12 Акциите на Intel са на път да достигнат рекордна

...
12 Акциите на Intel са на път да достигнат рекордна
Коментари Харесай

Акциите на Intel достигат върха от дот-ком балона

12
Акциите на Intel са на път да доближат рекордна стойност

© Dado Ruvic 12
Най-високата стойност за в този момент 70 $ достината през септември 2000 година

Акциите на Intel нарастнаха с над 8%, откакто данните от годишния доклад бяха по-добри от упованията на анализаторите. Книжата на софтуерната компания наближават върха от дот-ком балона през 2000 година от 74долара за брой. Американският производител на чипове разгласи рекордни годишни проходи от 72 милиарда $ - с 2% по-високи от миналата, с помощта на увеличеното търсене на съвърни интегрални схеми. Нетната облага се резервира на равнището от 2018 година - 21 милиарда $, само че упованията бяха за по-нисък резултат. 72 милиарда $ доходи за 2019 година
Годишният доклад се усъвършенства доста с помощта на последното тримесечие на 2019 година – приходите през интервала са нарастнали с 8% до над 20 милиарда $, а чиста облага е повишена с внушителните 33% до 6.9 милиарда, оповестява Financial Times.

В основата на положителните резултати са продажбите на сървърните чипове, където приходите се намалиха за две тримесечия поред при започване на годината - надлежно с 6% и 10%, преди да се повишат във втората половина на годината - първо с 4% и в този момент с 19%. 21 милиарда $ чиста облага за 2019 г .
Всичко за Intel

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Основните две поделения на американската компания са за произвеждане на чипове за лични комютри (Client Computing) и за сървъри (Data Center). Приходите от чипове за лични комютри за последното тримесечие на Intel са 10 милиарда (+2% спрямо последното тримесечие на 2018 г.) и 37 милиарда $ за годината (непроменени). Постъпленията от сървърния бранш за последните три месеца са 7.2 млрд (+19% спрямо последното тримесечие на 2018 г.) и 23.5 милиарда за цялата година (+2% по отношение на 2018 г.).

Другите по-големи браншове от бизнеса на компанията са Интернет на нещата (Internet of Things), където облагата за последните тримесеца е 0.9 милиарда (+13% на годишна база) и 3.8 милиарда за годината (+11%), и производството на преносители наизуст, където приходите от октомври до декември са 1.2 милиарда $ (+10%) и 4.4 милиарда за годината (+1%). В края на годината Intel с изключение на, че приключи продажбата на бизнеса си с модеми за смарт телефони на Apple за 1 милиарда $, като също по този начин закупи и Habana Labs, компания за изкуствен интелект, за 2 милиарда $.

Какво мислят анализаторите

Макар че тримесечният доклад беше ненадейно добър, компанията съобщи, че чака по-нисък растеж през 2020 година За тази година предвижданията за приходите са за 73 милиарда $. Според Боб Суан, изпълнителен шеф на компанията, търсенето на чипове се усилва по-бързо от предлагането. Според анализаторите на Nomura забавянето в доставките на чипове в края на 2019 година ще докара до по-висок растеж през първите месеци от годината, когато Intel се допуска, че ще съумее да навакса търсенето. Докато от Nomura, които правят оценка Intel с позитивен рейтинг, чакат напредък в акциите на компания, Jefferies счита, че нарасналата конкуренция от AMD може да навреди на бизнеса на Intel. Според анализаторите на Jefferies сървърните интегрални схеми на AMD със 7 нм (нанометрови) транзистори са най-малко " една година напред в технологията " от интегралните схеми на Intel с 10 нм транзистори, заради което чакат AMD да усили пазарния си дял за сметка на Intel.

Първите чипове с 7 нм транзистори от Intel се чака да се появят на пазара едвам през 2022 година, съгласно изпълнителния шеф на компанията. Jefferies прави оценка акциите на Intel с безпристрастен рейтинг. След като разгласява финансовите си резултати, компанията разгласи, че ще увеличи дивидента си с 5% за всяко тримесечие или 1.32 $ за годината. Основният съперник на Intel, AMD ще разгласи финансовите си резултати идната седмица, във вторник откакто пазара в Съединени американски щати затвори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР