12 487 нарушения са установили контролните органи на Инспекцията по

...
12 487 нарушения са установили контролните органи на Инспекцията по
Коментари Харесай

Над 12 000 работят нелегално в агросектора

12 487 нарушавания са открили контролните органи на Инспекцията по труда от началото на тази година до 31 октомври, когато завършва интензивният аграрни сезон. За този интервал са осъществени 3756 бр. инспекции в бранш „ Селско стопанство “. 

Ежегодно браншът подлежи на засилен надзор, защото е разпознат като рисков както във връзка с потреблението на недеклариран труд, по този начин и по сигурност и здраве при работа. През актуалната година при контрола се подчертава и върху отглеждането на животни. Почти 500 бр. от инспекциите в бранша са в животновъдни ферми. 

Нарушенията, свързани със здравословните и безвредни условия на труд, са 7354 бр., а по реализиране на трудовите правни отношения - 5119 бр. Броят на откритите случаи на работа без трудов контракт е 211 бр., от които 47 бр. са в отглеждането на животни. Данните демонстрират, че към 7% от общо откритите случаи (2807 бр.) на работа без трудови контракти са в селското стопанство.

С цел да се облекчи наемането на работна мощ в бранша и по този начин да се подтикват и работещи, и работодатели да работят на ярко, бяха въведени трудови контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, лозов цвят, лавандула и тютюн. От началото на годината до края на м. октомври 2022 година Инспекцията по труда е предоставила 252 877 бр. образеца на така наречен еднодневни контракти. Земеделските стопани, декларирали мостри, са 1860 бр. По култури най-вече декларирани мостри има от лозопроизводителите (89 389 бр.), аграрни производители, отглеждащи череши (26 817 бр.), ягоди (26 536 бр.) и маслодайна роза (20 244 бр.).

Трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се подписва сред служащ и регистриран аграрни стопанин за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж. С един служащ може да се подписват трудови контракти общо за не повече от 90 дни в една календарна година. 

За фермерите еднодневните контракти са метод да наемат законосъобразно работна ръка по омекотен ред, защото при потреблението им не се постанова да записват сключването и прекратяването на трудовите контракти в Националната организация за приходите и да оформят трудови книжни. Работниците пък резервират правата си на обществено подкрепяне и обезпечаване. Образците на договорите могат да се декларират когато и да е през особено основаната от ИА ГИТ онлайн система. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР