12 април е Международният ден на авиацията и космонавтиката. Датата

...
12 април е Международният ден на авиацията и космонавтиката. Датата
Коментари Харесай

Това е последният ветеран на ВВС от Авиобаза Равнец

12 април е Международният ден на авиацията и космонавтиката. Датата съответствува с първия полет на човек в космоса, сбъднат на 12 април 1961 година от съветския космонавт Юрий Гагарин.

Целият живот на 94-годишния деец подполковник Коста Костов е обвързван с авиацията. Авиоинженерът е отдал близо 30 години на военна работа в дивизия по противовъздушна защита на страната в славното в миналото летище Равнец, както и в Безмер, Балчик и Долна Митрополия.

" Още като възпитаник започнах да моделирам моделчета самолети. Аз съм работил на повече от 40 вида самолети ", показа мъжът.

Разказва ни за тогавашните български ЛАЗ-ове, за реактивните модерни модели, прехващачи и фронтови самолети. 

Споделя ни, че изборът да работиш в авиацията е не просто специалност, а предопределение и метод на живот.

Макар и пенсиониран от военновъздушните сили, ветеранът и до през днешния ден е притеглен от авиацията и космонавтиката. Споделя ни, че се любува на звука на машините даже когато се постанова да лети като екскурзиант.

Подполковник Костов продължава да следи с интерес развиването на авиотехнологиите и политическите настройки за закупуването на самолети. И практикува своето занимание да моделира от дърво дребни експонати на летателни машини. 94-годишният деец има още едно занимание - да рисува карикатури от бита на българина. Има стотици от тях. Издялкал е и десетки картини върху дърво и дефинира себе си като благополучен.

А в символ на празничния ден и огромната му пристрастеност по авиацията, подарява на екипа ни дървено цвете, което е изработил самичък от липово дърво.

Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР