12 Мостът край Генуа се срути на 14 август и

...
12 Мостът край Генуа се срути на 14 август и
Коментари Харесай

Трагедията край Генуа може да се окаже ключов момент за италианската политика

12
Мостът край Генуа се срути на 14 август и взе 43 жертви

12 Още по тематиката
Загуби за вложителите след сриването на моста край Генуа

Процедурата по лишаване на концесията от оператора Autostrade ще стартира, без да се изчакат заключенията на следствието
16 авг 2018
Италианското държавно управление се задейства против оператора на срутения мост

Исканията са компанията Autostrade, част от групата Benetton, да заплати санкции и обезщетения, както и да й се отнеме концесията
15 авг 2018
Срутване на мост край Генуа взе десетки жертви

Според министъра на превоза случаят демонстрира неприятното положение на италианската инфраструктура и неналичието на поддръжка
14 авг 2018
Магистрален мост се срути край Генуа
14 авг 2018 През юли 2013 година по магистрален виадукт покрай Неапол рейс с 50 пасажери се удря в защитна мантинела, пада от 30 метра височина и умират 40 души.

Подобно на моста " Моранди " в Генуа, който предишния месец рухна и докара до гибелта на 43-ма души, виадуктът в Неапол е ръководен от Autostrade per l`Italia, най-големият магистрален оператор в страната. Прокурори, които настояват, че болтовете, закрепени към защитната мантинела, били корозирали, повдигнаха обвинявания против личния състав на Autostrade през 2015 година, в това число и против основния изпълнителен шеф Джовани Кастелучи.

Присъда се чака през декември, макар че обжалванията мога да проточат делото с години. Компанията отхвърля обвиняванията. " В последните пет години призовавахме за вложения в поддръжка, само че вместо това още веднъж има починали ", споделя Мария Лофредо, която е изгубила майка си при случая в Неапол. " Сякаш майка ми е умряла на вятъра. "

Липса на поддръжка

След злополуката в Генуа компанията е изправена пред доста от същите рецензии. Още преди формалното следствие да е завършило, някои политици считат, че колапсът на моста е поради неналичието на поддръжка. Инцидентът може да докара до ренационализация на части от италианските автомагистрали, написа Financial Times в текст, проверяващ приватизацията в Италия.

Приватизирана през 1999 година, Autostrade ръководи 51% от италианската пътна мрежа и е следена от една от най-големите частни холдингови компании - Edizione, благосъстоятелност на семейство Бенетон. То има 30.25% от акциите на Atlantia, компанията - притежател на Autostrade.

Луиджи ди Майо, заместител министър-председател и водач на партия " Пет звезди ", съобщи, че национализирането на автомагистралите на Autostrade е " единственото решение ". Правителството е почнало правосъдно произвеждане за лишаване на лиценза на Autostrade.

Приватизацията през 90-те

Освен че нападна огромния бизнес, " Пет звезди " също употребява колапса на моста, с цел да упрекна обичайния политически хайлайф за насърчаването на приватизацията през 90-те години.

Това трансформира случая в Генуа в основен миг за Италия, който ще бъде деликатно следен в цяла Европа и е първият значим тест за способността на популисткото държавно управление да трансформира огнената си изразителност в комплицирана политика. Събитието разкрива и новата борба сред концепциите на свободния пазар, които преобладаваха през 90-те години, и антиелитските настроения, които набират сили с възхода на популистките партии.

" Те откриха златна нишка от изкупителни жертви: бизнеса, остарялата политическа класа и богато семейство с прогресивна политика. Всичко съответства ", споделя Джовани Орсина, професор по политическа история в университета LUISS в Рим.

Концесията

" Концесиите бяха голям подарък ", споделя Джорджо Рагаци, създател на " Лордовете на автомагистралата " и пенсиониран професор по стопанска система от Университета в Бергамо. " Шофьорите не осъзнават, че просто заплащат и минават, до момента в който концесионерите вършат големи облаги, които не реинвестират в бранша. "

Групата, ръководена от Бенетон, е била единствената квалифицирана оферта за Autostrade. " Възлагането на държавна организация за ръководство на пътища на група, чийто основен акционер е прочут с цветни тениски, не е било толкоз изненадващо решение, каквото може да звучи в този момент ", счита Андреа Коли, професор по бизнес история в Bocconi University. " Тогава бе по-добре да има бизнесмени с потвърден триумф, в сравнение с спекуланти ", споделя Коли, който е написал история на Edizione. " Те представляваха новото лице на Италия: индустриална, предприемаческа и способна да накара нещата да работят. "

Семейство Бенетон

Четиримата братя Бенетон стартират да продават цветни дрехи в Тревизо през 1965 година, само че защото текстилният пазар става по-конкурентен, те разнообразяват в други браншове. След несполучливи планове в бизнеси с финансови услуги, спортни облекла и ски, фамилията се захваща с инфраструктура.

През 1990 година те закупуват магистралната кетъринг компания Autogrill - деяние, което научава групата нa цената на дълготрайните концесии, споделя Коли. Текстилните произведения в този момент са единствено 5% от капиталовия портфейл на Edizione в размер на 12.5 милиарда евро, като половината от него е в транспортната инфраструктура. През март групата се съгласи да купи испанската Abertis в договорка, която ще я направи най-големия оператор на тол-такси в света.

Пътната приватизация в Италия

Според анализатори държавното управление преувеличава проблемите. Все отново пътната приватизация в Италия може да претендира за прочут триумф. Магистралите са по-безопасни, като годишната смъртност спада от 420 души през 1999 година на 119 през 2017 година За разлика от тях италианските държавни пътища са в доста по-лошо положение, като вложенията на километър са по-малко съгласно Рагаци. Данните на Организацията за икономическо сътрудничество и раз демонстрират, че дълготрайните вложения на Италия в транспортната инфраструктура са сравними с останалите западни страни.

" Пет звезди " обаче подлагаха на критика Autostrade много преди злополуката в Генуа. И още предходната година има подадена тъжба до националния орган за битка с корупцията с аргумента, че е " в публичен интерес " да се приключи договорът с Autostrade.

Мишел дел Орко, заместник-министър на превоза, твърди, че държавното управление не предлага цялостна национализация, а последователно придобиване на части от мрежата, в които Autostrade е " явно несъответстваща ", в това число Генуа. " Като се има поради смъртността, страната надали може да се оправи по-лошо ", споделя той. Акциите на Atlantia са паднали с 28% след случая.

Ключов миг

Но има ясни стопански и политически трудности пред национализацията. Цената ще способства за към този момент високото равнище на обществения дълг, а другата съществена партия в държавното управление, " Лигата ", е пробизнес и се опълчва на национализацията.

" Може да е мъчно държавното управление да премине от агитация към решителни дейности. Autostrade ще бъде първата инспекция ", споделя господин Орсина. " Договорът е доста явен и държавното управление ще би трябвало да заплати наказването ", прибавя Виторио Карели, анализатор в Santander.

Драмата с моста в Генуа задълбочи разделянето в границите на новото съдружно държавно управление на Италия. Изправени пред първата си сериозна изключителна обстановка, двамата водачи - Ди Майо и Матео Салвини ( " Лига " ) съумяха да се обединят единствено в хвърлянето на огромна част от виновността за неуспеха на Autostrade per l`Italia. Въпросът е какви дейности ще бъдат подхванати и по какъв начин ще преглътнат политическите си разлики.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР