1100-годишна еврейска библия беше продадена за 38 млн. долара в

...
1100-годишна еврейска библия беше продадена за 38 млн. долара в
Коментари Харесай

Eдна от най-старите еврейски Библии беше продадена за 38 милиона долара

1100-годишна еврейска библия беше продадена за 38 млн. $ в Ню Йорк. Тя е един от най-старите непокътнати древен ръкописи в света. Библията е закупена от някогашния дипломат на Съединените щати в Румъния - Алфред Моузес.

След това той подарява свещената книга на Музея на еврейския народ на “АНУ ” в Тел Авив. Ръкописът е прочут и като Кодексът Сасун. Това име получава през 1929 година, когато е закупен от Давид Соломон Сасун, наследник на иракски предприемач от еврейски генезис, който колекционира еврейски ръкописи.
Това, което виждате зад себе си, е Библия, написана преди повече от хилядолетие, към 900 година, в земята на Израел или Сирия. Библията е написана на пергамент. Създадена е на ръка от един литератор и е 792 страници. Пергаментът е бил в действителност безценен материал. На него са се писали книгите през Средновековието до появяването на хартията.
Шарън Либерман Минц, старши съветник

Това е една от най-високите цени за ръкопис, продаден на търг. През 2021 година необичаен образец от Конституцията на Съединените щати беше продаден за 43 млн. $. През 1994 година Кодексът Лестър на Леонардо да Винчи е продаден за 31 млн. $, или към 60 млн. $ по отношение на днешния курс.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР