12 октомври- Ден на българската община и местно самоуправлениеПрочетете ощеМинистерският

...
12 октомври- Ден на българската община и местно самоуправлениеПрочетете ощеМинистерският
Коментари Харесай

На този ден: Ден на българската община и местното самоуправление

12 октомври- Ден на българската община и локално самоуправление
Прочетете още


Министерският съвет одобри решение, с което афишира 12 октомври за Ден на българската община и локалното самоуправление в България. Правителственото решение е взето по предложение на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

Исторически датата е обвързвана с публикуването през 1882 година в брой 117 на „ Държавен вестник ” на Закона за общините и градското ръководство. Това е първият законодателен акт, който регламентира активността на общинските препоръки, на кметовете и техните помощници.

На 18 юни 1998 година в Благоевград е извършено Третото общо заседание на Националното съдружие на общините в Република България. Водени от желанието за основаване на нова традиция в историята на българските общини, която да свързва предишното, сегашното и бъдещето на локалното самоуправление в България, делегатите на събранието са приели решение 12 октомври да бъде отбелязван като Ден на българската община.

През актуалната година Националното съдружие на общините в Република България отбелязва 25 години от своето основаване. Основано през 1996 година, единствено 3 години по-късно – през 1999 година, НСОРБ към този момент сплотява всички общини в Република България.

Христо Ботев напуща БРЦК



На 12 октомври 1875г. гениалният стихотворец и предан на Освобожднението на България бунтовник Христо Ботев напуща Българския централен революционен комитет (БРЦК). Това се случва след неуспеха на въстанието, проведено от Комитета в 5 окръга: Русенско-Шуменски, Търновски, Старозагорски, Сливенски и Ловешко-Троянски. То остава в историята като Старозагорското въстание, защото центърът на бойните дейности е точно Стара Загора.

Ръководител на въстанието там е Стефан Стамболов. В редиците на БРЦК има възмущение, тъй като някои членове на комитета считат, че въстанието ще бъде прибързано и няма да успее. И в действителност, на 16 септември в Старозагорско се събират по-малко въстаници от плануваното и са разгромени от турската армия. Близо 600 души са задържани, някои са пратени в заточение. Старозагорското въстание се приема като стъпка към Априлското. Неуспешният протест на българите в рамките на Османската империя е в детайли разказан в книгата ”Записки по българските въстания ” на Захари Стоянов.

Ботев се причислява към БРЦК през 1874г. Той става секретар на придвижването. Близък негов съидейник е Стамболов. Двамата по-късно вземат участие в изключването на Любен Каравелов от Комитета. Обесването на Васил Левски е в основата на този спор. Тогава революционерите губят съществена опора и Каравелов трансформира тактиката си – към този момент упорства освобождението на българите да се реализира посредством култура и просвета, не с оръжие в ръка. Противник на това държание е Ботев.

Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро е публично отворена за гости



Статуята, отдадена на Иисус Христос, е измежду главните забележителности в Рио де Жанейро, Бразилия. Висока е 39,6 m (заедно с 9,5 m пиедестал), размахът на ръцете е 28 m, тежи 635 t. Изградена е от железобетон и е облицована със стеатит (талкохлорит), резистентен на външни въздействия. Построена е в интервала 1922 – 1931 година Разположена е на високия 710 m рид Корковадо в предградията на града. Допълнителната височина на хълма трансформира този актуален исполин в знак на християнството и основна забележителност на Рио де Жанейро и Бразилия.

Статуята тържествено е открита за гости на 12 октомври 1931 година На 7 юли 2007 година в Лисабон статуята е включена в листата на Новите седем чудеса на света в плана на швейцарската фондация New7Wonders Foundation. Статуята на Христос Спасителя с разперени ръце се извисява над град Рио де Жанейро. Туристите могат да стигнат до основата на статуята с автомобил, железница или по пешеходен маршрут.

Още забавни обстоятелства от този ден:

1492 година – Експедицията на Христофор Колумб доближава Карибските острови, само че до края на дните си счита, че е достигнал Южна Азия.

1879 година – Духовната власт в Северна Добруджа минава към Румънската православна черква.

1886 година – Град Индианола в Тексас става жертва на един от най-опустошителните урагани в Съединени американски щати, умират над 250 души, градът е унищожен, а на идната година е зарязан.

1901 година – По време на третия си конгрес Български земеделски народен съюз е оформя дефинитивно като политическа партия.

1901 година – Президентът на Съединени американски щати Теодор Рузвелт публично преименува Изпълнителния дом на Белия дом.

1917 година – Първата международна война: За първи път от Германия е употребен отровния газ иприт.

1930 година – В Атина завършва работа Първа балканска конференция за съдействие с присъединяване на всички балкански страни.

1931 година – Съставено е четиридесет и седмото държавно управление на Царство България, отпред с Никола Мушанов.

1944 година – Втората международна война: Атина е освободена от хитлеристка окупация.

1960 година – Народна република България признава независимостта на Република Мали и по-късно открива дипломатически връзки с тази страна.

1964 година – Съюз на съветските социалистически републики изстрелва Восход 1 – първият в света пилотиран галактически уред с повече от един човек на борда и без използването на скафандри.

Родени на този ден са:



Лучано Павароти  е италиански оперен артист, джентълмен на „ Големия кръст “ – върховен италиански медал „ За заслуги пред Италианската република “, който реализира ненадмината популярност и в известната музика, и в последна сметка се трансформира в един от най-успешните тенори на всички времена.

Той е един от фамозните „ Трима тенори “ и е добре прочут с концертите си пред голяма аудитория и с медийните си изяви. Една от заслугите на Павароти е и неговата благотворителна активност – за деца, бежанци, потърпевши от войни, акции на Червения кръст и други

Павароти стартира оперната си кариера на тенор през 1961 година като Родолфо в „ Бохеми “ на Джакомо Пучини в Театро Вали, Реджо нел`Емилия (Италия). След това младият артист пее в оперните театри в Белград, Амстердам, Анкара, Будапеща, Барселона, Виена и Лондон. В началото на професионалното си израстване почерпва скъп опит от съдействието си с оперната прима на белкантото Джоан Съдърланд. Американския си дебют в Маями като Едгардо в „ Лучия ди Ламермур “ на Гаетано Доницети той прави още веднъж с помощта на нея.

Последното присъединяване на Лучано Павароти на оперна сцена е в Метрополитън опера през 2004 година, а последното му появяване на сцена изобщо е през 2006 година на Зимните олимпийски игри 2006 в Торино, където още веднъж, само че за финален път, публиката го чува да извисява глас в „ Nessun dorma! “ и го изпраща с оглушителни аплодисменти. На 6 септември (четвъртък) 2007 година той умира в дома си в Модена от рак на панкреаса на 71-годишна възраст.



Хю Джакман  е австралийски сценичен и кино артист и продуцент], притежател на награди „ Сатурн “, „ Еми “, „ Златен глобус “, две награди „ Тони “ и две награди „ Сателит “, номиниран е за „ Оскар “ и „ БАФТА “. Известен е на първо място с ролята си на Върколака в поредицата „ Х-Мен “.

През 2008 е избран от списание People за „ Най-секси жив мъж в света “. Освен артист, Джакман е и добър артист и танцьор с многочислени функции в мюзикъли. През 2004 печели Награда Тони за „ най-хубава мъжка роля “ в мюзикъла „ Момчето от страната Оз “ (The Boy from Oz).

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР