12 юни се отбелязва като Ден на Хелзинки.Хелзинки (на фински:

...
12 юни се отбелязва като Ден на Хелзинки.Хелзинки (на фински:
Коментари Харесай

Хелзинки - приказната, вълшебна перла на Финския залив

12 юни се отбелязва като Ден на Хелзинки.

Хелзинки (на фински: Helsinki, на шведски: Helsingfors, Хелсингфорш ) е столица и максимален град на Финландия. Разположен е в югозападната част на страната, на брега на Финския залив, който е част от Балтийско море. Заливът се вдава в сушата на 390 км, като в дъното му е Санкт Петербург. На запад от града, на към 400 км се намира Стокхолм, на изток, на 300 км е Санкт петербург, а на юг, на 80 км, е Талин, все градове, с които Хелзинки дели обща история.

Градът е заобиколен от близо 300 скални островчета, свързани между тях с мостове. Хелзинки има удивителна аналогия със Санкт Петербург заради дългогодишната историческа връзка сред Финландия и Русия. Върху външния образ на столицата има и мощно шведско въздействие.

Хелзинки е град, който предлага на туристите културни, исторически и архитектурни забележителности, които се откриват зад всеки ъгъл и остров.

Сред най-интересните са Сенатския площад с неповторимата си неокласическа архитектура, паметника на Александър II, постройките на Министерския съвет, на Хелзинкския университет и на библиотеката, построени през XVIII век. Тук е каменната черква "Темпелиаукио ", чиято основа е издълбана в канара, има паркове. Атракция в столицата е обиколката с лодка измежду островите, обграждащи града.

Лутеранската катедрала е признакът на Хелзинки . Огромната бяла постройка е една от аргументите Хелзинки да се слави като "белия град на Севера ". Всяка година тя се посещава от към 50 000 туристи. Най-красивата част от Лутеранската катедрала в Хелзинки са статуите на светците, ситуирани върху църквата.

Катедралата "Успение Богородично " е от съветския интервал на града. Това е най-големият източноправославен храм в Западна Европа. Успенската катедрала в Хелзинки има 14 купола, покрити с 22-каратово злато.

Суоменлина е най-голямата островна цитадела в Европа . А до нея се стига с ферибот.

Линанмяк е най-старият увеселителен парк във Финландия. Тук най-смелите още могат да се повозят на остаряло дървено влакче на ужасите. Наблизо е и аквариумът.

Над половин милион индивида обитават Хелзинки, който е основан през 1550 година с декрет на шведския крал Густав Васи при устието на река Ванта Йоки.

Голямо Хелзинки, както се назовава столичният метрополен район, обгръща и прилежащите градове Еспоо и Вантаа (откъм запад и север), и Кауниайнен - анклав на територията на Еспоо, което значи, че всеки четвърти гражданин на Финландия живее в него. Хелзинкската метрополия е най-северната метрополия в света, а самият град е най-северната столица на страна членка на Европейския съюз.

Градът е двуезичен като финският и шведският са равноправни, макар че болшинството владее единствено фински. В началото на XXI век за публични езици в града се признават финският и шведският, като 86% популацията приказва фински език, 6% са шведоезични, към 4% считат за собствен роден съветския и още 4% – други езици.

Хелзинки е политическият, финансов, културен, научноизследователски и учебен център на страната, както и един от най-важните градове на територията на Северна Европа - близо 70% от офисите на всички интернационалните компании се намират в неговия район. Летището във Вантаа, обслужващо Хелзинки, е в действителност основното летище на Хелзинки, поемащо и изпращащо съвсем всички интернационалните полети в страната.

Въпреки че Вантаа и Еспоо постоянно се преглеждат като покрайнини на Хелзинки, те сами по себе си са обособени финландски административни единици. Предприемани са няколко начинания двата града да бъдат присъединени към Хелзинки и техният статут на град да бъде отстранен, само че не е реализирано единодушие.

В Хелзинки е роден Линус Бенедикт Торвалдс (Linus Benedict Torvalds) - основателят на ядрото Линукс (Linux).

Тук е родена и Таря Халонен - първата жена президент на Финландия.

Хелзинки е отечество и за един от Нобеловите лауреати за стопанска система - Бенгт Роберт Холмстрьом (Bengt Robert Holmström). Финландският икономист е работил през огромна част от живота си в Съединените щати. През 2016 година Холмстрьом дружно с Оливър Харт „ за техния принос в развиването на договорната доктрина “.

Финландската шведскоезична детска писателка Туве Янсон е проплакала на 9 август през 1914 година в Хелзинки в креативно семейство (баща ѝ е ваятел, а майка ѝ – художник-график). Самата тя приключва илюстрация и живопис.

Известна е повече с детските си творби (серията за муминтролите, стартирана като комикс през 1945 г.), макар че разгласява и огромен брой разкази и романи за възрастни, както и голям брой отлични илюстрации. Освен своите книги за муминтролите, е илюстрирала шведския превод на „ Хобит “ на Дж.Р.Р. Толкин и „ Алиса в страната на чудесата “ на Луис Карол. Пише на шведски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР