110 лева на всеки мегаватчас ще бъдат върнати като компенсация ...

110 лева на всеки мегаватчас ще бъдат върнати като компенсация

Държавата опрощава по 110 лева на мегаватчас за бизнеса

110 лв. на всеки мегаватчас ще бъдат върнати като отплата за небитовите консуматори, взе решение служебното държавно управление. Припомняме, че към този момент синдикати и работодатели се сплотиха, като излязоха под прозорците на властта с едно главно настояване-към бизнеса да се връща 75% от разликата в стойността на катарама сред прогнозната такава, което е 119 лв. и актуалната пазарна , която пък през вчерашния ден надвиши 482 лв.. Така че все още настояването на протестиращите бизнеси и служащи не е задоволено тъкмо.

Все още няма ответна позиция на недоволните от рекордно високата стойност, които макар че през вчерашния ден се заканиха да продължат с митингите, в случай че настояванията им не бъдат задоволени.

В конкретика- ограниченията ще бъдат приложени посредством сделка сред страната и доставчиците на ток на финална инстанция , които ще продават еленергията съвсем на себестойност с " рационална надценка ".

За компенсациите е очакван общ бюджет от 450 млн. лева . Средствата ще бъдат обезпечени по държавния бюджет за сметка на представянето на безплатни средства от АЕЦ " Козлодуй " , през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дял от БЕХ.

" Първите компенсации ще бъдат изплатени с първите сегашни сметки-тези за октомври, които се чака да излязат от първо по петнадесето число на месец ноември ", увери министърът на енергетиката Андрей Живков.

Във въпросните 110 лв. отстъпка не влизат 30-те лв., с които преди време КЕВР даде обещание да намали сметките за ток.

" Обмисля се вид решаване на КЕВР за понижаване на Данък добавена стойност на стойностите на катарама за битовите консуматори. Но сега се работи по въпроса и не мога да кажа нищо съответно ", добави министър председателят Стефан Янев.
 Стефан Янев застана зад Кацаров за зеления документ
Стефан Янев застана зад Кацаров за зеления документ

Намираме се в тежка пандемична обстановка и това не е спекулация

Източник: news.bg