12 вече са огнищата на африканската чума по свинете у

...
12 вече са огнищата на африканската чума по свинете у
Коментари Харесай

Чумата по свинете - като бомба със закъснител

12 към този момент са огнищата на африканската чума по свинете у нас. Това стана ясно на днешното съвещание на Областната епизоотична комисия в Стара Загора, на което бяха разисквани ограниченията за ограничение на рисковото заболяване. Две от огнищата - в Плевен и Враца, са регистрирани през днешния ден.

Д-р Боян Папазов, шеф на отдел " Здравеопазване на животните " в БАБХ- Стара Загора, прикани за отговорно отношение на всички институции към казуса. Според него най-важната задача е да се проведат диалози с кметовете на обитаемоте места.

Криенето на дребни персонални стопанства с по няколко свине, с цел да не се конфронтират кметовете с жителите на селото, е рискова процедура, уточни той. По думи на доктор Папазов това е бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне поради обстановката с заболяването в Европа и у нас.

Той акцентира, че работата на терен и даването на справедлива информация на хората са доста значими, тъй като това е единственият метод да се спрат спекулациите. Стопаните би трябвало да бъдат готови, с цел да не се стига до спорове, в случай че заболяването пристигна и при нас, изясни доктор Папазов.

Директорът на Областното пътно ръководство Илия Златев заяви, че с цел да се ограничи разпространяването на заболяването, на местата, на които стопират да почиват преминаващите през Прохода на Републиката, прохода Шипка и по двете автомагистрали контейнерите ще се почистват по-често.

На 24 юли ще се организира и разширена среща в Областна администрация, на която още веднъж ще бъдат разисквани ограничения за ограничение на разпространяването на африканската чума по свинете. На нея с изключение на представителите на Епизоотичната комисия ще участват и ръководители на Общински препоръки на общините от региона, кметове на обитаеми места, началници на полицейски сектори, притежатели на огромни свинеферми.

Повече за заболяването: чумата по свинете е мощно рисково заразно заболяване с висока смъртност по животните - диви и домашни. Вирусът е мощно резистентен в околната среда и в артикули от свинско месо, които не са модифицирани. Няма създадена ваксина и няма дейно лекуване против болестта. Единственият метод за битка с него, прилаган в 23 страни на 3 континента, е хуманното умъртвяване на всички инфектирани контактни прасета. Хората и другите типове животни не боледуват от Африканска чума. Вирусът се предава елементарно най-много посредством хората - от артикули от месо, добито от заболели прасета, инфектирана храна, облекла, контакт с заболели прасета.

Припомняме, през днешния ден свиневъди настояха страната да вкара стоманени ограничения и военно състояние, с цел да се оправи с заболяването. Причината е, че през вчерашния ден БАБХ установи следващия случай на африканска чума в домашно стопанство в Мизия.

Също през вчерашния ден стартира и стерилизация след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се прави в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни свине.

В Зидарово беше доказано първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни прасета. Стигна се до конфликти сред притежателите на свине и инспектори на БАБХ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР