12-ата министерска конференция на Световната търговска организация приключи в петък

...
12-ата министерска конференция на Световната търговска организация приключи в петък
Коментари Харесай

След конференция на СТО: Цялостна реформа на организацията и патент върху ваксините

12-ата министерска конференция на Световната комерсиална организация завърши в петък след пет дни на денонощни договаряния, на които бяха реализирани редица значими съглашения.

Преговорите бяха съсредоточени върху пет съществени тематики: реакция при пандемии, лов на риба, продоволствена сигурност, електронна търговия и промяна на СТО .

Ето обзор на решенията, синтезиран от Агенция Франс Прес:

Реакция при пандемия

След две години и половина битка с COVID-19 164-те страни - членки на СТО, съумяха да реализират съглашение за краткотрайно освобождение от отбраната на интелектуалната благосъстоятелност за имунизациите против COVID-19, което да е разполагаем на разрастващите се страни за интервал от пет години.

Темата беше горещо обсъждана, откогато Индия и Южна Африка за първи път показаха концепцията за анулация на патентите за ваксини и други средства за битка с COVID-19 през октомври 2020 година

След месеци на разногласия и диалози, които стигнаха до края на тази седмица, с цел да завоюват някои огромни играчи във фармацевтичното произвеждане за компромисен вид, Съединените щати и Китай най-сетне подписаха договорката, като се споразумяха кои страни ще се възползват от освобождението.

През май Пекин даде обещание, че няма да се възползва от специфичното и диференцирано отнасяне, предоставяно на разрастващите се страни, само че Вашингтон искаше изключването на Китай от съглашението да бъде документално. В последна сметка те се споразумяха, че обещанието на Китай ще бъде обвързващо.

Страните се споразумяха също по този начин, че в границите на шест месеца ще дефинират дали освобождението може да бъде разширено оттатък имунизациите за COVID-19, с цел да включи и други средства за битка с пандемията, като диагностика и лекуване.

В обособен текст страните се споразумяха да " демонстрират нужната въздържаност при налагането на ограничавания върху износа " на всички ваксини за COVID-19 и други медицински средства, употребявани за битка с вируса, в това число съставените елементи и съставките, нужни за тяхното произвеждане.

Риболов

След повече от две десетилетия на договаряния за възбрана на дотациите за лов на риба, които предизвикват несъразмерния улов и заплашват устойчивостта на рибните ресурси на планетата, в ранните часове на днешния ден най-сетне беше реализирано съглашение.

СТО не разгласява незабавно текста, само че източници, близки до договарянията, обявиха, че съглашението е било фрапантно кратко заради натиска от страна на Индия.
Ръководителката на СТО Нгози Оконджо-Ивеала приветства комерсиалния орган за " сключването на съглашение, в основата на което стои екологичната резистентност ". Тя съобщи, че съглашението е ориентирано към дотациите, които способстват за противозаконния, недеклариран и нерегулиран лов на риба, и не разрешава подпомагането на риболова в региони, където рибните ресурси са изчерпани. Тя добави, че съглашението бележи " първата, само че забележителна стъпка напред " към понижаване на дотациите за лов на риба, които способстват за свръхулова в нерегламентираните региони навън море.

Продоволствена сигурност

Нахлуването на Русия в Украйна, която обичайно е житницата на света, провокира трагичен дефицит на зърно и торове, което докара до повишение на цените и заплаши стотици милиони хора с апетит.

Страните се споразумяха за декларация по отношение на по-нататъшните дейности за справяне с продоволствената неустановеност в международен мащаб, само че в текста не се загатва войната на Русия в Украйна или въздействието, което тя оказва върху рецесията.

Вместо това се акцентира смисъла на това " да не се постановат забрани или ограничавания за експорт ", които са в несъгласие с разпоредбите на СТО.

В текста се акцентира, че спиранията на търговията, рекордните цени и несъразмерната неустойчивост на храните и селскостопанските артикули оказват непропорционално влияние върху по-бедните страни. В него също по този начин се показва угриженост, че повишението на цените и разноските " може да има трайни последствия за продоволствената сигурност в международен мащаб през идващите години ".

Съветът съобщи, че всички изключителни ограничения, въведени за справяне с опасенията за продоволствената сигурност, следва да " сведат до най-малко комерсиалните нарушавания " и да бъдат " краткотрайни, целенасочени и транспарантни ".

Съветът признава, че натрупването на хранителни ресурси може да способства за реализиране на задачите на националната продоволствена сигурност, само че предизвиква членовете, които желаят да се освободят от непотребните ресурси, да ги пуснат на интернационалните пазари в сходство с разпоредбите на СТО.

В настрана съглашение членовете взеха решение също по този начин да не постановат забрани или ограничавания за експорт на хранителни артикули, закупени за нетърговски филантропични цели от Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации.

Реформа на СТО

Зациклилата СТО има остра потребност от възобновяване на методите си на работа, като разпоредбите ѝ съвсем не са се трансформирали от основаването ѝ през 1995 година насам.
Както се очакваше, страните не изготвиха подробна стратегия, само че обрисуваха груба схема на пътя напред. В текста се плануват " промени за възстановяване на всички нейни функционалности ", с цел да се подсигурява, че тя може да действа вярно. По-специално в него се приканва системата за споразумяване на разногласия на организацията да стартира още веднъж да действа пълноценно до 2024 година
Вашингтон спря работата на системата през декември 2019 година, откакто години наред блокираше назначението на нови съдии в основния Апелативен орган, замразявайки трибунала.

Електронна търговия

От 1998 година насам членовете на СТО се споразумяха да не постановат мита върху електронните преводи. Оттогава мораториумът е удължаван на всяка среща на министрите, само че този път група страни, отпред с Индия и Южна Африка, обявиха, че той оказва негативно влияние върху приходите им от мита и не би трябвало да бъде продължаван. В последна сметка тези страни бяха уверени да запазят мораториума до идната министерска среща, която би трябвало да се организира преди края на 2023 година Ако не бъде реализирано ново решение, срокът на деяние на мораториума ще изтече автоматизирано на 31 март 2024 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР