121 души са регистрирани със заразата за 2024 г., реалната

...
121 души са регистрирани със заразата за 2024 г., реалната
Коментари Харесай

Медици: Иде епидемия от сифилис

121 души са регистрирани със болестта за 2024 година, действителната численост е по-стряскаща
Контактно-битовият път на предаване има значение в към 10% от случаите - с принадлежности и чаши

Заразяване може да стане и по кръвен път

От началото на годината у нас са регистрирани 121 души, заболели от сифилис, демонстрират данните на Националния център по публично здраве и разбори у нас. Медици изясняват, че съвсем всеки ден един пациент е диагностициран със сифилис. Според инфекционистите действителната численост на инфектираните е надалеч по-стряскаща от публично изнесената статистика.

Много от хората не се изследват, а безразборните полови контакти без защитни средства усилват риска от зараза. “Има една догадка, съгласно която сифилисът протича на епидемии, т.е. 5 години зараза, 15 години ярък интервал и по-късно отново по този начин ”, съобщи експертът по кожни и венерически заболявания лекар Пламен Узунов.

Със сифилис към този момент е записано и бебе. В Монтана случаите на заболяването от началото на годината са общо 6 - трима мъже и три дами. Медиците напомнят, че при полово излъчените заболявания персоналните лекари са длъжни да издирят контактните на болния. През предходната година в област Монтана са регистрирани общо 14 случая на сифилис. Всички пациенти, които са диагностицирани през 2024 година са на възраст сред 19 и 59 години. Най-много регистрирани случаи са във възрастта сред 19 и 35 години - близо 70 % от заболелите.

Според лекар Момчил Баев от време на време има огнища на сифилис, в предходни години той е бил управител на стратегия за гратис тестване. От фондацията “Сингъл степ ” оферират проучване, което е гратис и изцяло анонимно.

Лекари напомнят, че главните способи за заразяване са по сексуален път, добита - 90 % или и от майката на плода - присъщ сифилис. Контактно-битовият път на предаване има значение в към 10% от случаите - лъжици, вилици, чаши, четки за зъби, шпатули, стоматологични принадлежности и други Заразяване може да стане и по кръвен път - нечисти спринцовки при лица, употребяващи опиати, нестерилни принадлежности и т. н.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР