12 септември е празничен ден за тези, които носят името

...
12 септември е празничен ден за тези, които носят името
Коментари Харесай

На 12 септември имен ден празнува Юлиян

12 септември е празничен ден за тези, които носят името Юлиян, Юлияна и производните на тях. Но това е повече църковен празник, тъй като отбелязва подвига на светеца с това име.

Произход на името Юлиян

Името има латински генезис, julianus е име на календарен светец, преосмислено по-късно в името на месец юли.

В основата на името стои римско фамилно име - Jovilios, за което пък има две догатки. Едното идва от голяма важност на мека и гъста брада, а другото значи безусловно Наследник на Йов.

Църковният празник, почитащ името на светеца Юлиян

На 12 септември църквата уважава един християнски светец - става въпрос за свети Юлиян, живял при царуването на императорите Диоклетиан и Максимилиан. Това било време на гонения против християните и доста ревностни бранители на вярата били осъдени за твърдостта си да я отстояват.

По това време за шеф на Галатийска област бил назначен Антонин.

 Имен ден Юлиян и Юлия

На шефа било казано, че в една пещера в планината се крие Свети Юлиян дружно с 40 други християни. Там те правили християнски богослужения. Управителят наредил да заловен светеца и упорствал той да издаде и останалите, само че Свети Юлиян останал неотстъпчив.

Когато повели светеца към съда, той призовал своите почитатели да го последват в подвига му. На Юлиян било препоръчано да се откаже от вярата си и да принесе жертва на боговете, само че той отказал, заявявайки че няма по-добра гибел от тази да почине за вярата си.

Наказанието, което измислили за мъченика, било да го слагат на нагорещен одър, само че самичък Господ изпратил ангел, който да охлади пламъка.

Тогава шефът наредил да доведат майката на светеца и я заплашил, че в случай че не накара сина си да се отхвърли от вярата, ще я накаже грубо. Тя му дала отговор, че това единствено ще бъде знак за истинността на вярата и по тази причина шефът я пуснал, а Свети Юлиян бил наказан на посичане с меч.

Когато го отвели на мястото на посичането, светецът изискал да насочи последна молитва към Бога. Последвал отговор от небето, който се чул и от другите 40 християни, които се криели в пещерата. Те излезли и отишли на мястото на посичането на мъченика и го намерили към този момент мъртъв. Войниците ги вързали и отвели при шефа. Той наредил те също да бъдат посечени.

Християнската черква отбелязва този ден на подвиг в името на вярата, а носителите на името на светеца честват и имен ден. На тази дата да почерпят Юлиян, Юлияна, Юлиан, Юлиана, Юли.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР