12 Креси Уеслинг, съосновател на Elvis & Kresse [Личен архив]

...
12 Креси Уеслинг, съосновател на Elvis & Kresse [Личен архив]
Коментари Харесай

Креси Уеслинг: Пазарът се измества в полза на прозрачни и даващи бизнеси

12
Креси Уеслинг, съосновател на Elvis & Kresse

[Личен архив] 12 [Elvis & Kresse] Още по тематиката
Бизнеси за 1 милион $

Пет компании от Холандия, Англия, Съединени американски щати, Испания и Малайзия стиганаха до финала на състезанието Chivas Venture
8 юни 2018
Върти ми се една муха

NASEKOMO трансформира органичните боклуци в храна за ларви, които са различен източник на протеини за животни
19 яну 2018 Креси Уеслинг е бизнесмен и рисков вложител, която започва последната си компания през 2004 година Тогава тя по случайност се среща с лондонски пожарникари и с изненада научава, че след известно време употреба те изхвърлят пожарникарските маркучи, негодни за приложимост. От този миг Уеслинг стартира да мисли в посока потребление на маркучите и превръщането им в нов артикул. " Намирах за красива алената гумена устойчива материя, от която са направени, и знаех, че могат да продължат да се употребяват още ", споделя тя в изявление пред Financial Times. Тя споделя концепцията на нейния другар и след това съосновател на компанията Джеймс Хенрит и дружно стигат до концепцията да вършат аксесоари от негодните маркучи, подпомагайки пожарникарската и други общности във Англия.

[Elvis & Kresse]
Така през 2007 година основават компанията Elvis&Kresse, а първият направен от тях артикул са колани, които продават в уеб страниците на пожарни и през магазин в Северен Лондон. Година по-късно производството им се разраства и уголемяват гамата си от артикули. Започват да създават още чанти, портфейли, бележници и други, които продават главно онлайн и са позиционирани по-скоро във високия сегмент артикули. Запазват и обществения аспект на бизнеса си, като подаряват 50% от облагата на благотворителни организации. През 2017 година компанията стартира да си партнира с фондацията на английския бранд Burberry за да работят в посока решение на световния проблем с кожените боклуци, като за интервал от 5 години имат цел да трансфорат минимум 120 тона кожени изрезки в нови първокласни артикули на Elvis & Kresse.

Съоснователката на компанията Креси Уеслинг беше член на журито на четвъртото издание на конкуренцията за обществено виновни бизнеси Chivas Venture с общ награден фонд 1 млн. $. Разговаряхме с нея за общественото предприемачество и какви качества и умения са нужни, с цел да развиеш сполучлив бизнес в мощно конкурентна среда. За основаването на един предприемачески план са нужни положителни бизнес умения, неповторима концепция и механически знания. Как могат да се развият по едно и също време у един бизнесмен?

- Също по този начин би трябвало да бъдеш и добър комуникатор, водач и да имаш огромен фокус. Има толкоз доста умения, които се изискват, с цел да развиеш сполучлив бизнес, и доста малко хора имат всички тях. Целта е да познавате мощните си страни и да изградите екип, който да покрие вашите слаби страни. Аз съм единствено половин бизнесмен. Без моя съосновател Джеймс Хенрит (Елвис е прякорът му от университета – бел. ред.) нямаше да я има компанията Elvis & Kresse.

Какви трендове в обществения бизнес наблюдавате? От какви обществени нововъведения се нуждае светът, с цел да върви напред и да се усъвършенства?

- Основните трендове са извънредно позитивни. Това е деен сегмент от стоките и услугите, който се разраства доста бързо. Светът се нуждае от обществени и екологични нововъведения във всяка промишленост, всеки вид организация и във всички общности. Взаимоотношенията на хората с околната среда се нуждаят от цялостна промяна и безусловно всеки би трябвало да взе участие в решаването на проблемите и да подкрепя тези, които към този момент са почнали.

Какъв съвет бихте дали на младите обществени бизнесмени, които занапред навлизат на пазара?

- Трябва да знаете всичко за казуса, който се пробвате да разрешите. Какъв е? Къде е? Какви последици предизвиква? Кой се е опитал да го реши и за какво се е провалил? Кои са вашите естествени съдружници? Какви са персоналните ви ползи? Трябва да живеете и да дишате с концепцията за разрешаване на казуса и в процеса да го анализирате, до момента в който той се трансформира във времето.

Като съосновател каква е вашата рецепта за основаване на стартъп и развиването му до сполучлива компания?

- Бъдете правилни на вашата задача, това е повода да сте почнали и по тази причина хората ще ви следват и имат вяра във вас и уменията ви. Ако извършите това вярно, всичко, което остава, е да управлявате бизнеса, което съгласно статистиката е задоволително мъчно - във Англия единствено 40% от фирмите оцеляват през първите 10 години от съществуването си.

Като производител на аксесоари вие сте част от бранш със мощна конкуренция. Има ли задоволително консуматори, които са подготвени да заплащат за артикули с идея, или държат още на познатите известни марки?

- Конкуренцията в сегмента е добре открита, само че може би не е толкоз мощна, колкото нашата задача, иновация и полезностите, които следваме. На този пазар, в случай че можете да се конкурирате на равнище качество, вие към този момент сте сериозен играч и кандидат, без значение от размера на компанията ви. Безспорно е, че основаването на нова марка в промишленост, която е открита от епохи, е сериозна борба. Успяхме да пробием на пазара, тъй като имахме неповторимо ДНК на компанията, формирано от 3 съществени елементи: избавяне, промяна и даряване. Оцелели сме, тъй като пазарът се измества в интерес на в действителност положителни, транспарантни и даващи бизнеси.

Каква е ролята на дамите в общественото предприемачество и нововъведенията?

- Мога единствено да приказвам от моя персонален опит, само че считам, че предприемачеството е извънредно демократично и свободно. Няма незабележим таван, няма правила, от нас зависи какво е триумфът - за нас да вземем за пример това е количеството боклуци, които събираме и сумата, която даряваме. Пътят обаче не е елементарен, има доста опасности, няма защитна мрежа, само че не мисля, че за мен е било по-трудно, в сравнение с за някои от моите мъже сътрудници. Имах шанс, че бях на възраст и работех в страни като Англия и Хонконг, където не е имало отрицателно усещане за дамите създатели на бизнеси и компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР