12 12 Не бива да пропускаме никого, когато чертаем пътя

...
12 12 Не бива да пропускаме никого, когато чертаем пътя
Коментари Харесай

Да не чакаме да ни връхлети друга буря

12 12 " Не бива да пропущаме никого, когато чертаем пътя напред. "
Жан-Клод Юнкер, президент на Европейската комисия Още по тематиката
За първи път специфичното издание World Review на New York Times ще бъде издадено на български от " Капитал "

Автори в World Review са имена като Джо Байдън, Джими Картър, Михаил Ходорковски, Елиф Шафак, Мозес Наим. А " Капитал " прибавя локален взор към събитията в България и района с текстове на анализатори и политици
8 дек 2017
Европейската ни орис

Откъс от новоизлязлата книга " Време и всичко " - диалози сред Александър Андреев и Андрей Райчев
8 дек 2017 През март Европейският съюз означи в Рим своята 60-а годишнина. Това беше мотив да си напомним какво постигнахме благодарение на съюза и да помислим по какъв начин в бъдеще Европа може да продължи да извършва своите обещания за идните генерации. Тази концепция стои в основата на Бялата книга на Европейската комисия за бъдещето на Европа и на полемиката, която стартира с нея.

Важна част от тази полемика е и това по какъв начин дружно можем да извлечем съответните поучения от последното десетилетие. Въпреки че разразилата се преди 10 години международна финансова рецесия не стартира в Европа, тя извади нескрито някои обилни дефекти във действието на нашата финансова система и в институционалната конструкция на еврозоната. И докара до най-тежката и най-дългата криза в наше време.

Готвейки се за бъдещето, не трябва да позволяваме това да се повтори. Трябва дружно да изградим по-добри стопански и обществени структури, които да обезпечат повече непоклатимост и сигурност за жителите на Европа.

Сега е моментът да създадем това. Благодарение на решителните ни дейности стопанската система на Европейски Съюз се разраства от към този момент няколко поредни години. И въпреки че в някои страни нивото на безработицата е към момента недопустимо високо, то въпреки всичко е най-ниското от 2008 година насам. Публичните финанси се стабилизират, а вложенията се възобновяват. Банките в Европейски Съюз съвсем удвоиха своята финансова адекватност, а делът на необслужваните заеми непрекъснато спада. Имаме нови правила, с които да се подсигурява, че данъкоплатците не би трябвало да заплащат за банките, намиращи се в затруднено състояние. Доверието в еврото е на най-високото равнище, достигано в миналото.

Както гласи една остаряла сентенция, покривът би трябвало да се ремонтира, до момента в който времето е хубаво. Сега имаме опцията - и задължението - да създадем стопанската система и обществото по-издръжливи и постоянни. Именно с това желание Европейската комисия показа пътна карта, в която се обрисува пътят към повече единение, резултатност и демократична отчетност при икономическото ръководство на Европейски Съюз. Тя се основава на дългогодишната ни работа и има за цел да увеличи растежа, да спомогне за доближаването и да усъвършенства макроикономическата непоклатимост в интерес на всички жители.

Еврото постоянно е било сплотяващ план. То е единната валута на Европейски Съюз и през днешния ден е втората най-често употребена валута в света. Силната еврозона е от изгода и за единния пазар, и за Европейски Съюз като цяло. Това е изключително правилно, като се има поради, че като се изключи две страни членки всички останали имат правното обвързване да се причислят към еврозоната, откакто изпълнят изискванията за това. След излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз стопанските системи на страните от еврозоната ще съставляват 85% от общата стопанска система на Европейски Съюз. Не бива да пропущаме никого, когато чертаем пътя напред.

В Пътната карта към този момент предложихме да се приключи построяването на банковия съюз и съюза на финансовите пазари, тъй че да се понижат оставащите опасности в банковия бранш, да се диверсифицират източниците на финансиране за действителната стопанска система и да се подсигурява, че частните опасности са по-добре разпределени.

Миналата седмица Европейска комисия показа още начинания в осъществяване на уговорките, които поех с речта за положението на съюза през септември. Сред тях е основаването на европейски валутен фонд, посредством който да се дава поддръжка за финансовата непоклатимост на страните при незабавна нужда, както и да се защищават данъкоплатците от разноските за избавяне на банки в усложнение.

Предложихме също Договорът за непоклатимост, съгласуваност и ръководство в икономическия и паричен съюз да се включи в законодателството на Европейски Съюз. Това ще спомогне за опростяването на нормативната уредба и за консолидирането на съществуващите правила за постоянни обществени финанси, в това число плануванаъа в тях еластичност.

Предложихме нови бюджетни принадлежности в поддръжка на националните промени, механизъм за доближаване за страните членки, които са напът да се причислят към еврозоната, и функционалност за стабилизация за поддържане на нивото на вложенията при положение на огромни асиметрични разтърсвания. А с цел да може всичко това да действа дружно, предложихме да се назначи европейски министър на стопанската система и финансите, който да координира другите задания и да подсигурява, че икономическото ръководство на Европейски Съюз е по-просто, по-съгласувано и по-ефективно.

На срещата на върха на страните от еврозоната тази седмица 27-те водачи от Европейски Съюз ще обсъдят тези хрумвания за пръв път. Това е първата по рода си такава среща, която ще се организира в толкоз удобна среда и на която ще участват държавните и държавните ръководители и на страните отвън еврозоната. Тя ще спомогне да се проправи пътят за вземането на съответни решения през 2018 година Вярвам, че ще поемем общата отговорност да оставим рецесията зад тила си и да отворим нова страница, вместо да чакаме да ни връхлети друга стихия.

*Статията е предоставена особено на " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР