12 Архитектурара на станцията Св. Патриарх Евтимий вече е завършена

...
12 Архитектурара на станцията Св. Патриарх Евтимий вече е завършена
Коментари Харесай

Защо се бавят новите станции на метрото

12
Архитектурара на станцията " Св. Патриарх Евтимий " към този момент е приключена напълно. (Снимката е от септември)

12
Архитектурата на станцията при театъра " Зад канала "

Карта на началната и крайната точка от третия метродиаметър и готовите метростанции

Увеличаване

Карта на началната и крайната точка от третия метродиаметър и готовите метростанции

Преглед на оригинала Смаляване
Въпреки че по думите на Йорданка Фандъкова строителството на новите шест станции от третия метродиаметър трябваше да бъде завършило при започване на октомври, на избраните места към момента има заграждения, пречещи на минувачи и водачи. Табелата на " Попа ", която подсказваше за изтеклия период, беше отстранена, само че въпросите остават.

Оказва се, че в действителност има проблем и градежът на метрото ще се забави най-малко с два месеца - нещо, за което не се говореше преди изборите. Гражданите пък ще могат да го употребяват най-рано при започване на пролетта, защото занапред се конфигурират системите за ръководство и следва да се вършат проби.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Два месеца по-късно от предстоящото

Изпълнителите, работещи по секторите - " Джи Пи груп " и " Трейс груп холд ", са показали в договорите си период за осъществяване на плана от 45 месеца, считано от декември 2015 година Това значи, че строителството трябваше да е завършило през септември тази година. Причината за забавянето се оказва в тунелопробивната машина, която стига до станцията на Военната академия с съвсем четири месеца забавяне по отношение на графика поради насилствени прекъсвания и укрепване на почвите.
Подземните води на " Попа " затрудняват работния развой.

По тази причина изпълнителите са поискали продължение на периодите, като са получили утвърждение за два месеца. В обосновката по ФИДИК са посочени най-много геоложки учредения.

Директорът на общинското " Метрополитен " Стоян Братоев изяснява, че водата се е оказала основната спънка на работата по метрото - заради това, че трасето минава на няколко места наоколо до Перловската река, се постановат инжекции за укрепване на почвите. " На станцията при НДК ни беше изключително мъчно, тъй като 5-6 месеца се борихме с водата. Направиха се сондажи, които да лишават налягането на водата, с цел да може да навлезе машината. На " Попа " също имаше доста подземни води и се направи дренаж, с цел да се заздрави основата под дънната плоча на станцията, преди да мине машината ", споделя той.
Новата метростанция на бул. " България "

В последна сметка са направени 2800 колони, с цел да може да се ограничи достъпът до вода и да се построи структурата на дънната плоча. " Това е технология, която се ползва в тежки случаи, само че не е в допълнение платена, защото по контракт изпълнителят се задължава да се подхващат нужните ограничения за създаване на структурите ", изяснява още Братоев.
Готовата метростанция " Красно село "

С двата месеца продължение строителните действия на 8-те метростанции - Военна академия, НДК и " Попа ", " Орлов мост ", тази при театъра " Зад канала " и при бул. " Вл. Вазов " се чака да приключат на 5 декември.

Това обаче не е краят

Дори този път срокът да бъде спазен, следват тестванията на системите, които се правят по контракт със Siemens. Те включват най-много перонните порти и автоматика. " По контракт имаме общо 33 месеца, като на 24-ия месец те би трябвало да са ни доставили оборудването. Сега остават 9 месеца, в които да инсталират системите. От момента, в който им се даде фронт, те влизат - за първите две станции " Красно село " и " България " им дадохме достъп май месец, на другите започнахме от лятото и те одобриха уговорката да ги съкратят на 6 месеца. Сега е инсталирано оборудването и ни остават самите тествания ", споделя Братоев.
Siemens е доставила по контракт 20 нови влака.

По думите му тази седмица ще стартира да се подава напрежение към станцията при Военната академия, с цел да може влаковете да се движат. " В момента оборудването е конфигурирано и остава техническа работа по тестванията, която включва залагане на параметри като скорост и оптимално ускоряване съгласно сектора, с цел да може автоматиката да ги следи ", споделя той.

Изискват се и проби на преносната система от трасето до диспечерския център. " Работата по " оживяването на системите ", откакто имаме инсталирано5о съоръжение, не е сложна, само че лишава време, а и се преценява с съществуването на влакове ", споделя Братоев.

Не може да се каже обаче какъв брой дълго ще продължат тестванията, защото и самият контракт със Simenes е отворен - зачита се от датата на обезпечените влакове и стартирането на обектите. " За първия сектор срокът е от май, а за другите обекти - от лятото. Не знам дали ще им трябват тези шест месеца, може даже да им отнеме по-малко време. Просто за първи път се ползва такава комплицирана автоматика и всеки обект е друг, по тази причина не можем да кажем твърдо по кое време ще е готово. Моето виждане е, че първите две станции са подготвени към този момент, а идващите три ще са подготвени в идващите няколко месеца ", твърди шефът на " Метрополитен ". Какво още остава по третата линия

До края на тази година ще бъде пуснат търгът за построяването на третия стадий от третия метродиаметър, който обгръща 3 метростанции - от кръстовището на бул. " Владимир Вазов " и " Панайот Хитов " до жк " Левски Г ". Първото тримесечие на идната година пък ще бъде оповестена и публичната поръчка за четвъртия стадий, който стартира от Военната академия, минава през кв. " Гео Милев ", жк " Слатина ", около " Арена Армеец " и стига до бул. " Цариградско шосе ". Целта е през 2020 година да бъдат определени реализатори и за двата обекта. Въпреки това тези сектори от метрото ще стартират да се строят чак след 2021 година при отпуснато финансиране от новия програмен интервал, за което Столичната община ще би трябвало да кандидатства. Очакванията са през 2025 година и двата стадия да са финализирани.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР