12 години след започването на проекта и след редица перипетии

...
12 години след започването на проекта и след редица перипетии
Коментари Харесай

12 години по-късно: газовата връзка между България и Гърция е открита

12 години след започването на плана и след редица премеждия Междусистемната газова връзка Гърция - България е към този момент открита. Това стана през днешния ден на публична гала в гръцкия град Комотини с персоналното присъединяване на министър председателите Кириакос Мицотакис и Кирил Петков. Там бе и енергийният министър на Азербайджан.

Трасето, която ще обезпечи най-малко една трета от потреблението на България на годишна база, се чака от доста време, само че неразбираеми - най-малко публично - аргументи до момента пречеха на неговото създаване. За разлика от построяването на съветския план " Турски поток ", който бе приключен за към година и половина.

В последните шест месеца обаче двете държавни управления - това в София и това в Атина, форсираха работата и през днешния ден всички механически детайлности са зад тила на двете ни страни. Това обаче не значи, че азерският газ ще потече незабавно по тръбата. Това се чака да стане в края на август или началото на септември, когато всички бюрократични пречки ще бъдат преодолени.

На процедура това е един от най-важните енергийни планове за страната ни, тъй като той ни дава достъп до Южния газов кулоар и е поредна стъпка в опита на София да се отърве от тежката си взаимозависимост от енергийни първични материали от Москва.
Церемонията
Както прилича на събитие от този диаметър, откриването бе направено в особено готова зала, цялостна с посетители и публицисти от цяла Европа и района. Двамата министър председатели - Петков и Мицотакис - излязоха на подиума за своите речи с бели ризи с навити ръкави, говореха за другарството сред двете страни, за своето персонално такова и за бъдещето на самостоятелна енергийно от Русия Европа.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/Петков-откриване-интерконектор-БТА.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 531 " />

" България реализира действителна диверсификация, като получи азербайджански газ в идващите няколко седмици, поставяйки завършек на съветския енергиен монопол ", сподели Петков през днешния ден.

Той акцентира, че интерконекторът ще трансформира енергийната карта на района и ще задълбочи свързаността на двете страни. Петков назова днешния ден " исторически ".

" Той ще остане в спомените на нашите съвременници като знак на устрема ни за политическа, икономическа и енергийна самостоятелност, знак на нашите полезности и геополитически избор. "

" Изпитвам горделивост, че оглавявах едно държавно управление, което съумя за шест месеца да приключи този план, за който се говореше от години "

Петков изрази своите благодарности към Мицотакис за бързата работа в последните шест месеца.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/петков-мицотакис-интерконектор-БТА.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 507 " />

От своя страна гръцкият министър председател Мицотакис акцентира, че денят е доста значим освен за България и Гърция, само че и за целия Балкански район. Той напомни, че планът е стартирал през 2009 година, когато двете страни подписаха меморандум за съдействие, а парламентите го характеризираха като обект от национално значение.

" Приключването му през днешния ден, макар компликациите, през които преминахме, демонстрира огромното му значение през днешния ден. Това е един подтик на общата европейска цел за енергийна диверсификация ", добави Мицотакис.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/мицотакис-интерконектор-откриване-БТА.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 541 " />

Параметрите

Газовата връзка има потенциал от 3 милиарда кубически метра с опционална опция за увеличение до 5 милиарда кубически метра. По нея България ще получава годишно 1 мрд. куб. м., което е разнява на 1/3 от нашето ползване. Това значи да вземем за пример, че тази тръба може съвсем сама да обезпечава газа за топлофикациите у нас.

От Министерски съвет прецизираха през днешния ден, че линейната част е към този момент изцяло подготвена.

" Всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични тествания подсигуряват, че оборудването има нужната здравина, дава отговор на всички стандарти за сектора и е качествено построено ", споделиха от там.

Така България прави голяма крачка към освобождението си от съветската взаимозависимост, която даже сега ни коства големи средства и паники. Припомняме, че " Газпром " еднолично реши да приключи доставките до страната ни, макар изрядния контракт, тъй като изиска смяна на метода на заплащане, който не бе признат от българското правителтво.

Въпреки газовата връзка обаче, ситуацията остава тежко. Зимният интервал е интервал на високо ползване и в случай че топлофикациите и семействата могат да са относително умерено, това не важи за бизнеса, който употребява газ за своята оперативна работа. Тепърва ще се търсят способи за запълване на недостига, евентуално през доставки на полутечен природен газ. Страната ни чака още 4 кораба до септември, а газохранилището в Чирен е цялостно на към 35%.

Голямата цел - подписване на дълготраен контракт за доставка на полутечен природен газ с американска компания. Тя би трябвало да ни продава на цени от " Хенри хъб " - най-ликвидната газова борса в света и доста по-евтина от европейската.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР