12 болни от туберкулоза, които се лекуваха във варненската болница

...
12 болни от туберкулоза, които се лекуваха във варненската болница
Коментари Харесай

Пациенти с туберкулоза бяха изпратени по домовете си след затварянето на белодробната болница във Варна

12 заболели от туберкулоза, които се лекуваха във варненската болница са изпратени по домовете си, откакто доставчикът на електрическа енергия ЕНЕРГО-ПРО дефинитивно дремя тока на лечебното заведение, съобщи БНР.

До тази развръзка се стигна откакто доставчикът на електрическа енергия ЕНЕРГО-ПРО неведнъж предизвести болничното заведение, община Варна и Общинския съвет на Варна, че лечебното заведение има дълг от десетки хиляди левове, заради което от сдружението са принудени да спрат електрозахранването.

С течение на времето дължимата сума набъбна няколко пъти и все още тя е близо 90 000 лв..

Директорът на Белодробната болница доцент доктор Христо Ганчев съобщи, че туберкулозата е заразно заболяване и е рисково пациентите да бъдат до околните си. Според него дотук се е стигнало, защото болничното заведение няма контракт със здравната каса и надлежно няма клинични пътеки.

" Лечебни заведения, които се грижат за заразно заболели, би трябвало да минат на бюджетна прехрана, а не да се субсидират от министерството ", посочи доцент доктор Ганчев.

От 8 декември белодробната болница мина към режим на тока, а от през вчерашния ден той е дефинитивно спрян.

Предстои митинг, който ще се състои на 19 декември от 10 ч.

" СБАЛПФЗ-Варна " е основана като диспансер във Варна през 1928 година През 1951 година е основан бранш за битка с туберкулозата в детско-юношеска възраст и са разкрити детски стационарни кревати.

От 2010 година болничното заведение се назовава „ Специализирана болница за интензивно лекуване по пневмо-фтизиатрични заболявания-Варна ” и се занимава с интензивно търсене, диагностициране, лекуване и от време на време наблюдаване на заболели от туберкулоза и неспецифични белодробни болести.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР