12 С любезното домакинство на Н. Пр. Ема Хопкинс, екипът

...
12 С любезното домакинство на Н. Пр. Ема Хопкинс, екипът
Коментари Харесай

Основната ни цел е да не оставим нито един пациент без терапия

12
С общителното домакинство на Н. Пр. Ема Хопкинс, екипът на GlaxoSmithKline България, ръководена от Лиза Бонадона (вдясно), означи в посолството на Англия 50 години нововъведения в белодробната терапия

[GlaxoSmithKline България] 12 [GlaxoSmithKline България] Каква бе миналата година за " GSK България "?

- Последната една година бе изпълнена с провокации, само че и доста сполучлива за компанията – на световно и локално равнище. Отворихме нова страница в развиването си, подчинена на трите ни съществени стълба – нововъведения, показване и доверие. Усилията ни за преструктуриране са подчинени на това да посрещнем потребностите на пациентите в най-належащите за тях области и там, където имаме какво да предложим на обществото от позиция на нововъведения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В този ред на мисли в края на предходната година сключихме няколко партньорства, които към този момент дават своите резултати, каквото е придобиването на Tesaro – американска онкологична компания, фокусирана върху създаването на новаторски лекарствени лечения за редица злокачествени болести. В няколко европейски пазара интеграцията сред двете компании е реалност и GSK сега завърши идната вълна oт нововъведения.

Разработването на новаторски онкологични лечения не значи, че напущаме респираторната област, в която имаме съществено наличие. В България, както и в още 10 други европейски пазара си партнираме с трета страна, с цел да осигурим по-ефективен достъп до респираторното ни портфолио. Стратегическо решение на световно равнище, което подкрепя поетата от нас посока – нововъведения в онкологията, само че не лишава пациентите от достъп до животоспасяваща терапия.

Ние продължаваме да бъдем водач в обезпечаването на лекарствени артикули за хронични белодробни болести и това е видно от богатото портфолио, с което разполагаме. Благодарение на тази иновация пациентите с тези болести могат да подобрят доста качеството си на живот, а медицинските експерти в България имат достъп до всички лекарствени артикули, които да им оказват помощ в постигането на тази цел.

Кое е нещото, с което най-вече се гордеете през миналата година?

- Опитът ми демонстрира, че хората постоянно са най-големият източник на горделивост, и съм щастлива да работя с прелестния екип на GSK тук, в България. Не единствено поради техния опит и професионализъм, само че и тъй като работят на извънредно високо вътрешно и външно равнище. Това, което изключително доста правя оценка, e българският дух. Онази пристрастеност да свършиш всяко нещо по най-хубавия вероятен метод и постоянно да се бориш за това пациентите и лекарите да имат най-хубавия достъп до новаторски терапии; да посрещнеш всички провокации на външно и вътрешно равнище с готовност и непрестанно да се стремиш да запазиш позицията на компанията като приближен сътрудник на всички участници в бранша на опазването на здравето – институции, медицински експерти, асоциации, неправителствен бранш и пациентски организации, е нещо почтено за удивление.

Разбира се, съм извънредно горда и с резултатите ни през годината, само че най-близо до сърцето ми е отбелязването на достиженията на GSK в респираторната област – 50 години нововъведения и завещание. Като част от дейностите организирахме събитие в резиденцията на английския дипломат в София, на което се видя партньорският метод, върху който " GSK България " работи през последния половин век – институции, ръководители на медицински асоциации и пациентски организации – всички те ни насърчиха да продължим в същия дух най-малко още 50 години.

Факт е, че продуктът, който сме пуснали преди половин век – бързодействащ бронходилататор, е разполагаем и се употребява и до през днешния ден от пациентите с астма, само че разбирането ни за хроничните респираторни болести се разви доста за това време. Доказателствата са на всички места към нас – пациентите с тежка, еозинофилна астма към този момент имат достъп до биологична терапия, която да им разреши да изживеят всеки собствен мирис. В допълнение към противогрипната ни ваксина GSK работи върху създаване на такава против RSV вирус при възрастни и бременни като част от уговорката ни за развиването на световно здраве в международен мащаб.

Каква очаквате да бъде идната 2020 година?

- Ако и 2020 е по този начин сполучлива както 2019, би било отлично. Дори и тази динамика да продължи – и във връзка с средата в България, и в посока развиването на световната тактика на компанията. Ще имаме опцията да отбележим няколко значими за GSK юбилея – 10 години ViiV Healthcare – компанията, показана от GSK в България, която е напълно отдадена на лекуването на ХИВ. В тази област се направи доста за последните години по повод постигането на 90-90-90 задачите на UNAIDS и Световната здравна организация, което е заслуга на всички сътрудници – да работим дружно в името на поддръжката за хората, живеещи с ХИВ. Това е и региона, в която потвърждаваме на процедура смисъла на всеки от стратегическите ни стълбове:

> Иновации – в близко бъдеще чакаме утвърждение за дългодействаща инжекционна форма, която демонстрира отлични резултати в клиничните изследвания до момента;

> Представяне – СЗО неотдавна разгласи една от молекулите ни като " желан вид за лекуване на ХИВ във всички популации " ;

> Доверие – с всичко, което вършим, главната ни цел е да не оставяме нито един пациент с ХИВ без терапия. Това включва освен създаването на нови лечения, само че и оказване на поддръжка за начинания, които да понижат стигмата за това (вече) хронично заболяване – каквито са диабетът и сърдечно-съдовите заболявания.

През 2020 имаме намерение да отбележим уместно и 10-годишнината на ваксинопрофилактиката против пневмококи в България с ваксина на GSK. Радвам се, че българските деца имат обезпечен безвъзмезден достъп до нея от 2010 година – голяма заслуга на институционално равнище и сериозен принос към имунизационната политика на България. Основното предизвикателство пред всички нас като част от обществото е да повишим имунизационния обсег, с цел да понижим случаите на отит и други затруднения, провокирани от пневмококовите инфекции. Неслучайно Световната здравна организация разгласи настроенията против имунизациите като една от 10-те закани пред публичното здраве в международен мащаб. Всички ние би трябвало да се борим с това – интензивно и самодейно – на всички места, всеки ден.

Още едно значимо честване за нас ще бъде маркирано през 2020 година – приносът за здравето на обществото, вероятен с помощта на антибиотичното ни портфолио през последните 25 години. В GSK осъзнаваме сериозната роля и провокациите, подбудени от антибиотичната устойчивост, и старателно работим за вярното определяне и приложимост на антибиотици от десетилетия. Връщайки се към нововъведенията, съм горда от обстоятелството, че неотдавна обявихме старт на Фаза III на клинично изследване на антибиотик, който се чака да е първи в класа си. Той лекува две урологични инфекции, които не се повлияват от терапия с нови перорални антибиотици през последните 20 години. Случайно или не, урологията е измежду лечебните области, в които GSK има съществено наличие в България.

На последно място, само че не и по значителност, се надявам през идната година да продължи засиленият разговор сред промишленост и институции. Надявам се и в България да стартира да се мисли за опазването на здравето като инвестиция, а не като разход – в името на всички пациенти, които разчитат на достъп до новаторски лечения за своето заболяване. Смятам, че това е методът да подобрим цялостните индикатори на България и това ще рефлектира позитивно върху стопанската система на страната, демографската ни политика и ще увеличи стандарта на живот с по-здраво население.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР