12 районни пожарни служби ще бъдат закрити в страната, а

...
12 районни пожарни служби ще бъдат закрити в страната, а
Коментари Харесай

Тайна е колко хора остават без противопожарна защита

12 районни пожарни служби ще бъдат закрити в страната, а хората, работили в тях, ще бъдат включени в екипите на други служби . Очаква се измененията да влязат в действие в края на октомври.
Според основен комисар Николай Николов, който е началник на " Пожарна сигурност ", това е пренасочване на хора, което да поддържа други екипи по места, а в закритите служби ще работят доброволци, подготвени от Министерство на вътрешните работи.
По думите му в закритите формирования хората не постоянно са взели участие в гасене на пожари, а екип в този тип съставлява заплаха за живота им, защото с цел да се стартират ефикасни дейности, постоянно се е чакало идването на трети човек.
В 3000 обитаеми места в страната няма противопожарни служби , разясни Николов пред bTV. Той призна, че със закриването на служби ще се усили времето за стигане до мястото на пожара .
От Синдикат " Огнеборец " обясниха, че казусът е доста по-сериозен. Според Венцислав Станков образованието на доброволците и надлежно тяхната подготовка няма да са на задоволително положително равнище. Станков добави, че с цел да бъде един екип ефикасен, са нужни най-малко шест души. . Николов не отговори на въпроса и сподели: " Не е доста добре по медиите да си задаваме и отговаряме на въпроси. "
От синдиката сигнализираха, че има огромно текучество в службите и че без нови хора няма по какъв начин да се работи. Ако възникне пожар, пожарната идва за 15-20 мин, когато закрият сектора, ще би трябвало да идва от идващия сектор и по този начин времето ще се усили на 35-40 минути, а при зимни усолвия - повече, считат от " Огнеборец ".
Според представителите на синдиката закъснение единствено с 10 минути може да бъде съдбовно. Тези първи минути се назовават " златни " и са доста значими за навременните реакции, а що се отнася до здравната помощ - още веднъж първите 10 минути са решаващи за спасяването на човешкия живот. Категорично не би трябвало да се вършат взаимни отстъпки с 11,12,13-та минута , добави Венцислав Станков.
Той напомни, че през последния интервал процентът на пожарите и починалите в тях се е нараснал, надлежно с 26,2% и 18%, а в отчетите на Европейски Съюз непрестанно се сигнализира за повишаване на интензитета и сложността на бедствията.
Комисар Николов отговори, че Пампорово и Боровец - две от службите, които предстоят да бъдат закрити, са изкуствено основани служби – тяхната работа ще бъде поета от Самоков, Смолян и Чепеларе . Времето за реакция ще се усили и ще би трябвало да разчитаме на възстановяване на инфрастуркутрата, добави той.
Не може във всяко село да има противопожарна работа и в този момент има места, до които се стига за 30 минути. Само в огромните градове пожарните имат подготвеност за пет минути да стигнат до мястото. Аз също желая да има по-добри времена, сподели още Николов.
На въпрос в Пампорово и Боровец по какъв начин ще се пазят туристите, Николов предложи всеки хотел и туристически комплекс да си наемат частна противопожарна работа или да се извърнат към Министерство на вътрешните работи за подпомагане .
Според статистически данни в интервал от над 20 години в България е имало над 616 хиляди пожара с 3299 починали. При над 200 хиляди пожара са нанесени материални вреди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР