12,5% е средното увеличението на пенсиите, но всеки пенсионер е

...
12,5% е средното увеличението на пенсиите, но всеки пенсионер е
Коментари Харесай

Арабаджиев , ПП: Обмисля се ново увеличение на пенсиите от 1 юли и как ковид добавката да се отдели към АСП

12,5% е междинното нарастването на пенсиите, само че всеки пенсионер е получил друго нарастване, според от насъбраните години стаж, стана ясно още от думите му.

" На изключителното съвещание на комисията във вторник разбрахме, че сумата, с която би трябвало да помогнем на получилите по-малки пенсии, е в размер на 17 млн. лева Което е доста дребна сума съпоставено с бюджета на Национален осигурителен институт за пенсии. Това е можело да бъде открито, само че най-вероятно не е била подадена правилно информация от Национален осигурителен институт. Анализът на Министерството на финансите беше да няма пенсионер, който да получи по-ниска сума. Има направен механизъм, с който със задна дата, от 1 януари, пенсионерите, получили по-ниска сума, ще бъдат обезщетени февруари месец ", изясни Арабаджиев.

Той посочи, че коронавирус добавката, която е до юни месец, е доста значима за пенсионерите и по тази причина политиката на държавното управление е била да се получи такова нарастване на пенсиите, с което последователно добавката да бъде включвана в пенсиите. Проблемът бил, че има доста ниски и доста високи пенсии.

" Ще мислим за вид да се отдели коронавирус добавката към Агенцията за обществено подкрепяне, с цел да е ясно на пенсионерите, че от Национален осигурителен институт заплащат пенсия, а добавката е обществено подкрепяне, което не зависи от приноса им в системата ", заяви Арабаджиев и добави, че се обмисля ново нарастване на пенсиите от 1 юли.

Предвижда се общинските детски градини да станат безвъзмездни от 1 септември. Ще ги плащаме през налозите си, означи ръководителят на обществената комисия в Народно събрание.

Ресурсът за това ще бъде заделен при актуализацията на бюджета през лятото. Предвиждат се също обезщетения и за родителите на деца под 3 години.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР