119 невзривени боеприпаса са унищожили модулните формирования на Сухопътни войски

...
119 невзривени боеприпаса са унищожили модулните формирования на Сухопътни войски
Коментари Харесай

119 невзривени боеприпаса са унищожени от началото на годината

119 невзривени боеприпаса са унищожили модулните формирования на Сухопътни войски от начлото на тази година , заяви за Дарик полк. Венелин Георгиев - шеф бранш " Подготовка на инженерните формирования ". Сред обезвредените муниции са артилерийски снаряди, танкови и противотанкови снаряди, ръчни гранати, противотанкови и протво пехотни мини, авиобомба и други.

Освен при изкопни работи по пътища, в обитаеми места и частни дворове, постоянно муниции се откриват в пунктове за цветни метали, изби, тавани, сметища. Има и случаи на открити муниции  в двор на учебно заведение, на детска площадка и стадион. За да бъдат избегнати произшествия, при намиране на бойни материали и субстанции жителите би трябвало неотложно да се обадят на тел. 112, да не пипат откритите предмети и да изчакат да дойдат експерти, които ще ги обезвредят или транспортират за неутрализиране. Освен модулните формирования на Сухопътни войски, муниции обезвреждат също формирования на Военновъздушните сили, Военноморските сили и Националния боен университет. 

Освен модулните формирования на Сухопътни войски, муниции обезвреждат също формирования на Военно въздушните сили, Военноморските сили и Националния боен университет. През 2017 година екипите единствено на Сухопътни войски са обезвредили 854 боеприпаса , а през 2018 - та 400 , изясни полк. Георгиев.
 „ От началото на тази година досега нашите формирования са работили 28 пъти и са унищожени 120 боеприпаса . Открива се необятна гама разнообразни по тип и диаметър муниции като започнете от такива, употребявани още от Руско-турската война, от Първата и Втората международни войни и се премине през всички мостри муниции до 90-те години на 20 век. Унищожените муниции тази година са 33 артилерийски снаряда, 2 танкови и 2 противотанкови снаряда, 11 ръчни гранати, 2 противотанкови мини, 2 противопехотни мини, авиобомба и 68 разнообразни други муниции ”, добави полк. Георгиев.-->


 
Боеприпасите се намират на най-различни места - в частни дворове и домове, по тавани и изби, в коритата на реки, в кошчета за отпадък, даже в учебен двор и на детска площадка . Боеприпасите са над 100 разнообразни типа . Всеки един от тях обаче е железно тяло с друга маркировка от букви и числа. Най-често са в зелен, сив или черен цвят .

Ако откриете арсенал , с цел да избегнете взривяване и случай, би трябвало да следвате следните препоръки :

„ Трябва да го оприличите. Втората значима стъпка е да не се пипа , да не се реалокира, да не се удря никаква част от него и да не се вършат опити за неговото демонтиране. Третата съществена стъпка е неотложно да се обадите на телефон 112 или наоколо в случай че има чиновници на Министерство на вътрешните работи, в случай че сте в малко обитаемо място да се обадите на кмета или на общинския наместник и да опишете точното местонахождение на съмнителния предмет и да дадете колкото се може по-подробно изложение. Препоръчително е да изчакате да пристигна полицейски екип, с цел да му покажете местоположението, като до неговото идване да не допускате никакви хора да се доближават до предмета и откакто пристигна полицейския екип той ще обезопаси региона и ще предприеме следващи дейности по известяван на Министерството на защитата ”, поучава полк. Георгиев

 
Боеприпасите се обезвреждат от особено подготвени военни , посредством взривяване на образователни полигони и стрелбища. Ако боеприпасът е отвън обитаемо място, жилищни, индустриални и икономически здания и е оценен като извънредно рисков, се взривява на място. В останалите случаи се транспортира в специфични сандъци до мястото за взривяване.

От откритите тази година 119 боеприпаса единствено 6 са унищожени на място .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР