12 часа, вали дъжд. Пред Министерството на здравеопазването стоят хора

...
12 часа, вали дъжд. Пред Министерството на здравеопазването стоят хора
Коментари Харесай

``Не ви е срам!`` Хора с увреждания се срещнаха със зам.-министър под дъжда, за да чуят, че трябва да почакат - Здраве

12 часа, вали дъжд. Пред Министерството на здравеопазването стоят хора с увреждания и публицисти. Чакат зам.-министъра доктор Тома Томов да даде брифинг за Наредбата за здравната експертиза. За брифинга чакат медиите, хората с увреждания желаят решение на проблемите си незабавно. с искане на по-кратки периоди за издаване на решение на ТЕЛК, както и да бъдат регистрирани съпътстващите им болести.

Излиза министърът.

 - Предложените промени в Наредбата за здравна експертиза са препоръчани още предходната година, те са разисквани от специалисти, препоръчани са Националния съвет за хората с увреждания, където са признати, както и в Националния съвет за тристранно съдействие. След обнародването им за публично разискване има постъпили извънредно доста оферти. Те се обработват оптимално бързо. Необходими са експертни мнения и хипотетично в края на този месец или началото на другия ще бъдат препоръчани. Има чисто софтуерно време, което би трябвало да бъде спазено, изяснява доктор Томов, повтаряйки позиция на здравното министерство изпратена до медиите ден по-рано.

 - Не трупайте точки пред тв приемника, обърнете се към нас, болните! – казва глас от протестиращите. - Хората сме тука! Господине, не Ви знаем кой сте...

- Не натрупвам точки...

(Чува се писък на сирена)

- Обстановката е такава, че аз не мога да дам повече специфичност, единствено желая да кажа, че актуалният екип на Министерството на здравеопазването внесе точно тези промени, които са към хората. Бих споделил, че това се случва за първи път и тези четири промени ще допринесат извънредно доста точно за хората. Има извънредно доста рекомендации, има софтуерно време и вие доста добре знаете, че би трябвало време да се произнесат специалистите. Ще се постараем до края на този месец това да се случи, споделя зам.-министърът.

- Знаете ли, че от август месец нямаме и обществени помощи? - пита протестиращ.

- Разбирам ви...

- Четири месеца чакаме за ТЕЛК решение. Кой ми дава медикаменти през това време? Лекарствата си ги закупувам от Турция, тъй като в България ги няма. Говорим за лупус. Аз съм с автоимунно заболяване. Всеки месец си закупувам медикаментите от Турция - изяснява жена.

- Мога да кажа единствено че Ви съчувствам... Наша беше самодейността за тези промени...

- Господине, Вие на каква позиция сте в министерството? - пита мъж.

- Заместник-министър съм, господине.

- Господин зам.-министър вземете това устройство (мегафона) дано хората Ви чуят!

- Мисля че бях задоволително явен. Не съм задължен да приказвам по този метод.

- Съгласна съм, че нещо би трябвало да се промени, само че сега имаме потребност от бързо, съответно решение на казуса, дано се работи върху експертизата, има доста какво да се желае, доста болести не са включени, други не са окачествени вярно. Но трябва да " изтръскате " шефовете на лечебните заведения, за да потърсите отговорност от тези, които работят в комисиите - споделя Павлина Григорова, жена в инвалидна количка с няколко болести, представител на протестиращите.

- Мога да кажа, че това се прави. В наше лице може да виждате поддръжка. Тези промени сега са точно на този кабинет. Разбирам проблема Ви, търсим решение - споделя Томов.

- Господин министър, най-вероятно сте лекар? - допуска мъж измежду протестиращите.

- Такъв съм, да.

- Тук става дума за човешки живот, всекидневно, ежечасно, за човешки ориси. Ние нямаме време да се разтакаваме, би трябвало да се реши казусът в този момент. От години тези хора се лашкат по институциите. При състояние, че България е обществена страна, по какъв начин може да оставите хора с увреждания без пари?! Едни хора умират гладни и се самоубиват! Една камара министри, зам.-министри и всевъзможни такива хора минаха, никой не взема решение проблемите с години. Това е една от най-уязвимите групи, а страната се държи с тях не като мащеха, а все едно са някакви навлеци! Това е грозното в обстановката! Затова тези хора стоят на студа!

- Напълно Ви разбирам, моят кабинет постоянно е бил отворен...

- Но ние не можем да влезем! Количката ми не може да влезе във Вашия кабинет!- възкликва мъж в инвалидна количка.

- Разбирам ви...

- Освен че сме хора с увреждания, малко и сме учили. Да ви запитвам нещо – кой съставлява Министерство на здравеопазването в Националния съвет за хора с увреждания? - пита мъж.

- Аз съм член. На последното съвещание участвах аз, показах измененията, тези четири промени, обработват се...

- Какво сте обработва? Вие какво гласувахте на този народен съвет? На него се гласоподава предлагането за разпоредба.

- Така е, само че измененията са в наредбата. Общественото разискване е минало. Ние гледаме готовия акт и той или се приема, или се отхвърля, това е консултативен орган. След което се разгласява на уеб страницата за публично разискване за гласност, всеки може да напише рекомендации. Тези рекомендации се преглеждат и се вкарват още веднъж, след което се оферират на Министерски съвет - изяснява зам.-министърът.

Прекъсва го една от протестиращите:

- От декември още не съм в системата на НЗОК, ще ми спрат лекарството за ревматоиден артрит, което коства близо 2000 лева Здравната каса в Пловдив още не ме е отчела, предходна съм на обзор през декември. Каква е тази система?!

- Не мога да кажа съответно...

- Не можете, само че това е най-елементарното! Каква е тази здравна каса? Заболяването ми за 20 години се е усложнило доста повече, по какъв начин може да не мръдна нито един %, все съм 50 до 55% и нямам право да го апелирам - възмущава се дамата.

- Без медикаменти сме! Не ви е позор! - намесва се друга.

- С моите налози се заплаща всичко това. Аз не съм болна, желая да схвана за какво тези хора би трябвало да претърпяват това. Искам да Ви запитвам за какво тази жена, която трябваше да е на интервенция през днешния ден, е пристигнала да стачкува? Как работите Вие за нея с моите пари, с моите налози? - пита придружителка на една от протестиращите.

- Ще Ви отговоря – точно с тези четири промени за ТЕЛК работим за хората, с цел да могат да получат по-достойно освидетелстване за трайна нетрудоспособност. Благодаря на всички! Хубав ден ви искам! - споделя министърът на потегляне и влиза в постройката, а след него пред входа се подреждат служители на реда, които пазят институцията от хората с увреждания.

- Явно диалогът завърши, споделя мъж в инвалидна количка. Обръщам се към медиите, тъй като очевидно е какъв е отговорът.

- Медиите просто си възпламеняват сандалите и си потеглят, тъй като министърът към този момент е вътре - споделя някой.

- Ако в действителност се интересувате какво се случва с нас - продължава да приказва на публицистите мъжът - идете в НЗОК, има следващо съвещание на комисията, която би трябвало да одобри новите предели за помощните средства. И там нищо няма да се случи. Просто нищо не се случва, имитира се работа. В резултат  - помощните средства ще си останат на същите предели. Всичко е същото, на хората към този момент им писна. Ако не резервират " бон звук ", е тъй като им писна и не би трябвало де се сърдим на тези хора. Те са тук, под дъжда, не заслужават такова отношение. Те желаят своите права, желаят да живеят почтено. Това е. Хората ги боли. Надявам се нещо да се случи. Не мога да приказвам повече, разчувствуван съм. Не може в Министерството на здравеопазването да няма една зала, където да седнем да приказваме. Да стоим на дъжда...

- 10 месеца по-късно отново сме тук. Същият проблем, същият проблем. Вече се познаваме с репортерите - изяснява Павлина Григорова и повтаря главното искане на протестиращите:  да вкарат остарялата експертиза отпреди 2018 година, това взема решение казуса на момента. Нека си работят. Да работят, в случай че желаят 5 години след това. Но хората да се освидетелстват по всичките си болести, не по едно. От 3 август 2018-а чакаме. Оттогава сме в тази месомелачка. Месеци наред без пенсии, месеци наред без обществено подкрепяне. Има хора, които зависят от общественото подкрепяне. Нямаш ли експертно решение на ТЕЛК, нямаш обществено подкрепяне. В момента е взрив на прекъсване на протоколите за лекуване. Какво да вършат тия хора?! Никой няма пояснение за какво НЗОК не заверява протоколи. Какво ще върша оттук насетне ли? Искам единствено да видя Антонио (оглежда се за един от протестиращите) какво е решил, тъй като той разгласи безсрочна гладна стачка. Той е с диабет, в случай че той стартира да се утежнява, на негово място ще пристигна един от водещите лесоинженери на България, инж. Красимира Русанова, да застъпи, да поеме щафетата. При нас се самозапалват, хвърлят се под влаковете. Разбираш ли какво знамение е при нас!? Но с този отговор от министерството диалогът завърши. Борете се с нас! - споделя Павлина и поглежда към служителите на реда, които я пазят под дъжда.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР