12 загинаха във взривовете, ранените са близо 3000Устройствата били модифицирани

...
12 загинаха във взривовете, ранените са близо 3000Устройствата били модифицирани
Коментари Харесай

Мосад поставил експлозиви в 5000 пейджъра на „Хизбула“

12 починаха във гърмежите, ранените са близо 3000
Устройствата били модифицирани още на индустриално равнище

Москва: Това е следващ акт на хибридна война против Ливан

Израелската шпионска организация Мосад е съумяла да сложи експлозиви в 5000 пейджъра, импортирани от ливанската формация “Хизбула ” няколко месеца преди смъртоносните гърмежи във вторник. Това декларирал пред Ройтерс почитан източник от ливанските служби за сигурност. Информацията била доказана и от други източници на Ройтерс.

Над 3000 пейджъра се взривиха в Ливан във вторник сред 15,30 ч и 16,30 ч. Експлозиите са били задействани от известие, което е приличало на обръщение от управлението на “Хизбула ”.

Днес жертвите на гърмежите станаха 12, измежду които и две деца. Броят на ранените е сред 2750 и 2800, стотици от които са в тежко положение.

Пейджърите са купени от основаната в Тайван компания Gold Apollo, само че в изказване компанията уточни, че не е произвела устройствата. Според изказването производител на пейджърите е основаната в унгарската столица Будапеща компания BAC Consulting KFT.

“Хизбула ” се зарече да отмъсти на Израел, който досега не е коментирал детонациите.

Заговорът е бил подготвян дълго време, споделят няколко източника пред Ройтерс. “Хизбула ” е поръчала 5000 пейджъра от Gold Apollo, които съгласно няколко източника са били импортирани в страната по-рано тази година.

Високопоставен ливански източник по сигурността разпознава фотография на модела на пейджъра - AP924, който като други такива устройства безжично получава и демонстрира текстови известия, само че не може да реализира телефонни диалози.

Бойци на “Хизбула ” са употребявали пейджъри като средство за връзка в опит да избегнат израелското следене на местоположението им. През февруари групировката изготви боен проект, който имаше за цел да запълни пропуските в разследващата є инфраструктура. В телевизионна тирада на 13 февруари генералният секретар на “Хизбула ” Хасан Насрала предизвести поддръжниците си, че техните телефони са по-опасни от израелските шпиони, като сподели, че би трябвало да ги счупят, заровят или заключат в желязна кутия. Групировката избра да раздаде пейджъри на членовете си - от бойци до медици, работещи в нейните служби за помощ.

Взривилите се във вторник пейджъри са били модифицирани от Мосад още “на индустриално равнище ”, считат специалисти.
“Мосад инжектира платка вътре в устройството, която има избухлив материал и може да получава команда. Много е мъчно да го откриете по какъвто и да е метод ”, изяснява източник на Ройтерс.

Друг източник от сферата на сигурността разяснява пред Ройтерс, че до три грама експлозиви са били скрити в новите пейджъри и са останали “незабелязани ” от “Хизбула ” в продължение на месеци.

Представител на “Хизбула ”, поискал анонимност, сподели, че детонацията е “най-големият пробив в сигурността ” на групировката след експлоадирането на спора в Газа сред Израел и Хамас.

“Това може да се назова най-големият неуспех на контраразузнаването, който “Хизбула ” е преживявала от десетилетия ”, сподели и Джонатан Паникоф, някогашен заместник-офицер от националното разузнаване на държавното управление на Съединени американски щати за Близкия изток.
Експлозиите са осакатили доста членове на “Хизбула ”, съгласно фрагменти от лечебни заведения. Пострадалите мъже имали пострадвания в друга степен по лицето, изчезнали пръсти и зеещи рани на бедрото, където евентуално са били носени пейджърите.

“Смятаме това, което се случи, за следващия акт на хибридна война против Ливан, при който бяха ранени хиляди почтени хора ”, по този начин говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова разяснява детонациите. “Изглежда, че уредниците на тази високотехнологична офанзива съзнателно се пробват да разпалят огромна въоръжена борба, с цел да предизвикат широкомащабна война в Близкия изток ”, добави Захарова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР