12 Главният архитект на София арх. Здравко Здравков и председателят

...
12 Главният архитект на София арх. Здравко Здравков и председателят
Коментари Харесай

Седем екипа продължават в конкурса за новия облик на площад "Света Неделя"

12
Главният проектант на София арх. Здравко Здравков и ръководителят на журито Малина Едрева показват спечелилите на първия стадий от състезанието за площад " Света Неделя "

© Велко Ангелов 12
Една от дилемите на състезанието е да реши по какъв начин да се експонира археологията на площад " Света Неделя "

© Велко Ангелов Архитекти от Италия, Франция, Русия и България не престават във втората фаза на състезанието за нов образ на площад " Св. Неделя " в историческия център на София. Главният проектант на града арх. Здравко Здравко разгласи в петък кои са седемте архитектурни бюра и консорциуми, които Столична община ще предложения да разработят идейни планове.

Продължаващите са определени всред 14 претенденти от 15-членно интернационално жури, ръководено от Малина Едрева, ръководител на непрекъснатата комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие към Столичния общински съвет.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Кой е в късата листа

Във втория стадий на състезанието не престават: Консорциум OW/MA/CL с членове One Works, Maofficina, Cracknell; студио Паола Вигано; " Конкурент-90 " ЕООД; студио Вилмот; студио Фуксас; обединяване сред AI Architects, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширянин и обединяване " ДжиТиЕрЕф&Студио Морфе " с участици " Студио Морфе " и " Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети ".

Журито е отсявало претендентите на база на тяхното портфолио. Някои са взели участие с един план, други – с повече. Сред критериите за асортимент е дали кандидатстващият екип има опит в планове, свързани с културно-историческото завещание и археология. Друг фактор е дали плановете са резултат от национални, местни и различен тип състезания. С най-голяма тежест е била качествената оценка на показаните планове. Членовете на журито са давали самостоятелна точкова оценка, следвана от полемика, в хода на която някои от тях трансформирали позицията си.

Главни архитекти на три европейски столици в журито

В интернационалното жури влизат основните архитекти на Москва, Варшава и Тирана - арх. Сергей Кузнецов, арх. Марлена Хапах и арх. Йони Бабоци, някогашният основен арх. на Ротердам Мартин Аарц, арх. Сотирис Цолус от Атина, който работи в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в Съединени американски щати.

Камарата на българските архитекти е представлена от арх. Борислав Игнатов и доцент Йорданка Кандулкова, Съюзът на българските архитекти – от арх. Григор Дойчинов. Регионалният исторически музей София – от доктор Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, Университета по архитектура, строителство и геодезия - от арх. Ясен Кьосев. Член на журито е и Мария Маханджиева, правист от Направление " Архитектура и градоустройство " на Столична община.

Какво следва

Столичната община ще уведоми участниците в състезанието за решението на журито. След като изтече десетдневният период за обжалване, ще предложения определените седем колектива да показват идейни планове. Очаква се в края на ноември да стане прочут спечелилият, на който Столичната община ще разпореди изработването на плана за обновяването на площада.

За класираните от първо до пето място са планувани награди общо за 250 хиляди лв. - от 70 хиляди лв. до 30 хиляди лв.. Победителят ще получи и възлагане за 250 000 лв., с цел да създаде механически и работен план. След като станат известни нужните средства за осъществяване на плана, ще се търси европейско или лично финансиране.

Каква е концепцията

Целта на плана за площад " Света Неделя ", съгласно документите, е да реализира последователност сред историческите пластове на тази територия, да свърже пешеходните пространства сред бул. " Витоша " през ул. " Съборна ", да експонира археологическите полезности, да обвърже обществените пространства с човешки мащаб, да сътвори налична и безвредна среда за посетителите, съчетана със актуален градски дизайн. На пространството би трябвало да има интензивност когато и да е на деня и годината. Освен това концептуалното решение би трябвало да е и стопански оправдано.

За задачите на заданието направление " Архитектура и градоустройство " е снимало 3D всички фасади на близките здания, които са пъстра примес от сецесион, модернизъм и постсоциалистическа архитектура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР