12 села от община Стралджа останаха повече от месец и

...
12 села от община Стралджа останаха повече от месец и
Коментари Харесай

12 села от община Стралджа останаха без автобусен превоз

12 села от община Стралджа останаха повече от месец и половина без автобусен превоз за напредване до общинския и регионален центрове. Причината отвод на компанията, подписала контракт, да извършва уговорките си по избраните линии.

Проблемът с автобусния превоз в община Стралджа поражда от време на време поради относително дребния брой пасажери. Липсата на рейсове обаче затруднява живеещите в южната част на общината, най-вече възрастни хора.

" Съседното село Войника и Тамарино останаха по-отдалечени и в страни от другите села в общината и от средата на април до в този момент нямаме никакъв транспорт. За страдание, имаше и бургаска линия и тя спря. Хората се намират в доста тежко положение и затруднено, защото няма и коли, които да наемат, не могат да си купят медикаменти, не могат да отидат на ортодонт ", изясни Недялка Илиева от село Тамарино.

" Преди този проблем имахме задоволително рейсове и хората привикнаха с това улеснение в мечтаното от тях време да посетят града, да се върнат, само че след създалите се условия се ограничиха и предвижването до регионалния града стана доста мъчно. Въпреки че имаме линия, която обслужва индиректно, това са рейсовете за град Болярово, само че утринният рейс е доста ранен, вечерно време пък късно се придвижват, само че по обед, когато хората имат малко работа, няма с какво ", посочи Румен Димов от село Саранско.

Автобусната компания, която обслужва по-отдалечените села в община Стралджа след първия отвод да транспортира пасажери получава в допълнение финансиране от общината. Въпреки това рейсове още веднъж няма.

" Превозвачът отхвърли да ги извършва, тъй като сподели, че линията е нерентабилна, ковид-а, застаряващо население най-вече, това са обстоятелства няма по какъв начин да ги скрием, да ги пренебрегнем и седнахме и се договорихме да дофинансираме с решение на Общински съвет ние дофинансирахме линиите и нещата се върнаха в естествения си темп, изпълняваха се линиите. Но неизвестно по какви решения, превозвачът реши да не извършва линиите. За повторно уведоми ни единствено по телефона, че от 1 март, в случай че не ме лъже паметта, отхвърля да извършва линиите ", разкри Атанас Киров, кмет на община Стралджа.

От Общината са безапелационни, че ще си търсят правата.

" Ще си желаяме от превозвача неустойката да ни изплати и в същото време ще сигнализираме в ДАИ, тъй като сме алармирали, имаме протоколи за това, че процедурата, че той не си е изпълнявал линиите ", уточни Атанас Киров.

Междувременно е извършена процедура за реализатор на проблематичните автобусни линии, на която не се е явил никой, а това довело до директно договаряне. Днес се чака договорът за обслужване на автобусните линии в южната част на община Стралджа да бъде подписан, а рейсовете да тръгнат още от 1 юни.

Репортаж на Румяна Стефанова и Румен Колев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР