123 © Дневник 123 © Велко Ангелов 123 © Велко

...
123 © Дневник 123 © Велко Ангелов 123 © Велко
Коментари Харесай

Кой има интерес да горят Царските конюшни

123 © Дневник 123 © Велко Ангелов 123 © Велко Ангелов Още по тематиката
Фотогалерия: Пожар в " Царските конюшни "
от Дневник,29 юли 2018
Софийската градска прокуратура стачкува заповедите за земята под царските конюшни

Според държавното обвиняване те са оскъдни, тъй като опонират на закона
27 окт 2016
Министерство на регионалното развитие е пуснало искова молба до Софийски градски съд за оповестяване за оскъдна следката с Царските конюшни
16 сеп 2016
Българска социалистическа партия нападна ръководещите поради договорка с Царските конюшни

Според левицата сумата от 658 хиляди лева, на която регионалният шеф на София е продал държавния дял в парцела, е скандално дребна
8 сеп 2016
Сделката за " Царските конюшни " била законна и отпушвала " язва "
от Дневник,8 сеп 2016 Две денонощия откакто пожар изпепели постройка от комплекса на Царските конюшни в София, към момента даже не е ясно кои са всички притежатели в терена, само че министър председателят Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банов и кметицата на София Йорданка Фандъкова влязоха в конкуренция кой ще отбрани по-добре към този момент изгорелия парцел. В понеделник Борисов подреди " постройката да стане културна полезност допустимо най-скоро ", Фандъкова се закани да " задължи притежателя да я възвърне в достоверния й тип ", а Банов подсигурява, че постройката ще получи прелиминарен статут на културна полезност от национално значение.

" Това го върша не тъй като съм уверен, а с цел да отговоря на един популизъм в публичното мнение ", призна министърът на културата от ефира на bTV. Следобед министър председателят Борисов съобщи, че ще се направи нужното, тъй че допустимо най-скоро постройката на " Царските конюшни " да получи статут на монумент на културата.

Всъщност теренът в карето сред улиците " Васил Левски ", " Дондуков ", " Панайот Волов " и " Врабча " стана благосъстоятелност на предприемача Янко Иванов след договорка на скандално ниска цена през 2016г., само че в него се обитават близо 20 здания на разнообразни притежатели. Главният проектант на София Здравко Здравков призна, че в системите на Столичната община не са " декларирани документи за благосъстоятелност " на някои от тях. Същото призна и зам.-кметът на столицата по културата Тодор Чобанов, който е и някогашен зам.-министър на културата (под чиято шапка е Националният институт за недвижимо културно наследство).

Комплексът, погледнат от горната страна

Увеличаване

Комплексът, погледнат от горната страна

Преглед на оригинала Смаляване

Горялата в нощта против неделя сграда обаче е на половина благосъстоятелност на Министерството на вътрешните работи, а някои от останалите здания също са на държавни институции. Държавата, с други думи, и до момента е разполагала с инструментите да отбрани и ремонтира постройките, само че не го е направила. От началото на годината тече и процедура за оповестяването на комплекса за културна полезност, който е блокирал, тъй като не могат да бъдат открити всички притежатели.

Какво знаем за Конюшните

Засегнатата от пожара постройка е благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи и на частното сдружение " Промишлена енергетика - Варна " сподели инспекция на " Капитал ". От сдружението потвърдиха: " Първият етаж на запалената постройка, която е с лице към Английската гимназия, е благосъстоятелност на " Промишлена енергетика - Варна " АД. " Според представители на компанията " през 2017 година [дружеството], със свои средства, без да са водили връзки с Министерство на вътрешните работи, които са притежатели на втория етаж, направи главен ремонт на покрива на стойност към 20 хиляди лв. ". Преди пожара постройката е била в положително техническо положение ", настояват те.

От вътрешното министерство не дадоха отговор на изпратените от " Капитал " въпроси за какво са позволили постройките да бъдат в такова положение и по какъв метод са ги охранявали. " Капитал " научи, че сред вътрешното министерство и Столичната община е имало дейна връзка по отношение на парцела.

Бизнесменът Янко Иванов, който в неделя беше длъжен от Столичната община да възвърне в достоверен тип изгорелите здания, в действителност изобщо не е притежател на постройките. Той има терена, върху който има 20 здания. От тях той има само два етажа от ъгловата сграда на бул. " Дондуков " и бул. " Васил Левски ". Партерният етаж в същата постройка е възложен на Националната художествена академия.

В писмо до медиите в неделя Янко Иванов изясни, че няма интерес от пожара. " Въпреки че притежател на терена е " Евротрансбилд " ЕООД, всеки притежател на постройка върху терена има учредено право на градеж и при погиване на постройката има право да я възвърне в първичния ѝ тип и в цялостния ѝ размер, без да е нужно за това да желае позволение от притежателя на терена ", изясни той.

Теренът е част от признат през 2015 година обстоен организационен проект, съгласно който постройките не могат да бъдат надстроявани. Не всички постройки обаче са част от проекта

Увеличаване

Теренът е част от признат през 2015 година обстоен организационен проект, съгласно който постройките не могат да бъдат надстроявани. Не всички постройки обаче са част от проекта

Преглед на оригинала [НАГ] Смаляване

През 2016 година Иванов купи от страната огромна част от терена под Царските конюшни, като заплати цена от 90 лева на квадратен метър, или обща сума към 650 хиляди лева Парцелът авансово е бил разграничен на три елементи за да се понижи общата му цена, като по този метод е заобиколено задължението продажбата на държавен парцел за над 500 хиляди лева да става с решение на Министерския съвет. За случая прокуратурата повдигна обвинявания на тогавашния регионален шеф на София-град Веселин Пенев и лицензирания оценител Юлия Димитрова–Цекова. Според обвиняването е подписана неизгодна договорка на неведнъж занижена стойност, която ощетява страната с 10 млн. лева Другото обвиняване е за умишлена занемареност. Янко Иванов изяснява, че земята е била оценена толкоз ниско, тъй като върху терена не може да се строи съгласно актуалната регулация. Отделно от от това страната води и гражданско дело, с което желае да скапе контракта за преустановяване на съсобствеността сред регионалната администрация и Янко Иванов. То е планувано за декември.

Съмнителни покупко-продажби и заем за 100 млн. лева от ПИБ

Янко Иванов придобива парцелите, откакто още през 2005 година става съсобственик посредством подмяна с районното министерство. Тогава той дава на страната постройка на бул. " Драган Цанков ". След като подписва контракта за подмяна, той схваща, че през 2003 година тогавашния регионален шеф на София Росен Владимиров е продал същите парцели на друго сдружение - " Гондол ". Негов притежател е записано в Британските Вирджински острови сдружение " Астимал ", което е 100 % благосъстоятелност на кипърската офшорка Huddesky, което е обвързвано с акционерите на Първа капиталова банка.

За договорката, подписана от Росен Владимиров, имаше инспекция от ДАНС, която установи данни за осъществени закононарушения по работа и изпрати материалите в Софийската градска прокуратура, където случая беше потулен.

В последна сметка Янко Иванов съумява да завоюва всички каузи против компанията " Гондол ". Въпреки че не е притежател на парцелите, компанията съумява да учреди ипотека в Първа капиталова банка. През 2016 година за " Гондол " е намерено произвеждане по неплатежоспособност. " Гондол " дължи на ПИБ 99 млн. лева, върху които на процедура няма поръчителство.

Ще се строи ли там

През декември 2016 година " Евротрансбилд " подава в Столичната община искане за виза за капиталово планиране, която планува на бул. " Дондуков " да се появи 12-етажна постройка, както и надстрояване на съществуваща постройка с девет етажа. Тогава основният проектант Здравко Здравков отхвърли издаването на документа с мотив, че той опонира на подробния организационен проект за този квартал. Според проекта комплексът на Царските конюшни не може да бъде пристрояван или надстрояван. Днес Здравков още веднъж съобщи, че единственият вид за постройките е те да бъдат възобновени, само че не и надстроявани или променяни. " Тази постройка може елементарно да бъде възобновена, защото е снимана и има цялостна документи ", разяснява той. Не е ясно, несъмнено, от кое място биха се намерили пари за това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР