120 години от избухване на Илинденско-Преображенското въстание отбеляза на днешната

...
120 години от избухване на Илинденско-Преображенското въстание отбеляза на днешната
Коментари Харесай

Кюстендил отбеляза 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

120 години от експлоадиране на Илинденско-Преображенското въстание означи на днешната дата град Кюстендил. С решение на Общински съвет от 1997 година 2 август е разгласен и за формален празник на града. Отбелязването на 120-годишнината стартира със слово на доцент доктор Ангел Джонев, отдадено на национално-освободителното придвижване на българите и приноса на Кюстендилския край към революционните битки. Институции и жители се поклониха и резервираха минута безмълвие в памет на починалите герои във въстанието. Венци и цветя поставиха инж. Александър Пандурски и Кристиян Иванчов, кметът Петър Паунов и зам. кметове, ръководителят на Общински съвет Иван Андонов и съветници, националният представител Христо Терзийски, политически партии и жители.

На този ден означаваме годишнината от последното огромно въстание, вдигнато в Османската империя за избавление и национално обединяване на нашия народ. Илинденско-Преображенското въстание съставлява венецът на българското национално-освободително и обединително придвижване. То е най-високият връх в напъните за избавление на българина след Априлското въстание.

В края на церемонията присъстващите резервираха минута безмълвие и сведоха глави пред паметта и безсмъртното дело на героите.

На площад „ Велбъжд “, от 19:30 часа гостите и жителите на града ще имат опция да се насладят на празничен концерт с присъединяване на Ансамбъл " Гоце Делчев " - София



.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР