1110 малчугани осакатени за година, 36 са убитите По три

...
1110 малчугани осакатени за година, 36 са убитите По три
Коментари Харесай

По три деца на ден стават инвалиди заради тежки катастрофи на пътя

1110 малчугани осакатени за година, 36 са убитите

По три деца дневно стават жертви на тежки произшествия, а огромната част от тях остават с тежки увреждания за цялостен живот. Това сочи статистиката на Пътна полиция за миналата 2017 година, с която " Монитор ” разполага. Според цифрите за последните 12 месеца по пътищата са регистрирани 1110 случая на съществено ранени деца. Загиналите пък са 36 - 27 от тях са умряли като пасажери в колите, до момента в който родителите им са ги возели. Последният регистриран случай в статистиката е от 24 декември, когато при жестока злополука на пътя Пловдив – Пещера умират майка и двете й деца. Тя се удря челно в различен автомобил. По виновност на водачи от фамилията им пък са потърпевши 613 деца. Като пешеходци убитите са 4, а са ранени цели 348. Интересна е цифрата на починалите хлапета, които са били зад кормилото на колата. Те са 5 за последната година, а 149 са потърпевши тежко, до момента в който са карали колите на родителите или приятелите си, написа вестникът в днешния си брой.

" През отчетния интервал на 2017 година не се регистрира понижаване на починалите деца спрямо предходната година, а при ранените понижението е с 50. При децата пасажери понижението е с 1 починало дете и 17 ранени, само че при децата водачи има нарастване с 1 починало дете. При децата пешеходци броят на починалите е същият, а на ранените е с 2 по-малко ”, разясниха от Пътна полиция за " Монитор ”. От там към този момент са заложили редица ограничения, с цел да понижат детския травматизъм при злополуките. На последното, 55-о съвещание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата е взето решение БЧК също да подкрепи органите на Пътна полиция. Заложено е присъединяване в Националния дарителски фонд за подкрепяне на деца, осакатени и тежко засегнати от пътнотранспортни катастрофи, и образуване на връчването на помощи на потърпевшите 2 пъти годишно. Българският червен кръст ще прави и открити уроци по пътна сигурност и първа помощ за възпитаници от 1-ви до 4-ти клас.

В една от тактиките за запазване на живота на децата, която би трябвало да бъде изпълнена до 2020 година, са заложени редица ограничения, които стартират с образованието на децата в пътната сигурност още от детската градина. В една от точките е записано, че това ще става с поддръжка на креативните им изяви, като основаване на разкази, стихотворения и песни за безвредното им присъединяване в пътното придвижване. Смята се, че по този метод те по-лесно ще възприемат заплахата, която ги дебне на улицата или в колата.

За по-големите деца пък се възнамерява да се организират надпревари и състезания, след които да се връчват документи. Така малчуганите ще бъдат подтиквани да научат повече за пътната сигурност.

Планира се даже и основаване на условия в междинните учебни заведения за образование на учениците за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС. Това обаче не значи, че ще им се дава да карат коли. Обучението ще е главно в теорията, прожектирането на филми и даже спонтанни изпити на листовки.

1801 пешеходци са били пометени през 2017 година, сочат данните на Пътна полиция. От тях 102-ма са пресичали погрешно. 18 са починалите. Останалите са били прегазени на пешеходни пътеки. През същия интервал на 2016 година са настъпили 1759 тежки произшествия от типа " боричкане на пешеходец " (с 88 по-малко), починалите са били 114 (с 43-ма по-малко), а ранените – 1729 (със 72-ма по-малко).

" Отчита се увеличение на броя на ПТП, починалите и на ранените от типа " боричкане на пешеходец ". Запазва се наклонността за занижен надзор над държанието на пешеходците като участници в придвижването по пътищата ", обясниха от Министерство на вътрешните работи пред " Монитор ".

Високият дял на травматизма при този тип произшествия се дължи главно на конфликтността сред пешеходното и автомобилното придвижване, на необезопасяване на най-рисковите сектори и кръстовища в обитаемоте места, а по този начин също и на ниското равнище на транспортна просвета и дисциплинираност на пешеходците и водачите. Тежестта при този тип ПТП е един умрял в почти всяко дванадесето произшествие.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР