12 Гръцкият премиер Ципрас се бори за политическо оцеляване ©

...
12 Гръцкият премиер Ципрас се бори за политическо оцеляване ©
Коментари Харесай

Предсрочните избори в Гърция: Промяна на промяната

12
Гръцкият министър председател Ципрас се бори за политическо оцеляване

© Reuters 12
Консервативният противник Мицотакис се готви да ръководи в Гърция

© Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Продължаващите икономии и съглашението за името със Северна Македония костваха на премиера загубата на много гласоподаватели. Според разочаровани симпатизанти първоначално СИРИЗА е представлявала " политическото обновяване ", а в този момент е партия като всяка друга. Промяна и по-късно смяна на смяната. Така най-точно може да се опише обстановката в Гърция, където на 7 юли предстоят предварителни избори. Премиерът Алексис Ципрас и неговата лява партия СИРИЗА пристигнаха на власт под формата на протестен избор против обичайните обединения. Но в този момент страната евентуално ще се завърне към статуквото.

Социологическите изследвания демонстрират, че консервативната " Нова народна власт " на Кириакос Мицотакис има преднина от 9 пункта, или сред 35.4 и 40.4% от вота в навечерието на изборите в неделя. Какви са аргументите за това съгласно разочарованите симпатизанти на Ципрас обобщава някогашният партиен деятел Андреас Цанаварис пред AFP: " През 2015 година СИРИЗА представляваше политическото обновяване. Сега е партия като всяка друга. "

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Едни политики преди ръководството, други политики при ръководството

Ципрас свика предварителния избор след загубата от " Нова народна власт " на неговата СИРИЗА в европейските и локалните избори през май. Според анализаторите доста гърци са изпитали яд и са почувствали, че гордостта им е засегната поради продължаващите ограничения за икономии и подписаното съглашение за името със Северна Македония. " СИРИЗА наруши няколко обещания и смаза очакванията на гласоподавателите си. Тя бе принудена да следва политика на икономии, която тежко засегна междинната класа ", декларира пред AFP политическият анализатор Георгиус Флесас.

Партията на Ципрас пристигна на власт през 2015 година, изисквайки преустановяване на прецизното стягане на колана, което Атина бе принудена да предприеме като изискване за избавителната стратегия. В последна сметка обаче й се наложи да се придържа към него, спазвайки условията на интернационалните кредитори. Експертите се сплотяват към мнението, че оповестените тъкмо преди евровота данъчни съкращения и пенсионни надбавки са предотвратили по-голямо изборно проваляне тогава за Ципрас, само че не са съумели да го спасят.

Димитрис Христопулос от департамента по политически науки в атинския Panteion University има малко по-различно мнение. " По време на този интервал, който в Гърция назоваваме " рецесия ", оптималната дълготрайност на държавно управление е по-малко от един мандат. Фактът, че Ципрас ще приключи цялостен мандат, за мен е достижение. Така че би трябвало да слагаме в подтекст какво се случва в този момент и какво се случва по принцип. Няма потребност от специфична причина за разочарованието на гърците. Очевидно Ципрас и водещият екип на СИРИЗА не направиха доста, с цел да получат по-голямо утвърждение. Те изпълняваха политиката на избавителното съглашение. Премиерът просто трябваше да съблюдава това, което направиха другите ", споделя Христопулос пред " Капитал ".

Според социологическата организация ALCO най-вероятният сюжет на 7 юли е Мицотакис да завоюва болшинство. Той приканва гласоподавателите да му дадат победа с безапелационен резултат, само че не крие, че е отворен и към сключването на съюзи. " Смятам, че ще стане това, което, наподобява, сочат множеството изследвания – че " Нова народна власт " ще бъде доста близо освен до това да бъде първа, само че и да има задоволително гласове в Народното събрание, с цел да разполага със независима опция да ръководи страната през идващите години ", показва пред Reuters политическият анализатор Теодоре Кулумбис.

Икономическата промяна на Ципрас

В стопански проект Гърция стана известна като " проблематичното дете " и " болния човек " на Европейски Съюз и близо десетилетие, откакто се наложи избавителна стратегия през 2010 година, тя остава една от най-поляризиращите тематики в Европа. Ципрас твърди, че е " министър председателят, извадил страната от схемите, в които ни вкараха моите прародители ". Под ръководството на СИРИЗА Атина завърши своята последна икономическа стратегия предходната година и съгласно разбор на DW гръцкият министър-председател е претърпял смяна " до степен, в която доста европейски водачи, в това число немският канцлер Меркел, която преди заплашваше да го изхвърли от еврозоната, в този момент го хвалят като съдружник ". За някои в Европейски Съюз тази икономическа промяна на Ципрас от ляв радикал до спазващ икономиите отборен състезател е образец по какъв начин популистите стават по-умерени, когато вземат властта, поради дисциплиниращия резултат на пазарите. " Но това е рисков извод, защото дава лъжливото възприятие за сигурност ", разяснява пред The Atlantic Катрин Фиши от английския изчерпателен институт Counterpoint. Според нея обстановката не е използвана на всички места и да вземем за пример италианският вицепремиер Матео Салвини би станал по-умерен, включително и стопански, единствено в случай че това е в негов интерес, не на Европа.

" Това, което се случи с стопанската система по време на СИРИЗА, е нещо, което към този момент се случваше и преди този момент държавно управление, а точно икономическо стабилизиране. Днес ставащото след ръководството на Ципрас е нормализиране на това, което преди се наричаше " рецесия ", т.е. интеграция на рецесията в нормалността на нашия живот ", твърди Димитрис Христопулос.

Според Мицотакис първото нещо, належащо за стимулиране на икономическия напредък, е устойчиво държавно управление и мощно болшинство в идващия парламент. " Ако успеем да реализираме тази цел, това ще изпрати явен сигнал, че имаме четири години пред нас без никакви спомагателни избори, с цел да осъществим проектите си ", споделя той пред Reuters. И добавя, че единственият метод за насочването на гръцката стопанска система по друга траектория е посредством промени и вложения. Освен това дава обещание да понижи корпоративния налог от 28% на 20% и налога върху дивидентите от 10% на 5% през идващите две години, както и да обмисли орязване на налога върху приходите и на Данък добавена стойност. Програмата му включва повече работни места, повече фондове и помощ от Европейски Съюз за бежанския поток и разблокиране на приватизацията. Планира и провеждането на договаряния с европейските кредитори за понижаване на задачите от 3.5% за гръцкия годишен примитивен остатък за 2020-2022 година

Мицотакис може да стане първият министър председател на еднопартийно държавно управление от близо десетилетие, което би му разрешило да извършва програмата си без доста политически ограничавания. Зависи по какъв начин ще се възползва от това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР