12 © Цветелина Белутова 12 © Капитал Булевардът е добра

...
12 © Цветелина Белутова 12 © Капитал Булевардът е добра
Коментари Харесай

113 милиона лева по-късно

12 © Цветелина Белутова 12 © Капитал Булевардът е добра илюстрация на времето, в което е планиран - късния социализъм, и на времето, в което е изпълнен - късния герберизъм. " Кажи им да пускат придвижването " - по този начин в края на април министър председателят Бойко Борисов разпореди на варненския кмет Иван Портних да отстрани загражденията по към момента строящия се бул. " Васил Левски ". Движението беше пуснато, а още в същия ден обществените мрежи бяха залети от фотоси и видеоклипове на необезопасени пешеходни подходи на височина 10 м над пътните платна, незавършени и неизползваеми пешеходни надлези, стълбища без защитни парапети и без асансьори за хора с двигателни проблеми.

На 22 май Борисов дойде във Варна за повторно в границите на един месец. Пътуването му през града бе предавано онлайн в профила му във Facebook, а на задната седалка в джипа, който управляваше самичък, както постоянно, в ролята на екскурзовод седеше варненският кмет. Портних даде строен доклад за усвояването на 113 млн. лева - публично оповестената цена за реконструкцията на бул. " Васил Левски ", а Борисов го похвали.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Още същата вечер заваля

Този път пороят не беше от фотоси. Пролетният дъжд над Варна срути елементи от структурата на едно от трите двуетажни кръгови кръстовища по булеварда, повали дирек на осветлението му, а върху пътното платно на първото му равнище се свлякоха камъни и строителни материали. Пресцентърът на Иван Портних разгласи, че " проблеми по самото трасе няма ". Сякаш с цел да потвърди, че може да отговори на всяко предизвикателство на варненската администрация, природата срути два дни по-късно тонове земна маса върху едното от платната на новия бул.. Свличането по знамение не взе жертви.

Но даже и това не принуди Портних да падне по тил. В светкавична реакция той изясни случилото се с теч от спукан противозаконен тръбопровод, хвърли виновността за него върху жителите на циганското гето " Максуда " и се закани: " Влизаме и събаряме! " Ако съдим по досегашната история на новия бул. на Варна, напълно скоро би трябвало да чакаме да го връхлети и още някакво естествено злополучие.

Отвъд комичното има и трагично. Това е единствено финалът на дълга поредност от нарушавания на закона, претупвания и недомислици, съпътствали реконструкцията на този извънредно безценен бул.. И е добър образец по какъв начин се харчат парите на данъкоплатците, раздавани без надзор и само с решение на премиера. И инспектирани отново от него преди избори.

Финансиране " на око ", строителство " на парче "

Да стартираме с размера на плана. Превръщането на бул. " Васил Левски " в градска автомагистрала бе съпоставено от кмета на Варна със строителството на " втори Аспарухов мост ".

За реконструкцията на булеварда през есента на 2017 година община Варна поръча преправка на остарял план отпреди 30 години. За тази цел на сдружението " Трафик холдинг " бяха платени 830 хиляди лева (без ДДС). Договорът за преправка на плана беше подписан на 11 октомври 2017 година Само два дни по-късно – на 13 октомври, държавното управление отпусна за строителството 80.5 млн. лева, макар че към тази дата работата по плана няма по какъв начин да е била завършена, а и надали въобще е била стартирана.

По-късно прокурорска инспекция, назначена по сигнали на неправителствени организации, сподели, че построяването на булеварда е почнало и е било осъществявано без наложителните по закон строителни бумаги. Те са били издадени едвам шест месеца по-късно. Куриозен е и фактът, че кметът на Варна е насрочил обществено разискване на плана повече от месец откакто към този момент е сключил контракт за изработването му.

В последна сметка нещо като план на новото трасе на булеварда беше оповестен едвам четири месеца по-късно. Той съдържаше единствено графична част и компютърни визуализации, в които по-късно строителни специалисти откриха несъответствия в обрисуваните регулационни граници, кръстовищата, проектирани върху частни терени, и серия от нарушавания на стандарти, заложени със Закона за устройство на територията.

Трагедия от неточности

Резултатите от това упражнение по " стремително строителство ", което припомня бурните години на соца, станаха очевидни още напролет на предходната година.

Новото трасе на градската автомагистрала " прегази " футболния стадион " Спартак ", като мина безусловно през няколко реда от трибуните му. Това се случи макар уверенията на кмета на града, дадени единствено месец по-рано, че " нито една седалка от стадиона няма да бъде бутната ".

След това се оказа, че при строителството на нови платна са били блокирани гаражите на жилищни блокове, а дъждовната канализация край тях е била разрушена. Тъй като локалната администрация даже не благоволи да обърне внимание на сигналите на жители, живеещи до булеварда, те повикаха на помощ медиите.

В същото време различен проливен дъжд потопи Административен съд във Варна. Заради прибързаното начало на строителните работи, а и поради осъществяването им без авансово направен механически план съдът беше безусловно засипан от тъжби за несъответстващи компенсации за частни парцели. Коригираните размери на обезщетенията бяха сред два и четири пъти по-високи от плануваните, което в допълнение оскъпи плана. С какъв брой тъкмо не е ясно и до този миг.

През април тази година от Камарата на архитектите в България оповестиха, че едно от трите двуетажни кръгови къстовища по булеварда е построено под надолнище при неприемлива разлика във височините от към 4 м. Вместо кръгло кръстовището е яйцевидно, което го прави рисково за шофиращите, а по плана се работи при цялостна липса на отношение към детайлите и архитектурната му визия. " Искам да попитам министър-председателя и кмета на Варна те с дефектни милиони ли заплащат , та одобряват дефектни поправки, осъществени с тях ", попита ръководителят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов.

Задочният и подигравателен отговор на премиера пристигна месец по-късно - ден откакто дъждът срути част от друго кръстовище. В изявление за " Нова телевизия " министър председателят сподели: " Качеството е чудесно. Минах оня ден, приказвах с хората. Когато падна огромният дъжд в София на Южната дъга, един се возеше с лодка. В Германия, в Австрия при наводнения карат водни ски и канута. Стихия. Природа. " Справка за преваляванията в деня, в който кръстовището пропадна, демонстрира, че дъждът във Варна е бил към 12 литра на квадрат, което е прекомерно надалеч от буря.

В задънена улица

Така строителството на малко над 3 км във Варна се трансформира в илюстрация на всичко, което е сбъркано при огромните планове в страната през днешния ден. Но то беше подсилено и от неадекватността на локалната администрация, само че и на актива на ГЕРБ в града. В същия ден, в който министър-председателят подреди стартирането на придвижването, ръководителят на групата локални съветници от ГЕРБ Марица Гърдева пусна следния пост във Facebook:

" Удоволствието от напредването по бул. " Левски " се оказа и стопански преференциално! След последното засичане се оказа, че колата ми е горила с към 1.6 л на 100 км по-малко!!! И то единствено в градски условия. Изчислено за месец, персоналната ми спестовност ще е в рамките сред 40 и 50 лева, което на годишна база е почти към 550 лева Супер!!! Частните коли във Варна са над 200 000! Това прави единствено за една година над 100 млн. лв. спестовност!!! "

Достатъчно е да се означи, че тази обява е към този момент изтрита от профила на общинския консултант.

Извън този чудноват екстаз трезвата преценка сочи, че бяха изхарчени голямо количество пари за нещо, което наподобява доста на времето, в което е родено. Идеята за бул. " Васил Левски " като градска автомагистрала е родена някъде в средата на 80-те години на предишния век и е тъкмо толкоз разточителна и безполезна, колкото и други мегапроекти. Булевардът свършва в остарял и от дълго време отеснял път край брега на Варненското езеро и не води до средата. А както Борислав Игнатов напомня, никой към този момент не желае да прави пътни автомагистрали в огромен град, тъй като това не взема решение казуса с трафика, а притегля нов.

Но никой в никакъв случай няма да приказва за това. Рязането на лентата на булеварда най-вероятно ще се се състои в дните към празника на Варна - 15 август. Малко преди локалните избори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР