12 12 Лятото на румънското недоволство - Протестите показаха, че

...
12 12 Лятото на румънското недоволство - Протестите показаха, че
Коментари Харесай

Когато улицата изкрещя "Стига!"

12 12
Лятото на румънското неодобрение

- Протестите демонстрираха, че има част от румънското общество, която отхвърля да се помири с това.

- Опозицията в Румъния остава разграничена и за момента не може да даде посланичество на тази гражданска сила. Още по тематиката
Страх от протестна болест

Отзвукът в България от събитията в Румъния
17 авг 2018
Протести в Румъния против корупцията и неприятния имидж на страната по света

Румънци дойдоха от чужбина, с цел да вземат участие в демонстрациите в родината си
11 авг 2018
Румънският президент в профил антикорупционния прокурор Лаура Кьовеши
9 юли 2018
Искането за оставка на Кьовеши повдигна нови въпроси дали Румъния върви по пътя на Унгария и Полша

Председателят на Националната дирекция " Антикорупция " е упрекната, че работи оттатък своите пълномощия
25 фев 2018
Букурещ е огромен и избавление дебне отвред

От придвижване, което се опълчва на разрушаването на исторически здания, " Спаси Букурещ " пораства в национална партия, трета мощ в румънския парламент
7 юли 2017
Изкуството самичък да се свалиш от власт

Правителствената рецесия в Румъния
22 юни 2017 Още през цялото време връщането на власт на Социалдемократическата партия (PSD) в Румъния беше придружено от митинги. Първото експлоадиране на улиците през февруари предходната година пристигна единствено три месеца откакто левицата завоюва изборите. Поводът бяха промени, отслабващи антикорупционното законодателство и решаващи казуса с правораздаването на водача на PSD Ливиу Драгня. Заради присъдата си той не може да оглави държавното управление и към момента е заставен да се задоволява с ролята на подмолен кукловод, който към този момент уволни двама министър председатели и всички знаят, че дърпа конците на настоящия.

Драгня е единствено забележимият връх на айсберга на корумпираната система на PSD и обвързваните с нея бизнес групи. Опитите им за преодоляване на правосъдната система и цялата страна към този момент будят опасения, че Румъния върви по стъпките на Унгария и Полша. Още повече, откакто ръководещата PSD и нейните съдружници започнаха борба против личните си жители, които не са съгласни с водената от нея политика. И при потушаването на последните митинги в столицата демонстрираха, че са подготвени да употребяват средства, граничещи с бруталното.

Походът на несъгласните

На 10 август над 100 хиляди души извършиха Площада на успеха и централните булеварди на Букурещ с претенции за оставка на държавното управление поради корупцията и опитите за покоряване на правораздаването. Макар да беше избран като митинг на румънската диаспора, в него участваха главно поданици на столицата. Той продължи и в идващите няколко дни макар злокобните фрагменти от първата вечер. Тогава силите за сигурност използваха несъразмерна мощ освен против внедрените в тълпата футболни хулигани, само че и против мирни протестиращи, публицисти с баджове и даже чужденци, които бяха нападани на инцидентен принцип по улиците в Букурещ.

За 36-годишната Симона, която живее в Дъблин и се връща в родината за лятната почивка дружно с двамата си синове, митингите са израз на гражданска ангажираност. " Дойдох да стачкувам за фамилията и приятелите ми, които живеят тук. Румъния заслужава да бъде ръководена от способени хора, които мислят за страната, не за себе си ", споделя Симона пред " Капитал ". Тя се надява, че на идващите избори хората от румънската междинна класа ще бъдат по-активни.

Изследванията демонстрират, че електоралната база на социалдемократите е образувана главно от пенсионери (които са към 5.2 млн. души) и работещи в бюджетния бранш (1.2 млн.). От друга страна, живеещите в чужбина румънци наброяват към 5 млн. души.

Според деятеля Флорин Бадита, създател на гражданската самодейност " Корупцията убива ", митингите са борба против корумпираните политици, които се грижат само за личните си или за групови ползи. " Виждаме промените в Наказателния кодекс и опитите да се обезврежда намесата на президента. Това са дейности, които не са съвместими с демокрацията и правилото за разделяне на управляващите. Виждаме и по какъв начин министърът на правораздаването Тудорел Тоадер получава пълномощия да назначава прокурори, а това значи политически надзор над правораздаването ", показва Флорин Бадита пред " Капитал ".

Политическата борба за правосъдната система

На 10 юни румънският парламент одобри промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които съгласно опозицията имат за цел да защитят закононарушители. Президентът Клаус Йоханис (издигнат от демократичната десница) уточни, че задачата е водачът на PSD Драгня да може да изиска преразглеждане на условната си присъда от две години затвор за изборни измами, която го стопира да стане министър председател.

Също по този начин на 30 май Конституционният съд се намеси в интерес на държавното управление в спор сред администрацията на президентството и Министерството на правораздаването по отношение на деликатния въпрос за отстраняването на основния прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията (DNA) Лаура Кьовеши. През миналите пет години, откогато тя управлява дирекцията, най-малко 68 висши представители на властта са били изправени пред съд, от тях 37 са били дефинитивно наказани, разгласи Кьовеши на 9 юли в заключителния отчет за активността си. В същия ден президентът Йоханис се подчини на държавния напън и подписа декрет за уволнението й.

Освен това на 21 юни Ливиу Драгня бе наказан от Върховния касационен съд на три години и половина затвор за корист с власт. Присъдата може да бъде обжалвана, по тази причина контролът над правосъдната система е от значително значение за Драгня, с цел да избегне пандиза и да отвори пътя си към формалната власт.

Има ли смисъл

" Както всички митинги от февруари 2017 година насам, последният също е противопоставяне на част от румънските жители против порочната и от време на време противозаконна политика на ръководещата партия ", споделя пред " Капитал " политическият анализатор Богдан Недя. Според него демонстрациите, събрали близо 100 хиляди души в Букурещ и десетки хиляди в други огромни градове в Румъния, са " реакция на обществото, което се е сдобило със съвест и полезности през последните 10 години и не приема дейности, сходни на тези преди 1989 година ".

Недя също по този начин показва, че хората, живеещи в чужбина, към този момент не могат да бъдат изключвани от политическите сметки. Това се видя и на последните президентски избори през 2015 година, когато румънската диаспора оказа помощ за успеха на Клаус Йоханис против тогавашния водач на социалдемократите Виктор Понта. " Датата 10 август вкарва в политическите изчисления нова електорална категория. Досега тази група се вписваше в изборните калкулации единствено като някакъв най-малък %, само че в този момент показва учредителен потенциал ", акцентира Недя и прибавя, че в бъдеще ролята й ще нараства.

Въпреки това упованията, че дясноцентристката съпротива, ръководена от Националната демократична партия (NLP), ще завоюва елементарно идващите избори, са към момента ниски, макар че съгласно последните изследвания NLP има поддръжка от 29.4%, до момента в който за социалдемократите е 28.6% (при 40% на последните избори през 2016 г.). Но десницата в Румъния остава разграничена на дребни парламентарни и извънпарламентарни обединения, което разпръсква десните гласове, до момента в който PSD няма сериозен конкурент вляво и към момента разчита на солидната си база в селските региони и по-малките градове.

" Опозицията пропусна момента да излезе с единна реакция на събитията от 10 август и даже загуби точки с прекомерно мощните си изказвания, които дадоха на PSD опция да твърди, че митингите са политизирани. Десницата може да се възползва от протестната сила и недоволството, само че в този момент не е моментът да бърза да желае предварителни избори, защото държавното управление се оправя отлично със задачата да се самосаботира ", счита политическият анализатор. Пример са изказванията на фигури от PSD, че полицията е трябвало да употребява още повече мощ и предизвестието към протестиращите във " Facebook " профила на депутата от PSD Каталин Радулеску: " Не ни предизвиквайте, тъй като можем да съберем един милион души и да ви прегазим. "

Според Недя опозицията би трябвало да изчака и най-важното - да бъде по-единна. Последните дни демонстрираха, че в Румъния сила за смяна има. Остава и да даде резултат.

* Мадалин Нескуту е публицист от BIRN
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР