121 депутати май са намерени, за да внесе в парламента

...
121 депутати май са намерени, за да внесе в парламента
Коментари Харесай

“Промяната” намекна, че са намерили 121 гласа подкрепа

121 депутати май са открити, с цел да внесе в Народното събрание Асен Василев ново държавно управление. С сходно чувство са останали участници в първия тур от консултациите в обединението, приключили в ранния следобяд през вчерашния ден.
Те бяха отдадени на програмата на кабинета и ясно разписване на целите. Едва след уточняването им ще се приказва за имена и постове, обясниха участниците още през уикенда, когато пък получиха кардинално единодушие за поддръжка.
Разговорите този път били в кабинета на ръководителя на Народното събрание.
Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Даниел Лорер, Никола Минчев са повторили на своите сътрудници от обединението – Българска социалистическа партия и “Демократична България”, че единствено при сигурни 121 депутати внасят второто държавно управление. Разговорът е бил какво тъкмо да се прави в идните 6 месеца, като след първичните срещи от почивните дни в този момент към този момент се навлязло в конкретиката.
Червените бяха показани от шефа на парламентарната група Георги Свиленски, от икономиста Петър Кънев, от обществения министър в оставка Георги Гьоков и от зам.-председателя на Народното събрание Филип Попов.
Съпредседателите на Демократична България Атанас Атанасов и Христо Иванов отсъстваха от този тур на договарянията. Присъстваха обаче двама министри в оставка от квотата на десните – правосъдната Надежда Йорданов и Божидар Божанов, който отговаряше за електронното ръководство. Заедно с тях имаше и специалисти.
Новите самостоятелни депутати, отделили се от Има Такъв Народ, също се включиха в дебатите.
Законите по тематика “Правосъдие” и нужните други законодателни промени, с цел да влязат парите по проекта за възобновяване, е програмата най-много, която си слага тройната към този момент коалиция.
Имало е предложение от “Продължаваме промяната” депутатите да работят без почивка, само че възможното нежно болшинство във време на отпуски и несполучливият опит до момента на други сформира на Народното събрание отказали вносителите на тази концепция. Останало е решението комисиите да продължат през цялото лято, а депутатите да се съберат още веднъж на 1 септември.
Петър Кънев от Българска социалистическа партия обаче напомнил във връзка на активноста на напусналите групата на Има Такъв Народ, че първо би трябвало да се промени правилникът на Народното събрание, защото в този момент самостоятелните не могат да са членове на непрекъснатите комисии.
Кирил Петков е водил консултациите, само че неведнъж Асен Василев внимателно го е прекъсвал и уточнявал някои тези и оферти.
Според възможния нов министър председател първите две седмици след избора на държавно управление били решаващи и по тази причина той чака в този интервал да се гласоподават правосъдната промяна и законите, които ще разрешат да получим средствата по възобновяване.
Асен Василев и Даниел Лорер като че ли говорели на един език, до момента в който Кирил Петков, Лена Бориславова и Никола Минчев показали възпитано, че имат свое мнение по всички тематики и ще го отстояват и във вътрешния кръг на Политическа партия.
Помощ чакат от тези депутати, които са били част от обединението, само че са били накарани да я изоставен безпринципно – с тези думи шефът на алената ПГ насочи към хората на Слави Трифонов. Късно в неделя водачът на Има Такъв Народ избухна във фейсбук, че не е нелегално, само че е “отвратилно” това, че “Промяната” звънели безусловно на всички от групата.
Свиленски описа още, че Асен Василев няма да чака “инцидентно” поддръжката за държавното управление в пленарна зала, а ще желае тя да бъде авансово декларирана. Ако такава няма, ще се отиде към връчване на третия мандат, който сигурно ще ни заведе на избори, разяснява Свиленски. ГЕРБ към този момент заявява, че незабавно ще върне своята директория на президента.
Ако се стигне до третото разпределяне, Българска социалистическа партия отново ще свика пленума си, с цел да реши какво да прави. “Аз мисля, че третият мандат е не реален – той би трябвало да се сформира още веднъж с тези депутати в Народното събрание. Разделителните линии са ясни”, добави Свиленски.
В Народното събрание за диалозите пристигна и Радостин Василев, който най-вероятно резервира поста на състезателен министър в кабинет “Василев”. На влизане изясни, че ще изложи хрумвания за промени в закона за тотото и други планове, касаещи спорта. А на излизане бе безапелационен, че за систематизиране на министерски кресла не са говорили.
Василев настоял за незабавни промени в Закона за хазарта, с които да се подсигурява запазването на над 1000 пункта на Спортния тотализатор.
Междувременно напусналата “Въздаждане” Елена Гунчева призна, че към този момент е говорено и с нея. “Нека видя какъв състав и конструкция на Министерски съвет ще предложат. Трябва да се избира доста деликатно. Може по-късно да влезем в серпантина от избори, може ГЕРБ да се върнат на власт. Не знам до каква степен Политическа партия въобще са склонни да трансформират нещо в досегашното ръководство, което съгласно мен беше катастрофално”, разяснява тя пред БНР. Застрахова се, че още е в болнични и не знае дали ще е в положение да участва на гласуването.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР