12 000 спортисти и мегастадион във формата на лотос. Азиатските игри идват в Китай

...
Китайският лидер Си Дзинпин ще обяви Азиатските игри за открити
Коментари Харесай

Китайският лидер Си Дзинпин ще обяви Азиатските игри за открити на мегастадион във формата на лотос в Ханджоу в събота.

Стадионът, наречен „Големият лотос“ заради формата на покрива си, се състои от 28 големи и 27 по-малки структури с форма на венчелистчета. Стадионът може да побере 80 000 души, според неговия оператор.

Повече от 12 000 спортисти от 45-те членове на Азиатския олимпийски съвет ще участват, което ще направи това най-големите Азиатски игри досега, съобщи китайската държавна медийна информационна агенция Синхуа в събота.

Високопоставени лица от цял ​​свят пристигнаха за церемонията по откриването, включително камбоджанския крал Нородом Сиамони, сирийския президент Башар ал-Асад, лидерът на Хонконг Джон Лий Ка-чиу и премиерът на Южна Корея Хан Дак-су.

Церемонията ще бъде посетена от около 50 000 души, докато повече от 1200 доброволци ще бъдат на мястото, за да помогнат, съобщи Синхуа.

Китайският световен шампион по плуване Цин Хайян и баскетболистът Ян Лиуей ще бъдат знаменосци на китайската делегация на церемонията по откриването.

За да се насърчи екологичната отговорност, на церемонията по откриването ще бъдат използвани цифрови фойерверки вместо истински фойерверки, съобщи Синхуа, като цитира директора на церемонията Ша Сяолан.

„3D без очила и добавена реалност ще осигурят на публиката уникално изживяване да усети местната китайска култура в Ханджоу“, каза Ша.

Ханджоу, домът на китайския технологичен гигант Alibaba, има за цел да демонстрира авангардни технологии по време на игрите, включително облачни изчисления и изкуствен интелект в Games Village, съобщи Xinhua. Организаторите ще разположат роботи на някои места, за да осигурят напътствия и сигурност, според Xinhua.

56-те места около източния град Ханджоу в Китай ще бъдат домакини на 481 спортни събития до 8 октомври.

Талисманите на играта са три робота: Chenchen, Congcong и Lianlian, всеки от които представлява древен паметник на града домакин, както и „съвременната жизненост“ на града, според организаторите.

Игрите, които се провеждат на всеки четири години, първоначално бяха планирани за 2022 г. Те бяха отложени с една година поради пандемията от Covid-19.

На среща в петък с организаторите Си каза, че китайското правителство и народът са уверени и способни да осигурят грандиозно спортно събитие, което демонстрира китайски характеристики и възхвалява очарованието на Азия, според Xinhua.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР