12 формации влизат в новия Общински съвет във Варна, като

...
12 формации влизат в новия Общински съвет във Варна, като
Коментари Харесай

Кои са печелившите и губещите на изборите във Варна

12 обединения влизат в новия Общински съвет във Варна, като по отношение на предходния броят им се усилва с една. Половината от тях могат да образуват свои групи, защото имат най-малко четирима представители. Повече от половина определени общински съветници пък са напълно нови лица за локалния парламент.

Най-много гласове събра листата на „ Продължаваме промяната - Демократична България ”, получила поддръжката на 14 438 гласоподаватели. Така обединението получава 8 места, до момента в който в предишния Общински съвет групата на „ Демократична България ” се състоеше от четирима съветници. От тях само Мария Ангелова влиза още веднъж, а другото познато име е Стелиян Севастиянов, който е някогашен ръководител на Общинския съвет. Останалите съветници на обединението ще бъдат Йордан Кателиев, Мартин Димитров, Михаил Луков, Николай Стефанов и София Колева. За консултант е определен и Благомир Коцев, който ще взе участие в кметския балотаж. Ако го завоюва, мястото му ще бъде заето от Евгений Станимиров.

ГЕРБ остана на по-малко от 300 гласа от „ Продължаваме промяната - Демократична България ”, само че също ще има 8 съветници. Досега това е най-ниският резултат на партията във Варна. През 2011 година тя завоюва 16 мандата, четири години по-късно – 22, а в предходния локален парламент имаше 18 съветници. Спрямо изборите пред 2019 година ГЕРБ губи над 16 хиляди гласа, което е повече от настоящия й резултат. Близо половината от определените съветници на ГЕРБ бяха част от предходния Общинския съвет, измежду които неговият ръководител Тодор Балабанов, Даниела Димова и Жечка Георгиева. Новите имена са Христо Кьосев, Стоян Петков и Юлиян Станев, който бе варненски народен представител през 2021 година Другите двама определени съветници са Иван Портних и Биляна Раева, които на 5 ноември ще вземат участие в балотажи за кмет на Варна и на регион „ Одесос ”. Ако бъдат определени, тогава местата им ще бъдат заети от Лидия Маринова и Марица Гърдева, които също имат опит като общински съветници.

Листата на „ Възраждане ” получи 12 062 гласа или с близо 5 хиляди повече по отношение на 2019 година Мандатите им се усилват от 4 на 7, което прави групировката трета политическа мощ. Част от предходния Общинския съвет в разнообразни интервали бяха Георги Георгиева, Николай Костадинов и Юлиян Губатов, а новите лица са Дилян Григоров, Диян Атанасов и Светослав Йорданов. Сред определените съветници е и претендентът за кмет на партията Коста Стоянов, който разгласи, че ще остане народен представител и мястото му ще бъде заето от Галина Димитрова.

Изцяло нови политически лица са всички съветници, които влизат с листата на „ Алтернативата на жителите “. Тя се яви за първи път на локални избори и получи 10 457 гласа, което и отрежда 6 мандата. Те са за претендента за кмет на групировката Христо Димитров, Владислав Бакалов, Георги Кулински, Давид Киркоров, Иво Балчев и Мартин Димов.

За първи път в Общинския съвет влиза и партията „ Български гласъ “, само че имената на част от съветници не са нови за локалната политика. Формацията събра 9 492 гласа, които са задоволителни за 5 места. Листата се оглавяваше от Светлан Златев, който има богат опит като общински консултант в няколко мандата. В предходния локален парламент той влезе с листата на „ Земеделски национален съюз ” дружно с Антон Апостолов, който в този момент още веднъж ще бъде консултант, само че от „ Български гласъ ”. Другото познато име е на Мартин Златев, който преди 4 години влезе с листата на Българска социалистическа партия. Другите двама съветници на „ Български гласъ ” са измежду рекордьорите на локалния избор по брой преференции. Това са Симеон Тодоров, който получи близо 1000 гласа, и водачът на почитателите на „ Спартак ” Варна от „ Трибуна Соколъ ” Алекс Илиев с съвсем 700 преференции.

Силен преференциален избор размести и листата на „ Земеделски съюз Александър Стамболийски ”. Тя получи 8 815 гласа, което е с към 2 000 повече по отношение на 2019 година Така мандатите й се усилват с един и ще бъдат 5. В Общинския още веднъж влизат предходният му зам.-председател Христо Атанасов и Красен Иванов. Опит в локалния парламент има също Добромир Джиков, който е някогашен областен кмет на „ Владислав Варненчик ”. Новите имена са Атанас Драков и Станислав Георгиев, които получиха надлежно 782 и 747 преференции и по този начин се изкачиха в листата.

Движение за права и свободи получи 5473 гласа и има растеж от към 900 гласа, който обаче не води до увеличение на мандатите и те още веднъж ще бъдат 3. За първи път в Общинския съвет влизат Сали Табаков, Хълми Белев и Юсмен Юсмен.

Българска социалистическа партия записа най-слабия си резултат на локални избори във Варна. На предходния избор листата на партията получи над 13 500 гласа, което я направи втора политическа мощ с 8 мандата. Сега гласовете за социалистите са 4 938, което й отрежда 3 мандата. В Общинския съвет още веднъж влиза Димитър Чутурков, а новите имена са Зорница Василева и претендентът за кмет на Варна Павел Раличков.

Една част от гласовете за Българска социалистическа партия на предходните избори в този момент отидоха за листата на „ Левицата! ”. Тя получи поддръжката на близо 3 758 гласоподаватели и два мандата. Едното е за Мария Тодорова, която в предходния локален парламент бе част от групата на Българска социалистическа партия, само че я напусна. Другият мандат е за Димо Димов, който бе на последно място в листата на „ Левицата! “, само че с над 800 преференции се изкачи на второ място.

При първото си присъединяване на локални избори „ ИТН ” получи 3679 гласа и печели две места в Общинския съвет във Варна. В него влизат претендентът за кмет на партията Ивайло Костадинов и Цветелина Атанасова.

За 9-ти следващ път общински консултант ще бъде Янко Станев. Той е единственият, който влиза от листата на Съюз на демократичните сили, подкрепена от 2684 души. Спрямо предходните локални избори партията губи близо 1 300 гласа и един мандат.

Един мандат губи и локалната коалиция „ Свобода ”, получила 2 614 гласа. Единственият и консултант ще бъде Генадий Атанасов, който в предходния локален парламент бе зам.-председател.

В новия Общински съвет без представители остават „ Воля ” и Вътрешна македонска революционна организация, които в предишния мандат имаха по двама съветници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР