12 низови пожара са възникнали в горите на Централна Северна

...
12 низови пожара са възникнали в горите на Централна Северна
Коментари Харесай

12 пожара са възникнали в горите на Централна Северна България от началото на годината

12 низови пожара са зародили в горите на Централна Северна България от началото на годината, сочат справките на Северноцентрално държавно дружество – Габрово. Предприятието стопанисва държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

Огнените стихии са засегнали общо 595 дка гори, от които 25 дка иглолистни, 566 дка широколистни и 4 дка смесени.

Човешкият фактор е съществена причина за възникването на горските пожари в посочения интервал. Един от тях е провокиран от тенденциозен палеж, 10 са вследствие на човешка немарливост, а за един не е открита повода.

54 горски чиновници с 23 коли и 8 тежки машини на държавните ловни и горски стопанства в обсега на предприятието са взели участие в потушаването им. Редом с тях с огнените стихии са се борили 52 доброволци и 76 пожарникари.

Ежегодно СЦДП влага в противопожарни ограничения и в осъществяването на противопожарни мероприятия на горските територии, които стопанисва. Към 30.06.2024г. е осъществена поддръжка и създаване на нови 88 517 л. мминерализовани линии, 880 100 л. млесокултурни загради и 998 470 л. мбариерни загради. Всички противопожарни депа са изцяло оборудвани, и са закупени 131 бр. защитни средства и защитни дрехи. Проведени са общо 17 образования на горски чиновници за битка с пожарите.

Въпреки подхванатите превантивни ограничения СЦДП приканва за нараснало внимание и съблюдаване на разпоредбите за пожарна сигурност.

Предприятието поддържа националната образователно-информационна акция за запазване на горите от пожари на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна организация по горите „ Безотговорността е най-опасната искра “ и припомня, че при забелязване на пожар в гората е належащо неотложно да се подаде сигнал на телефон 112, защото всяка минута забавяне понижава възможностите за неговото навременно потушаване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР