майка. " Цените са обект на надзор от централата, по тази причина растежът в продажби не е аршин, по който се съпоставяме с другите дъщерни сдружения в групата. През 2017 сме произвели количества продукция за 61 млн. евро по вътрешна себестойност, което е растеж от 44.4% по отношение на миналата година. През 2016 растежът беше над 10%, а за 2018 чакаме да произведем произведения за над 75 млн. евро и да отбележим до 25% растеж по този индикатор ", разяснява Георги Атанасов.

Обяснението за високия скок във финансовите индикатори на българското сдружение е в световната наклонност за автоматизация, дигитализиране, електроника и роботика, присъща за целия свят и изключително за Азия, споделя Георги Атанасов. И прецизира: " Festo е главен снабдител на съставни елементи за автоматизация, обслужва над 300 хиляди клиента и като тръст печели от този взрив. А ние като водещ цех за датчици и електроника в групата печелим безусловно двойно и тройно от този растеж, защото продуктите, които произвеждаме, доближават до всичките тези 300 хиляди клиента. "

В основата на възходящите резултати тук са серийните произведения, на които се дължи над 50% от растежа. " Самите ние влагаме в изцяло автоматизирани линии, които ще бъдат налични през 2019 година и в които ръководещите съставни елементи са създадени от нас, в нашата компания ", прецизира инж. Атанасов.

Останалите 50% съвсем поравно са резултат от предлагането на нови произведения (които са създадени от българския екип) и от трансферирани за произвеждане в София съществуващи артикули от други фабрики на концерна или от външни сътрудници, изясни още Георги Атанасов. Той предвижда, че последователното увеличение на каузи на лично произвеждане в номенклатурата на концерна ще продължи. За усилването на тази наклонност спомага и българският екип.

Изобрети си самичък

Вече повече от 10 години във " Фесто произвеждане " има особено звено за развойна активност. 28-те инженери в него са ангажирани с създаване на произведения, които стават част от продуктите на българския цех. " Годишно завършваме към 10-15 от над 25 дейни нови плана, свързани с едно до няколко десетки нови произведения, които влизат в произвеждане. Почти една четвърт от миналогодишния ни растеж е обвързван с новаторските артикули ", прецизира Георги Атанасов.

За нововъведения, научноизследователска и развойна активност в концерна Festo годишно се отделят над 7% от приходите, които за 2017 надвишават 3 милиарда евро. " В нашата компания процентът е сходен, като в бъдеще ще бъде повишен, тъй като българското звено ще поеме функционалности за основаване, проучване и изпитване на артикули, които ще се създават и в други фабрики на групата, както и от външни сътрудници ", изясни Георги Атанасов. А това значи нарастване и на заетите, и на ресурсите.

30 години в София

Началото на Festo в България е през 1987 година - тогава е учредена " Фесто машинекс ", смесено сдружение на немския тръст с български държавни предприятия. През 1990 година към смесеното сдружение се причислява държавната " Пневмоавтоматика ", с което стартира индустриалната активност на Festo в България. Три години по-късно немският тръст става едноличен притежател на " Фесто България ", а през 1997 година в София стартира производството на датчици. Днес " Фесто произвеждане " е водещият цех за датчици в групата.

През 2000 година българското сдружение се разделя на две – за произвеждане и за комерсиална активност. А след две години компанията се мести в нова постройка с обща повърхност 9400 кв.м. През 2006 основава отдел за инструментално произвеждане в Смолян. Заетите в него са 65, които работят в помещение чартърен от над 2000 кв. метра.

В интервала 2014-2015 компанията прибавя нови 8700 кв.м индустриални и логистични площи. Инвестицията в новата постройка надвишава 16 млн. лв.. Сега " Фесто произвеждане " разполага с почти 20 хиляди кв. метра разгъната застроена повърхност, като три четвърти от нея е за индустриални мощности, а останалото - за логистика и административни функционалности. Това обаче няма да е последното разгръщане на завода.

" През 2015 приключихме разширението с концепцията, че ще имаме площи за най-малко 10 години напред. Но за три години ние постигнахме удвояване на производството и към този момент изчерпваме наличните площи. Още тази година ще се наложи да търсим офиси чартърен за инженерните и развойни действия. Затова концепцията е по-нататъшното уголемение на завода да бъде доста по-голямо, с цел да обезпечи задоволително благоприятни условия за работа за по-дълъг интервал от време ", изясни инж. Атанасов.

Следващото удвояване

За последните седем години във " Фесто произвеждане " са направени вложения за 70 млн. лв.. " Всяка година влагаме над 10 млн. лева в рационализация, в нови артикули, в здания. Целта е да си осигурим нужния потенциал на работа. Смея да си призная, че огромна част от невероятния растеж от предходната година не беше очакван. Той беше разследване на положителния късмет за концерна и огромното търсене, което трябваше да догонваме като потенциал. Трябваше незабавно да влагаме, с цел да произведем количества, които не бяха планувани дълготрайно, а се появиха в последния миг като потребности ", разяснява Георги Атанасов. За да успее да отговори на търсенето, българската компания минала на трисменен режим на работа пет дни в седмицата, които в обособени звена по-късно станали седем.

" Инвестициите за 2018-2019 година, които можем да създадем на съществуващата територия в съществуващите ни площи, са към 30 млн. лв.. След това би трябвало да строим нова индустриална постройка ", разгласи инж. Атанасов.

Бъдещото уголемение на завода ще стартира през 2020-2021 година Крайната цел е следващо удвояване на количествата създадена продукция. Инж. Георги Атанасов, шеф на " Фесто произвеждане ":

София към този момент притегля на работа и западноевропейски инженери


Какви са проблемите на индустриално дружество като " Фесто произвеждане "?

- Основната компликация идва от неразбирането, че промишлеността е водеща за една страна. В България всички приказват за ниски приходи, ниски заплати, проблеми с постигане на междинното равнище на възнагражденията в Европа. Рядко обаче се прави съпоставяне какво е индустриалното развиване на тези европейски страни. Колкото и жестоко да звучи, посредством туризъм, хотели и молове не можем да настигнем Европа. Догонването може да стане посредством високи технологии и компании, които основават добавена стойност и верига от доставки, които развиват умения и компетентности и задържат хората в България. Всяка индустриална компания носи със себе си ноу-хау и за своите местни сътрудници и снабдители. Един вложител, който желае да построи хотел, поради тази недвижима благосъстоятелност от 20 млн. лева бива третиран по-добре от един производител, който желае да влага 10 млн. лева, които обаче ще основат технологии и ще доведат български сътрудници и снабдители, а не личен състав от Украйна, който да работи в хотела.

Следващото предизвикателство е огромната централизация, която се основава като индустриални центрове. В доста страни от ЦИЕ няма значение в какъв брой огромен град или село развиваш бизнес, междинният бизнес е позициониран на всички места. В България, ненапълно подтиквано от индустриалните зони, концентрирането на бизнес е спънка, защото води до непотребна конкуренция и до непотребни транспортни разноски за транспортиране на личен състав. Трябва да се подтиква развиването във всевъзможни райони и обитаеми места. Това би трябвало да бъде държавна политика, а не самодейност на кметства и общини, които мъчно могат да влязат в контакт с огромни вложители и не всеки път имат компетенциите да предложат подобаващ вид обслужване.

Как решавате казуса с фрагментите?

- В бъдеще няма да имаме такова интензивно увеличение на наетите. Все повече търсим хора с по-висока подготовка, които не просто да инсталират произведения, а да обслужват машини, да зареждат автоматизирани линии.

Заедно с ЧЕЗ и " Нестле " създадохме първата техническа компетентност за дуално образование в София за електротехник. Освен това по основана от нас стратегия учители от професионална гимназия образоват младежи, които към този момент работят при нас, и те получават подготовка " монтажник електронно произвеждане ". Не задължаваме никого да се включи в тези курсове, разгласяваме свободни места на всеки три месеца и имаме чакащи най-малко за един курс напред. Създали сме и вътрешна система на образование, основано на методите на американски и японски компании. Имаме двама вътрешни обучители, които детайлно, съответно и систематично образоват новопостъпилите за избрани монтажни интервенции. Всеки новоназначен си има ментор за интервал от 4 до 12 седмици, който го образова и следи за качеството и успеваемостта на работата му.

Вие сте управлявали завода на Festo в Чехия, какви са разликите с България?

- Бях в малко градче с към 30 000 поданици, в което имаше най-малко три световноизвестни компании с по 1000 заети, както и няколко други компании, произвеждащи електроника, с по няколкостотин души личен състав. В този град, в случай че търсим човек за работа в производството, той още първоначално си знае, че работата е на три смени. Знае, че градският превоз не пътува след 22 часа, и има своята подготвеност за превоз и транспортиране. Знае какво значи произвеждане 12 месеца в годината, а не както в някои райони на България, когато пристигна сезонът за избрани селскостопански действия, да взема отпуска или да върви да бере ягоди, маслини, портокали зад граница. Това липсва в Чехия, там хората имат индустриално мислене.

Бруто приходът може да е по-висок в Чехия, само че данъчната тежест е друга. В България е най-ниското данъчно облагане в Европейски Съюз, също така тук разноските за прехрана са по-ниски. Затова нето приходите на един инженер в София са съизмерими с тези на инженер в провинцията в Чехия или Унгария и даже на подобаващ сътрудник в по-далечните територии на Португалия, Гърция, Южна Италия.

Има компании в София, в които личният състав е от чужденци, които са харесали да дойдат да работят в столица близо до планина и море с необикновен живот и със съизмерими нето приходи, които биха имали в своите райони в своите страни. При нас следва да бъде назначен на работа като инженер първият немец. Той е приключил образованието си в Германия и желае да пристигна да работи в България.

Търсят ли ви за препоръки евентуални задгранични вложители?

- Почти всички бъдещи вложители, които се интересуват от благоприятни условия за бизнес в България, търсят контакти със свои сътрудници или снабдители, които към този момент имат опит в страната. При нас всеки месец или най-малко на всеки два месеца идва задгранична компания на среща. Направихме равносметка, че пет или шест от най-известните вложители, които са в България и към този момент порастват, са минали най-малко един или два пъти през " Фесто ", преди да създадат първа копка. За страдание над половината от компаниите, които са идвали на среща при нас, след това не са създали инвестиция в страната. Трябва да се дава публичност на положителните практики, които притеглят други вложители и подвигат икономическия и промишления имидж на България. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР