12 12 Още по темата Банки: Продажба, ако си малък

...
12 12 Още по темата Банки: Продажба, ако си малък
Коментари Харесай

FT: Unicredit обмисля сливане със Societe Generale

12 12 Още по тематиката
Банки: Продажба, в случай че си дребен или проблематичен

Свитите маржове около негативните лихви и затягащите се регулации вършат все по-неизгодно наличието на пазара със относително дребна банка
11 май 2018
Защо си потеглят западните вложители

Причините за продажба на българските им компании са две - или размерът на локалния пазар и маржовете към този момент не ги притеглят, или страната ги гони посредством напън
11 май 2018
Ускорител за банкови сливания

Окрупняването на банковия бранш се случва. Има външни фактори, които движат процеса, и вътрешни, които биха могли да го подтикват
20 апр 2018
Арно Льоклер: До три години в България ще се наложат нискотарифни финансови услуги

Главният изпълнителен шеф на Сосиете Женерал Експресбанк пред " Капитал "
20 апр 2018
Societe Generale: Сбогом, България

Френската група продава шестте си банки в района, които не са в топ 3, в това число и българската
30 мар 2018
Собственикът на Банка ДСК се готви за нови придобивания в района

Според основния изпълнителен шеф на OTP Group Шандор Чани задачите за разширението са от България до Беларус
4 окт 2017
Unicredit регистрира първо мощно тримесечие под управлението на Мустие

Италианската банка надмина упованията на анализаторите, регистрирайки 945 млн. евро чиста облага за второто тримесечие
4 авг 2017
Unicredit продава огромна част от неприятните си заеми на Pimco и Fortress

Двете капиталови компании ще изкупят необслужвани заеми на банката на стойност 17.7 милиарда евро
18 юли 2017
Unicredit и цялостната " Трансформация "

Най-голямата банка в Италия се пробва да реши казуса с насъбраните милиарди евро неприятни задължения
17 фев 2017 Италианската Unicredit, която е притежател на Уникредит Булбанк в България, възнамерява обединение с съперника си - френската Societe Generale (SocGen), оповестява Financial Times (FT), цитирайки свои източници. В България Societe Generale е притежател на Сосиете женерал Експресбанк. FT написа, че съгласно негови източници разискванията са към момента на ранен стадий. Ако се стигне до договорката, това ще е обединяване на две от най-големите европейски банки.

Дъщерната банка в България

Към момента по неофициална информация Сосиете женерал Експресбанк в България се продава в пакет дружно с поделенията на френската група в още пет страни в района, които не са в топ 3 на съответните пазари. За главен претендент се сочи притежателят на Банка ДСК – унгарската OTP Bank. През март тази година информацията беше за осъществяване на финансов и юридически разбор от страна на претендентите. Освен унгарската банка се загатваха и няколко капиталови световни фонда.

OTP декларира намерено желанието си за агресия и покупка на банки в района на Централна и Източна Европа от много време, като участваше и в конкуренцията за ОББ, по-рано беше спрягана и за възможен покупател на Банка Пиреос в България.

Към момента няма публична информация на какъв стадий е процесът по продажба на българското отделение на SocGen.

Уникредит Булбанк е най-голямата по мярка на активите банка в страната. Сосиете женерал Експресбанк е седма. Банка ДСК е втора по величина съгласно балансовото й число. При възможна покупка на Сосиете женерал Експресбанк и сливането й с Банка ДСК новата кредитната институция би била с пазарен дял, непосредствен до този на Уникредит Булбанк, само че не и по-голяма от нея.

На интернационалната сцена

Главният изпълнителен шеф на Unicredit Жан-Пиер Мустие е французин, работил преди в SocGen като ръководещ капиталовото банкиране. Според източници на FT, осведомени със обстановката, Мустие развива концепцията за сливането от няколко месеца. Според тях публични стъпки не са подхванати, само че от SocGen също проучвали опцията за обединение. Високопоставени източници от двете страни акцентират, че диалозите са на доста ранен стадий и динамичната политическа обстановка в Италия е отсрочила графика за договорка от първичния проект с 18 месеца.

Мустие счита SocGen за съвършен сътрудник на Unicredit, защото ще укрепи капиталовото банкиране на италианската банка и интервенциите й в Източна Европа. За френската банка едно от главните преимущества от вероятно обединение би било заемането на водеща позиция в Италия и Германия както в банкирането на дребно, по този начин и в корпоративното банкиране.

Трудности по пътя

Евентуална договорка Unicredi-SocGen би срещнала редица компликации. Освен политическите турбуленции в Италия и враждебността към чужденци, които имат или ръководят италиански бизнеси, и регулаторите може да се разтревожат от обединение на две банки, които и независимо са редовно значими.

Според FT обединение сред двете банки е било премисляно на няколко пъти от SocGen през последните 15 години, а в последните месеци и от старши мениджъри. Въпреки това в неделя банката е отрекла " каквото и да било разискване от страна на управлението за евентуално обединение с Unicredit ", написа FT. Италианската банка е отказала коментар.

Според високопоставени финансисти фокусирането на Мустие върху SocGen е било видно още от началото на предходната година по време на нарастването на капитала на италианската банка с 14 милиарда евро. Според директно ангажирани с договарянията по време на набирането на средствата по нарастването той е споделил на екипа си, че желал пазарната капитализация на Unicredit да надмине тази на SocGen. При затварянето на пазарите в петък (1 юни) Unicredit беше оценена на близо 33 милиарда евро спрямо 32 милиарда евро за SocGen.

Според банкери, представени от FT, нито една от банковите групи не би била подготвена да подписа договорка най-малко за една година напред. Преструктурирането на Unicredit, която отписва милиарди евро необслужвани заеми, и работата на Мустие в тази посока се чака да продължат най-малко доникъде на 2019 година

Изданието написа още, че съгласно анализатори SocGen също не е в позиция за каквито и да било покупко-продажби. Посочва се, че към момента не е реализирано съглашение с проверяващите органи за присъединяване на банката в абсурда с манипулирането на борсовия показател Libor, в който бяха въвлечени огромните европейски банки. Цената на акция на банката е спаднала с 13% през тази година досега поради опасенията на вложителите от идни санкции, слабото показване на капиталовото й отделение и замесването на името на заместител основния изпълнителен шеф на банката Дидие Валет в абсурда с Libor-а, който е апетитен като правоприемник на основния изпълнителен шеф Фредерик Одеа. Одеа неотдавна получи нов мандат за поста, очаквайки утвърждение от акционерите.

Според близки на Мустие той би бил евентуален основен изпълнителен шеф на обединената група, откакто е чакал за подобен пост десетилетие в SocGen. Той напуща френската банка след рецензии от съда по отношение на борсовите измами на Жером Кервие преди рецесията.

Според осведомени предходната есен Мустие е обмислял подаване на оферта за немската банка Commerzbank, само че предлагането е било отхвърлено от немската страна.

Ако се стигне до договорка сред Unicredit и SocGen и не по-рано от посочените 18 месеца, в същото време на локалния пазар към този момент би трябвало да се е случила продажбата на Сосиете женерал Експресбанк. Ако за покупател бъде определен притежателят на Банка ДСК, поделенията на Unicredit и SocGen в България ще се разминат със обединение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР