12 На среща на групата на десни партии в Европа

...
12 На среща на групата на десни партии в Европа
Коментари Харесай

Ангела Меркел иска ново решение за бежанската криза

12
На среща на групата на десни партии в Европа Ангела Меркел прикани за единно решение на бежанската рецесия и по-силна позиция на Европейски Съюз на международната сцена.

© Michaela Rehle 12 Още по тематиката
Меркел най-сетне показа концепциите си за промяна на еврозоната

Призивите на френския президент Макрон получиха отговор след месеци очакване
4 юни 2018
Ще провокират ли митата на Съединени американски щати международна комерсиална война

Европейски Съюз, Канада и Мексико подхващат ответни ограничения, Вашингтон се надавя натискът да докара до съглашения
2 юни 2018 " Ще съм къса и ясна. Ако не създадем обща политика за справяне с бежанския проблем, застрашаваме основите на Европейски Съюз. "
Ангела Меркел, канцлер на ГерманияГерманският канцлер Ангела Меркел прикани страните в Европейския съюз (ЕС) да изгладят разликите си по въпроса за мигрантската рецесия. В Мюнхен, на среща на Европейската национална партия, Меркел предизвести за несигурното бъдещето на Европейския съюз, в случай че страните членки не съумеят да изготвят обща политика по въпроса с бежанската вълна.

В продължение на две години страните от Европейски Съюз договарят обща политика за справяне с мигрантската рецесия, само че безуспешно. Докато Западна Европа упорства за систематизиране на бежанците по страни, страни от Източна и Централна Европа желаят затваряне границите.

" Ще съм къса и ясна. Ако не създадем обща политика за справяне с бежанския проблем, застрашаваме основите на Европейски Съюз ", сподели Меркел в сряда. От Financial Times напомнят, че канцлерът рядко изрича такива крайни позиции.

" За начало свободното придвижване на хората ще се сложи под въпрос ", добави тя.

Докато Германия поддържа контрактуваните преди две години квоти за бежанци, която всяка страна членка би трябвало да приема, Вишеградската група, отпред с Унгария и Полша, намерено се опълчва на Дъблинското съглашение. По-рано тази седмица белгийският министър по миграцията Тео Франкен разгласи решението от Дъблин за " мъртво ".

Ангела Меркел съобщи през уикенда, че Европа има потребност от " обединено решение за външните граници ", както и " обща система и сходни стандарти за приемане на статут на емигрант ". Тя добави още, че оптималното решение за Европейски Съюз е организация, която ще дефинира статутите в цяла Европа.

Ново решение

В същото време няколко европейски страни, измежду които Дания, Австрия и Холандия, са почнали неофициални диалози по бежанския проблем. Те разискват основаването на лагери за мигранти, които не получават бежански статут, в страни отвън Европейски Съюз.

Макар планът да е в начална фаза, датският министър-председател Ларс Лок Расмусен остава " оптимист " за ефикасността на тези ограничения. По-рано тази седмица той съобщи подготвеност " първите стъпки " по плана да стартират до края на годината.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също прояви интерес към плана. Според него тези ограничения ще лимитират случаите, в които мигрантите избират страни с по-леки условия за кандидатстване за бежански статус.

" Има предложение да се обезпечи сигурност за тези хора отвън Европейски Съюз, само че те не би трябвало да имат опцията да избират най-хубавата за тях система ", сподели той на конференция в Брюксел.

Австрия поема Европейското председателство през юли, а канцлерът Курц към този момент е дал подготвеност да търси друго решение на казуса, а не " да губи време " с полемики за бежански квоти.

Какво още сподели Меркел?

В речта си Меркел добави още, че Европа би трябвало да заема нова позиция на международната карта, задавайки звук на срещата на Г7 идната седмица. Още предходната година Меркел разяснява изменящия се международен ред с решенията на Доналд Тръмп и несигурността на северноатлантическите връзки.

Според немския канцлер решенията на Тръмп Съединени американски щати да напусне Парижкото съглашение за климатичните промени и Иранската нуклеарна договорка, както и обтегнатите търговски връзки сред Съединени американски щати и Европейски Съюз потвърждават, че " светът се трансформира ".

" Не знам дали сме в позиция да се оправяме с бъдещи рецесии ", счита немският водач, добавяйки, че Европейски Съюз има потребност от " глътка чист въздух ".

Европейски Съюз би трябвало да " европеизира " наличието си в Съвета по сигурност на Организация на обединените нации, счита немският канцлер. Тя предложи група от към 10 страни членки, които да приказват с " обединен европейски звук ". Това щяло да обезпечи повече политическа мощ на Европа в международен мащаб.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР