123 © Капитал 123 © Капитал 123 © Йово Николов

...
123 © Капитал 123 © Капитал 123 © Йово Николов
Коментари Харесай

Рибарският мол

123 © Капитал 123 © Капитал 123 © Йово Николов Покрай построяването на новото рибарско населено място в Ченгене скеле община Бургас възнамерява и търговски център с кръчмиПроектът, който ще се финансира с евросредства, включва още етнографски комплекс и музей на риболова.Предвижда се в региона да бъде построена цялостна инфраструктура, улици, паркинги и други Класическото рибарско населено място Ченгене скеле, на 15 км южно от Бургас, е на прага на своята най-голяма промяна. Откакто е основано през 70-те години, откакто с решение на бургаските управници риболовците са изместени от градски пристан, то се развива по собствен личен път, без правила и закони, като че ли останало отвън погледа на институциите. Едва през 2013 - 2015 година Ченгене скеле, кръстено на Циганския кей (Чингане искелеси), в който се намира, провокира публичното внимание с противозаконните си постройки и последвалото събарянето на някои вили, както и случилото се в това време огромно наводняване в селцето. Оттогава точно са и проектите на община Бургас да построи нов съвременен риболовен пристан, както и да урегулира статута на къщите. Но до момента те оставаха единствено на думи.

Първата действителна крачка за новия образ на Ченгене скеле бе направена в средата на август, когато държавното управление трансферира 9 държавни парцела с обща повърхност над 27 дка на общината. Местните управляващи към този момент чертаят грандиозни планове, като настояват, че всички туристи ще могат да усетят неподправения нюанс на това неповторимо място. Идеята е порутените постройки, където локалните потомствени риболовци прибират улова и мрежите си, да бъдат сменени от достоверни риболовен хижи. Щяла да се резервира и именитата локална механа, където могат освен да се опитат типични морски ястия, само че и да бъдат чути невероятни риболовен истории и завършения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпросът е дали зад хубавите другояче планове няма да се прокрадне следващият бетонен градеж на брега на морето. Защото концепцията за етнографски риболовен комплекс включва няколко заведения, комерсиална зона, административна постройка и огромен паркинг.

Фотограф: Йово Николов
Риба, туристи или и двете

" Автентичния дух на рибарско населено място Ченгене скеле ще бъде съхранен. Стартираме серия начинания, които ще трансфорат това неповторимо място в едно от най-посещаваните от жителите и гостите на града. В същото време ще се резервира и поминъкът на потомствените риболовци, които дълги години живяха в терзание за статута си в селището ", сподели преди време кметът на Бургас Димитър Николов.

Община Бургас е направила разбори след извършени голям брой срещи с рибарската общественост и неправителствени организации. " Идеята за построяването на подобен комплекс е по тяхно предложение ", обясниха оттова за " Капитал ". В случая локалната администрация доразвива концепциите на локалните хора и им оказва помощ за реализирането на плановете, както беше направено с рибарското пристанище в " Сарафово " и пристана в " Крайморие ". Според общинската администрация предстоящите изгоди от реализирането на плановете са повече в областта на обществения и публичния интерес - да се помогне на рибарската общественост да съхранява и обогатява традициите си, както и мястото да се трансформира в забавно за локалните поданици, гостите и туристите, които посещават Бургас.

Това се удостоверява и от Димитър Янчев, който е ръководител на сдружението на риболовците " Морски сговор " в Ченгене скеле. По думите му планът е авансово координиран с локалните поданици и те чакат той да окаже благотворно влияние върху рибарското населено място. " За разлика от по-ранните планове този се вписва напълно в съществуващото в този момент селишно образувание и може да трансформира Ченгене скеле в нова туристическа дестинация, без това да е за сметка на риболовците ", споделя Янчев.

" Предвидената в Ченгене скеле нова административна постройка ще бъде многофункционална и ще се употребява за разнообразни действия като показване на традициите в рибарството и занаятите, като място за срещи и осъществяване на събития, проведени от хората в локалната общественост ", изясняват от общината. Не е ясно обаче по какъв метод ще действат заведенията за хранене и другите планувани търговски обекти - дали ще се дават чартърен, на концесия или пък общината сама ще ги ръководи. По принцип потреблението на европейско финансиране изключва опцията за осъществяване на търговски планове, които генерират облага, поради което точно тези въпроси са значими.

Предвижда се в региона да бъде построена и цялостна подземна инфраструктура, улици, паркинги и други

Колко ще коства

Реконструкцията на Ченгене скеле и построяването на етнографски културно-исторически комплекс там към момента няма точна бюджетна рамка. Дейностите са част от по-голям план, с който община Бургас кандидатства по оперативна стратегия " Региони в напредък ". Той е с финансова рамка 9.78 млн. лева и включва още разширението на пристана на остров Света Анастасия, за което локалната власт получи от страната преди седмица безплатно право на градеж върху два парцела, част от морското дъно до острова.

Със средства от тази финансова рамка ще се извърши и реституция на фасадата на църквата " Св. св. Кирил и Методий ", както и построяването на експозиционен и демонстрационен център в Туристически комплекс " Акве Калиде ". Община Бургас възнамерява и закупуването на нов туристически транспортен съд, който да прави транспорти от града до Ченгене скеле.

Заради обвързването на няколко разнообразни плана в една рамка обаче към момента не могат да се уточнят периоди за реализирането на обособените действия. Освен това следва и публично разискване на плануваните модернизации в Ченгене скеле с локалните поданици. Обещанието е на него да бъдат взети поради концепциите и съответните оферти на хората от рибарската общественост.

Новият пристан

Паралелно с плана за етнографски комплекс в Ченгене скеле върви и подобен за създаване на ново рибарско пристанище като спомагателна част към рибарското населено място. Предвиден е 200-метров вълнолом, който оформя и пази акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад. Ще има и покритата лодкостоянка за 40 плавателни съда, както и площадка с рампа за втурване и прибиране на лодките.

Този план е с бюджет 2.26 млн. лева без Данък добавена стойност, като от тях 800 хиляди лева са обезпечени посредством програмата " Морско дело и риболовство ". На 11 юни тази година е оповестена и социална поръчка за избор на компания, която да построи кея, само че все още тя е в развой на обжалване от страна на варненската " Космос шипинг ". На 1 август Комисия за защита на конкуренцията отхвърли настояването за краткотрайно прекъсване на търга, само че разглеждането на жалбата всъщност продължава. Ако антимонополният орган удостовери претенциите на " Космос шипинг ", процедурата може да остане блокирана с месеци.

Иначе от община Бургас прецизират, че за плана има издадено позволение за градеж и процедурите по координиране за построяването на лодкостоянка са факт. Има и мнение на Регионална инспекция за опазване на околната среда, че няма нужда от Оценка за влияние върху околната среда.

Фотограф: Капитал
Пропусната опция

Любопитното тук е, че цялостното възобновяване на Ченгене скеле можеше към този момент да се е случило. Още през 2015 година беше подписан контракт за близо 13 млн. лева с ДЗЗД " Крайморие ", което влизат " Пътстрой Бургас " (дъщерна на " Хидрострой " ) и Университета по архитектура, строителство и геодезия. За период 660 дни изпълнителят трябваше да преобрази рибарското населено място, като построи риболовен кей за 110 лодки с цялостна инфраструктура и зелени площи.

Проблемът е, че към оня миг община Бургас е разчитала да получи безплатно европейско финансиране за по-голямата част от плана, само че в последна сметка помощта е била десетократно по-малка от предстоящата. По тази причина на 7 юни 2019 година договорът с е ДЗЗД " Крайморие " е бил преустановен, като от локалната администрация прецизират, че по него не са били изпълнявани никакви строително-монтажни работи.

Наред с това през 2014 година имаше извършена поръчка и за правене на работен план за създаване на уличната мрежа и довеждащата инфраструктура за рибарското населено място, както и за пречиствателна станция за отпадъчни води. Дейностите бяха предоставени на " Проектантска организация " - Бургас, против контракт за близо 50 хиляди лв.. Досега обаче няма сбъднат нито един от тези планове. За пречиствателната станция дори не се приказва, а пътищата се загатват като част от градежа на бъдещия етнографски комплекс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР